Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzvraća udarac

Kosor: Još će ispasti i da sam Sanaderu bila premijerka u sjeni

kosor, sanader (1)
Patrik Macek/Arhiva VL-a
14.10.2010.
u 07:45

Nije željela odgovarati na upit je li bila vatrogasac između Ivana Šukera i Damira Polančeca, kako je ustvrdio bivši premijer svjedočeći pred saborskim istražnim povjerenstvom za Inu.

Svjedočenje bivšega premijera Ive Sanadera pred istražnim povjerenstvom za Inu izazvalo je lavinu reakcija, posebno u HDZ-u i Vladi. Sastao se odmah stranački vrh, ali i Vlada te su svi složni u ocjeni kako se njegovo svjedočenje, uz pomoć oporbenih članova povjerenstva, pretvorilo u obračun s premijerkom Kosor i pokušaj dokazivanja da je ona u najmanju ruku znala sve, ako već nije i odlučivala. To je glavni dojam s tog svjedočenja kao i to da su se oporbeni članovi povjerenstva “uhvatili na udicu“ i zaboravili tko im je do jučer bio glavna meta. Iako se nije oglašavala na sam dan svjedočenja, premijerka Kosor za Večernji list odgovorila je na nekoliko pitanja.

Ne tapkamo u mjestu

Nije željela odgovarati na upit je li bila vatrogasac između Ivana Šukera i Damira Polančeca, kako je ustvrdio bivši premijer svjedočeći pred saborskim istražnim povjerenstvom za Inu. Samo je kazala kako njegovo svjedočenje ne želi komentirati, no nije odoljela dodati da, kako je krenulo, još će ispasti da je u njegovoj vladi bila zadužena i za gospodarstvo, čak da je bila i ”premijer u sjeni”. Svakom tko je poznavao političke prilike i način vladanja u HDZ-u u Sanaderovo vrijeme jasno je da to nije bilo moguće – tvrdi. Na pitanje je li vrh HDZ-a ikad doznao pravi razlog Sanaderova odlaska s čela HDZ-a i Vlade, samo je kratko ustvrdila da nije. – Kad je Sanader odlazio 1. srpnja 2009. – otkriva Kosor – nije rekao kako to čini jer nije želio trgovati hrvatskim teritorijem. Sigurna sam stoga da to nipošto ne može biti razlog. Deblokadu pregovora obavila sam sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom i time se ponosim jer tako smo otvorili put završetku pregovora. Uklonili smo prepreke na europskom putu Hrvatske, a za to smo dobili potporu svih saveznika, Europske komisije i Svetog Oca koji je pohvalio premijera Pahora i mene zbog obavljena posla.

Ponosi se, kazala je premijerka, tim pregovorima sa slovenskim premijerom jer je tako definirana europska perspektiva Hrvatske koja ne ostaje na sporednom kolosijeku i ne tapka u mjestu.

O tome kako je doživjela Sanaderovu poruku da “tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada” premijerka Kosor kazala je da nikad ni ona ni njezini najbliži suradnici nisu kopali jamu ni pod kime. Te stilske figure nisu joj bliske – dodala je. – No prijetnji i zastrašivanja ima jako mnogo ovih dana, ali nikakve prijetnje i spinovi koji se javljaju na političkoj sceni mene i moj tim neće spriječiti da program gospodarskog oporavka, završetak pregovora za ulazak u EU i borbu protiv korupcije ne provedemo do kraja. Mi kopamo temelje za čvrstu, jaku pravnu državu u kojoj nitko tko ne poštuje zakone neće biti siguran – izjavila je premijerka Kosor.

Izbjegao ključna pitanja

No bilo bi zanimljivo čuti i kako je doživjela “idilu” između članova povjerenstva iz SDP-a i Ive Sanadera koje je ujedinila zajednička želja da joj napakoste. Naime, stekao se dojam da se oporbeni članovi povjerenstva ne zamaraju pretjerano time da Sanader nije odgovorio ni na jedno ključno pitanje o temi koja je bila predmetom svjedočenja.

Sanader je iskoristio svoj šarm i pridobio ih kao saveznike i vješto temu sa sebe prebacio na J. Kosor, a sebe pokušao predstaviti kao moralnu vertikalu – ocjena je svih promatrača. Sanader je, kažu, zadovoljan jer je uspio u svom naumu, nametnuo se sugovornicima, ali tvrde da u HDZ-u smatraju kako je to kratkog daha. Premijerka o tome nije željela govoriti. Zanimljivo, Sanader je iskoristio prigodu na svjedočenju i pokušao nametnuti u javnosti dojam da je Kosorova bila njegova desna ruka koja je gasila “požare”. Čak i da je mirila posvađane članove Polančeca i Šukera. No svi kao da su zaboravili kakav je bio način vladanja u HDZ-u. Jednom je čak i premijerka Kosor kazala kako je pristala na to da je Sanader neprijeporan vođa. No ustvrdila je, poslije konferencije za tisak 3. siječnja, kad je Sanader izbrisan iz članstva u HDZ-u, da nije uzela za zlo nikome tko je glasovao protiv ili bio suzdržan, ali da je tražila od suradnika da su se svi dužni držati odluke pošto je donesu. Jasno, nije zaboravila istaknuti da je njezina zadnja.

Komentara 119

VE
veki
14:50 14.10.2010.

Čuj teta jaco,ne znam tko te je birao ali ja sigurno nisam.Uživaj još malo dok ti ne vidimo plamen iz guzice.

OB
-obrisani-
12:58 14.10.2010.

@@@@ Kosor: Još će ispasti i da sam Sanaderu bila premijerka u sjeni Mene samo zanima dali je istina da je ona potpisala aneks ugovora u TLM-u. Tko zna....?

OB
-obrisani-
10:45 14.10.2010.

jankoprekobrda...bolje pogledaj gdje su ti ovce janko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije