Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni kompromis

Koruški Slovenci dobivaju 164 dvojezičnih natpisa

Valentin Inzko
Zoran Grizelj/Arhiva VL
26.04.2011.
u 23:36

Austrijska vlada, pokrajina Koruška i slovenska manjina u Koruškoj postigle su u Klagenfurtu povijesni kompromis o dvojezičnim natpisima naselja u toj južno-austrijskoj pokrajini.

KLAGENFURT – Nakon više od pola stoljeća prijepora oko dvojezičnosti slovenske manjine u Koruškoj, austrijska vlada, pokrajina Koruška i slovenska manjina u Koruškoj postigle su u utorak navečer u Klagenfurtu povijesni kompromis o dvojezičnim natpisima naselja u toj južno-austrijskoj pokrajini, čime se po prvi ostvaruju odredbe o dvojezičnosti iz austrijskog Državnog ugovora iz 1955. godine, kojim je utemeljena moderna Austrija.

Nakon osmosatnog sastanka, koruški pokrajinski poglavar i nasljednik pokojnog ultradesničara Jörga Haidera, Gerhard Dörfler, čelnik Savjeta slovenske manjine u Koruškoj Valentin Inzko i austrijski državni tajnik Josef Ostermayer su objavili da su postigli dogovor o postavljanju 164 dvojezičnih natpisa na ulazima u naselja u 24 općine u Koruškoj u kojima žive koruški Slovenci i govori se slovenskim jezikom, što je dvostruko veći broj nego do sada.

Kompromis još treba do ljetne stanke potvrditi austrijsko Ministarsko vijeće te potom Nacionalno i Savezno vijeće austrijskog parlamenta.

„Vjerujem da smo postigli kreativno rješenje“, rekao je Inzko, ujedno i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Dodao je da je „jedan kapitel koruške povijesti zaključen, te novi može i treba početi“.

Austrijski državni tajnik Ostermayer izrazio je zadovoljstvo da je nakon 56 godina postignut kompromis kojim bi se u Koruškoj trebao zaključiti taj višedesetljetni prijepor.

Čelnik pokrajine Koruške Dörfler je rekao da je „sretan, da je jedan maraton došao do cilja“ i da će austrijski Državni ugovor biti ispoštovan. Ustvrdio je kako u postignutom kompromisu „nema dobitnika niti gubitnika“.

Uz 164 dvojezičnih natpisa, koruški su Slovenci u manjinskom paketu također postigli dogovor o upotrebi slovenskog kao službenog jezika u Koruškoj te državnoj potpori za slovenske Glazbene škole i Dječje vrtiće u toj austrijskoj pokrajini.

Austrijski kancelar Werner Faymann čestitao je pregovaračima na „razumnom okončanju“ dugotrajnog sukoba i obećao punu potporu savezne Vlade provedbi postignutog dogovora.

Postavljanje dvojezičnih topografskih natpisa zajamčeno je austrijskim nacionalnim manjina Državnim ugovorim iz 1955. godine, no nikada nije bilo u potpunosti primijenjeno u Koruškoj, posebno zbog snažnog protivljenja bivšeg koruškog poglavara i čelnika krajnje desnice Haidera, koji je 2008. godine poginuo u automobilskoj nesreći.

Komentara 17

OB
-obrisani-
07:14 27.04.2011.

ha,ha,haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ....\"ultradesničara Jörga Haidera\".................. a siva eminencija mu bio Zidov..............................

OB
-obrisani-
05:36 27.04.2011.

-----.************************************************************************************ Najsigurniji parovi, posjetite http://vaha-bet-tips.blogspot.com/ ************************************************************************************

OB
-obrisani-
08:43 27.04.2011.

a castrumFF je levo.................!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije