Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Korona pokazala veliku ovisnost Austrije o stranim radnicima

Rijeka: Strana radna snaga na gradilištu
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/2
10.09.2020.
u 13:55

Austrija trenutačno ima 410.000 nezaposlenih, a čak 400.000 zaposlenih radi „samo“ skraćeno radi koronakrize.

Rezultat istraživanja austrijskog Instituta za međunarodne gospodarske usporedbe, objavljen u četvrtak, pokazao je da unatoč velikom broju nezaposlenih u Austriji, ova je alpska zemlja uveliko ovisna o stranoj radnoj snazi. Kako se navodi, to je koronakriza pokazala i dokazala.

„Koronakriza je pokazala da je ovisnost gospodarskih odnosa Austrije od istočno europskih zemalja prisutna kao nikada od 1990-tih godina. I to ne samo od stranih radnika u zdravstvenom sektoru nego i u brojnim drugim zvanjima važnim za funkcioniranje društva. Poljoprivreda u Austriji posebno je ovisna o radnicima iz inozemstva“, stoji u izvješću.

U nastavku se napominje da je oko 60 posto nesamostalnih radnika u austrijskoj poljoprivredi iz inozemstva, a od toga čak njih 94 posto dolazi iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe. U prijevozničkoj djelatnosti je u Austriji udio strane radne snage veći od 30 posto, jednako kao i u proizvodnji ljudske, te stočne hrane.

Daljnjih 18 posto stranih radnika radi kao njegovateljsko osoblje u austrijskim staračkim domovima i drugim ustanovama zdravstveno-njegovateljskog profila.

„U koronakrizi značaj istočne i jugoistočne Europe za Austriju, posebno je evidentan. Austrija je u visokoj mjeri ovisna o radnoj migraciji iz regije-također i za sustavno relevantna zvanja“, pokazao je rezultat istraživanja, uz napomenu kako su Austriji „vrlo važni i turisti iz tih područja“.

Također se konstatira kako „istočna i jugoistočna Europa trenutačno doživljava najlošiju gospodarsku godinu od sredine 1990-tih godina, što također ima i posljedice na austrijske banke i druge tvrtke koje su ulagale u zemlje na tom području“.

Na kraju se naglašava značaj poslovne ekspanzije Austrije u zemlje istočne i jugoistočne Europe, pa tako i Hrvatsku, uz napomenu kako je Austrija u 12 zemalja te regije među pet najvećih ulagača, a u daljnjih četiri je u „Top-Ten“.

Austrija trenutačno ima 410.000 nezaposlenih, a čak 400.000 zaposlenih radi „samo“ skraćeno radi koronakrize.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije