Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kosor u biznis, HSLS Hrebaku ili Katiću

Nakon deset godina na čelu stranke, Darinko Kosor povlači se iz politike, a stranka bira novo vodstvo i predsjednika između dva kandidata
16. studenoga 2019. u 15:15 17 komentara 2206 prikaza
Darinko Kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon deset godina, HSLS će dobiti novo vodstvo. Dosadašnji predsjednik te stranke Darinko Kosor, kao što je i najavio prije godinu dana, odlazi s čela stranke, a novi predsjednik bit će izabran danas na stranačkom saboru. I to između dvojice kandidata – mladog gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka i dugogodišnjeg HSLS-ova dužnosnika i aktualnog državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarka Katića.

Darijo Hrebak, gradonačelnik grada Bjelovara Pobijedio sa 226 glasova Dario Hrebak izabran za novog predsjednika HSLS-a

Istinska liberalna opcija

Novog šefa HSLS-a birat će oko 400 delegata, a većina sugovornika drži da Hrebak ima najveću šansu. Sam Hrebak također je optimističan, kaže da je prošao cijeli teren i da ima kvalitetan program za novi HSLS.

– Hrvatskoj nedostaje istinska liberalna opcija koja će samostalno iznositi stavove i govoriti o rastrošnoj državi, poreznoj reformi, decentralizaciji i o više slobode u društvenom i gospodarskom smislu – kaže Hrebak.

Program mu se, kaže, temelji na tri stupa. Zalagat će se za smanjivanje i uređenje nakaradnog birokratskog sustava, za digitalnu transformaciju i malu, brzu i efikasnu upravu te transparentnost.

Hrebak kaže i kako će se, postane li novi šef, zalagati za samostalni izlazak HSLS-a na izbore ili u suradnji sa srodnim strankama. Razgovarat će, otkriva, u tom smislu sa strankom Pametno, a ne bi, kaže, imao ništa protiv suradnje sa županom Matijom Posavcem. Otkriva i da u slučaju pobjede na izborima ne namjerava napuštati vladajuću koaliciju.

Žarko Katić državnI tajnik u MUP-u Žarko Katić najavio kandidaturu za predsjednika HSLS-a

– Ide predsjedanje Hrvatske Europskom unijom i treba nam stabilnost. Pružat ćemo ruku suradnje za sve dobre projekte, a za ono što nam se ne sviđa nećemo glasovati, kao što nismo glasovali ni za Zakon o blagdanima. Nema šanse ni da, budem li ja šef stranke, zastupnici HSLS-a dignu ruke u Zagrebačkoj skupštini za GUP – kaže Hrebak, koji obećava i potpuni redizajn stranke, nove ljude, nove vizuale...

Njegov protukandidat Žarko Katić tvrdi da bi pobjeda Hrebaka značila samo nastavak kontinuiteta loših rezultata i pozicioniranja HSLS-a kao minorne, lokalne stranke.

– Hrebaka podupire aktualno vodstvo, odnosno Darinko Kosor koji već deset godina vodi HSLS, ali velika većina članova stranke je rezignirana i nezadovoljna svojim statusom i vjerujem da će među njima biti mnogo onih koji će tražiti promjenu – kaže Katić.

Njegova je namjera, nastavlja, da u slučaju pobjede prvo uspostavi povjerenje među članovima stranke, da i oni opet, kaže, počnu vjerovati da stranka može uspjeti.

Dejan Kovač Utrka za Pantovčak Dejan Kovač: Kada postanem predsjednik, riješit ću korumpirano pravosuđe

Ostaju u Vladi

– Sada smo kao stranka zapušteni, a Hrvatska treba i dalje jednu liberalnu opciju na političkoj sceni jer liberali svijet gledaju drugim očima. Oni hrabre pojedince da ne misle da su mali i da uvijek nešto traže, nego da misle da mogu pomoći i drugima – kaže Katić.

I on, kao i Hrebak, ne bi u slučaju pobjede izlazio iz vladajuće koalicije jer drži da HSLS treba biti konstruktivan partner poštuje li se program. A zalaže se i za samostalan izlazak na izbore.

Darinko Kosor o svom mogućem kandidatu jučer se nije želio izjašnjavati. On sam bit će, kaže, zastupnik u Saboru do novih izbora, a nakon toga posvetit će se biznisu kojim se bavio i prije politike. Stranci će pomagati, kaže, posebno prije lokalnih izbora u Zagrebu jer ima neispunjenu želju – pripomoći u odlasku Milana Bandića s mjesta gradonačelnika Zagreba.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • Najam krova:

    Bilo bi dobro Kosoru pogledati imovinu... dosta mu je, odlazi.

  • batva11:

    Ode nam Kosor sljedeći Vrdoljaka.Samo se pitam ako je Vrdoljak pokrenuo biznis sa 16 milijuna kuna sa koliko milijuna biznis pokreće Kosor.Porijeklo novca nije upitno štedjelo se je na siru kad se je pravio sendvić.

  • Žegarni:

    Kosor, kakvog si ono kandidata za predsjednika uzeo? "Dejan" Kovac proglasava hrvatska imena Ustaskima i to u znanstvenom radu sa Cesima (kao, nek svako zna da su hrvatska imena ustaska) i to smeće ti kandidat za predsjednika.