Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON O RADU

Kosor: Razmotrit ćemo potpise na peticiji kao rezultat referenduma

jadranka kosor (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/3
02.07.2010.
u 14:10

Kad bi se organizirao referendum izišlo bi 64,2 posto građana od kojih bi 88,6 posto bilo protiv izmjena Zakona o radu.

Vlada će na sjednici užeg kabineta razmatrati prijedlog sindikata da se prikupljeni potpisi prihvate kao rezultati referenduma. Međutim, nijedan socijalni partner, ako doista želi socijalno partnerstvo, ne može postavljati uvjete – istaknula je premijerka Jadranka Kosor danas za posjeta Lipiku. Dodala je kako je u kriznim vremenima važno razgovarati i odluke donositi hladne glave. Najavila je da se od programa gospodarskog oporavka neće odustati, a to znači nova odricanja.

Ne bi podbacili

Da je sindikalna akcija prikupljanja potpisa za referendum politički događaj koji je obilježio mjesec. govore rezultati redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop. Kada bi se u ovom trenutku organizirao referendum o izmjeni Zakona o radu, na glasačka mjesta bi izašlo 64,2% građana od kojih bi najveći dio njih bilo protiv izmjena ZOR-a: 88,6%. Najveći odaziv bio bi među zaposlenima u javnom sektoru – oko 95%. No ni među radnicima u privatnom sektoru potpora referendumu ne bi podbacila: izašlo bi ih tek nešto manje od 80 posto.

Tko je sve za dijalog?
Potpora referendumu se razlikuje i prema stranačkim preferencijama. Veća je potpora birača opozicije u odnosu na onu birača HDZ-a, dok je biračko tijelo HSS-a bliže stajalištima biračkog tijela opozicijskih stranaka, odnosno podržavaju sindikalnu akciju.

Svjesni podrške i osnaženi dvostruko većim brojem potpisa građana od potrebnog (813.016), sindikati se vraćaju za zajednički stol s Vladom i poslodavcima. Tako se danas u Vladi sastala Koordinacija Gospodarsko-socijalnog vijeća i počeli su dogovarati način buduće suradnje GSV-a, koji ne funkcionira već više od mjesec dana nakon što su ga sindikati napustili.

Iako su i Ozren Matijašević i Božidar Kalmeta nakon sastanka isticali kako rad GSV-a nije vezan uz referendum, Kalmeta, koji je nakon sastanka, a prije obraćanja novinarima neko vrijeme, vjeruje se, proveo na telefonskim konzultacijama, naglasio je: – Vlada nije protiv referenduma premda su se te stvari mogle riješiti, i još se uvijek mogu – dijalogom.

Riječ je o izmjeni dvaju članaka. Na pitanje hoće li Vlada sada povući prijedlog izmjena ZOR-a, uzvratio je da prijedlog zakona nije u proceduri pa se nema što niti povlačiti.

Komentara 36

OB
-obrisani-
19:04 02.07.2010.

Ništa čudnog --vlada je sama povukla do danas neke zakone koje je sama donijela,,,ova vlada je jako nesigurna !!!!!

OB
-obrisani-
19:25 02.07.2010.

Ova vlada ne sluša nikog a najmanje vlastiti narod ,da vlada poštuje sindikate nebi bilo referenduma,kolko je vlada povukla zakona samo od milinovića,o pušenju,pa oplodnji i tako dalje da ne nabrajam,vlada je nesposobna ali ni oporba nije ništa bolja!

DW
dr.who
17:04 02.07.2010.

Jaco to nije uvjet nego prijedlog.Moraš se naučiti razlikovati neke stvari.Ako netko ima bolju ideju ili prijedlog to ne znači da je protiv tebe.A na tebi je da taj prijedlog prihvatiš ili ne.Ako ne pripremi lovu za referendum,i ako dobiješ ovakve rezultate pitaj se u što si utrošila silne novce,a narod neka te pita o tvojoj odgovornosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije