Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kosor: Slovenci i dalje pokazuju mišiće, nek' se uključi Milanović

Bivša premijerka kaže da pitanje Ljubljanske banke što prije treba skinuti s dnevnog reda jer ništa se samo po sebi neće riješiti. Dodaje kako je to pitanje koje nema veze s ratifikacijom, ali ga Slovenija svejedno postavlja kao uvjet.
06. studenoga 2012. u 13:59 7 komentara 3 prikaza
jadranka kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da će presuda Europskog suda za ljudska prava kako je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije olakšati položaj Hrvatske s obzirom na to da problem sa Slovenijom očito još nije riješen.

>>Slovenija mora isplatiti novac štedišama Ljubljanske banke!

– Oni tu i dalje pokazuju mišiće, i to prije svega zbog unutarnjopolitičkih razloga i nastojanja da Ljubljanska banka uđe u Hrvatsku. Mislim da je ovo dobar signal i da to Vlada treba iskoristiti da jednom konačno taj problem riješi. Ponovit ću, moje je mišljenje da se treba uključiti premijer Milanović, da to treba dići na razinu razgovora dvojice premijera i kako to treba što prije skinuti s dnevnog reda jer ništa se samo po sebi neće riješiti – tvrdi Kosor te dodaje kako je to pitanje koje nema veze s ratifikacijom, ali ga Slovenija svejedno očito postavlja kao uvjet, što ne treba zanemariti.

– Nije dovoljno stalno ponavljati da to nije problem koji nije vezan uz ratifikaciju, jer se time neće ništa riješiti i vrijeme prolazi. Moramo učiniti sve da do kraja godine imamo što veći broj država koje će ratificirati ugovor, a da se s druge strane ne javlja taj, ali i drugi problemi – zaključila je bivša premijerka.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar smatra da ova presuda Europskog suda za ljudska prava može biti vjetar u leđa i zahtjevima hrvatskih štediša.

– Posebice činjenicom da se sud pozvao na odredbu o pravu na mirno korištenje imovine. Izražavam žaljenje što hrvatska Vlada svih ovih 20-ak godina nije znala dati prave pravne savjete štedišama Ljubljanske banke, ako već ona nije krenula u ispravni način borbi za ostvarenje povrata tog duga, kako da se građani sami zaštite i ostvare svoja prava. Ova presuda dokazuje da je to jedan od načina kako ostvarivati ta prava, no dodatno zabrinjava činjenica da o sadržaju dogovora Hrvatske i Slovenije javnost u Hrvatskoj gotovo ništa ne zna, osim što sad svi iščekujemo odgovor iz Basela hoće li oni ponovno odbiti da se umiješaju u taj spor – tvrdi Lesar.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Medici:

    Žalim za ovom ženom. Hvala.

  • zagorec1:

    Jedina svijetla tocka u hrvatskoj politici je bila i bit ce gospodja Kosor!!! Svi koji pljuju po njoj iz svojih primitivnih razloga nek malo razmisle sto su dobili smjenom gospodje Kosor??? Milanovica!!!! I Karamarka!!! Dal su oni nasa buducnost????? Jadni mi!!!

  • mikrogrizzly:

    Kakva je Nives C književnica, takva je bila Jadranka Kosor državnica! I toj broš bleferuši bi bilo svrsishodno da napokon umukne, ali ne - ona će isprovocirati da je naposljetku izbace iz stranke.. Finili su Mare bali! Kao što je ... prikaži još! pok. Milka Planinc njoj pisala docirajuća pisma da ne pogriješi gdje je ona griješila, tako i ona nastavlja taj bapski niz i docira novoj vlasti.