Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Korona je odnijela 100 milijuna, HZJZ-u i bolnicama donirano 51,8 milijuna kuna

Protiv COVID-19 najviše opreme dobila KB Dubrava, najviše novca Infektivna klinika
12. lipnja 2020. u 11:17 2 komentara 1643 prikaza
Ilustracije KBC Križine i osoblja
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Državne bolnice i Hrvatski zavod za javno zdravstvo dobili su ukupno 51,8 milijuna kuna donacija u novcu za borbu protiv novog koronavirusa. Od ukupnog iznosa bolnicama je donirano 49,445 milijuna kuna, dok se ostatak od 2,3 milijuna kuna odnosi na novčane donacije HZJZ-u. Osim u novcu, javne zdravstvene ustanove, bolnice, ali i pojedini zavodi ukupno su u opremi dobili 14,3 milijuna kuna.

Kada govorimo o darovanom novcu, adresa takvih novčanih donacija bilo je točno devet državnih bolnica. Najveći iznos doniran je Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", gotovo 16,5 milijuna kuna, piše u odgovoru Ministarstva zdravstva na naš upit. Logično je da je ta bolnica primila najveću donaciju s obzirom na to da je zapravo bila centar obrane od epidemije od COVID-19. Drugi najveći ukupno doniran iznos bio je za splitsku bolnicu, oko osam milijuna kuna. Osim riječkog i osječkog KBC-a, ostale bolnice koje su primile donacije u novcu i opremi radi epidemije novog koronavirusa zagrebačke su zdravstvene ustanove.

Drive In kino filmski tjedan Završilo Drive-In Kino, prikupljene donacije idu bolnici Sestre milosrdnice

Tone zaštitne opreme iz Kine

Na pitanje jesu li donatori pravne ili fizičke osobe te tko su najveći donatori hrvatskom zdravstvu iz resornog Ministarstva odgovorili su nam informacijama o dijelu velikih donatora. Tako je riječkoj bolnici najveći iznos, tri milijuna kuna, donirala Zaklada Adris. Najvećim donatorom čini se Atlantic grupa s po milijun kuna novčanih donacija bolnicama u Rijeci, Osijeku, Splitu i zagrebačkom Rebru, dok je jednak iznos od četiri milijuna kuna Hrvatski telekom donirao Zaraznoj bolnici. Iz odgovora o donacijama vidljivo je da je u opremi najveću ukupnu donaciju dobila bolnica u zagrebačkoj Dubravi, u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna, dakle riječ je o dvostruko više opreme nego što je dobila donacija u novcu.

>> VIDEO Alemka Markotić: Moguće je da se cjepivo za koronavirus proizvodi u Imunološkom zavodu

Kad se podvuče crta, prema zadnjem odgovoru iz Hrvatskog zavoda za zdravstvo osiguranje, koronavirus je hrvatsko zdravstvo koštao nešto više od sto milijuna kuna. To je zbroj troškova testiranja, liječenja i bolovanja u samoizolaciji. Iz HZZO-a su, podsjetimo, s obzirom na smanjene prihode od zdravstvenog doprinosa zbog epidemije izračunali oko dvije milijarde kuna minusa. Pri tome se, podsjetimo, kao dodatni trošak navodila daljnja potreba za testiranjem svih koji ulaze u zdravstveni sustav. Ta je odluka u međuvremenu izmijenjena pa su definirane točne kategorije pacijenata koje se moraju testirati na koronu prije nego što idu nešto obaviti u bolnicu, dok svi ostali, ako ih bolnica traži taj test, mogu to obaviti na trošak bolnice. No još nije poznat podatak o trošku testiranja u ovoj fazi, nakon "otvaranja", kada se radi manje testova zbog potrage za novooboljelima od te bolesti, ali ne znamo koliko to testiranje naručuju bolnice za pacijente koji im dolaze na pretrage, terapije, zahvate...

Domagoj Vida VAL HUMANITARNOSTI Evo što se sve našlo u fejs grupi za Palčiće: Dres Domagoja Vide prodan za 30.000 kn

Od HZZO-ove računice treba oduzeti i onaj najveći trošak, a to je nabava zaštitne opreme iz Kine. Izravni letovi, podsjetimo, prema ranijim odgovorima iz Vlade, koštali su oko 400 milijuna kuna, a u tim avionima, uz kupljenu, tada je dijelom bila i donirana oprema. Pojedinačnim priopćenjima Vlada je obavještavala koliko je u kojem avionu bilo doniranih maski od, primjerice, nekih kineskih prijateljskih gradova gradovima u Hrvatskoj, no vrijednost nabavljene opreme nije poznata te se izražavala u tonama kupljene medicinske zaštitne opreme.

>> VIDEO Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

Sanacija štete od potresa

"Od ostalih usluga toga tipa HZJZ je u periodu od tri mjeseca do sada angažirao još nekoliko tvrtki i agencija koje su se ponudile da pro bono ustupe svoje usluge za PR i oglašavanje", dio je odgovora resornog Ministarstva u kojem se navodi šest različitih agencija i društava angažiranih za spomenutu namjenu.

Inače, HZJZ javno objavljuje registar donacija u novcu i opremi pa je tako, primjerice, za sanaciju zgrada oštećenih u potresu ovoj ustanovi donirano 1,1 milijuna kuna, u ožujku milijun kuna zbog epidemije, a 111 tisuća kuna u novcu prošlog mjeseca zbog istog razloga - za borbu protiv COVID-19. Ministarstvo zdravstva zahvaljuje svim donatorima, anonimnim i onima koji su objavili svoje donacije. Više od tisuću donatora još je jedan svjedok ujedinjenosti i zajedništva, komentirali su iz Ministarstva zdravstva.

Zagreb: Ministar Banožić primio u posjet ministricu Oružanih snaga Francuske
NABAVKA AVIONA
Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
  • Avatar fidelio
    fidelio:

    100 milijuna je manje od promila hrvatskog proračuna. Pa valjda se može potrošiti promil proračuna na globalnu pandemiju par excellence... Više Bandić obrne na jednoj fontani...

  • sisavac:

    a koliko stotina milijuna kuna je hzz uplatio bolnicama po nekadašnjim limitima, a poslovi nisu odrađeni? oni novac spiskali, opet u dugovima, stalnim, i tako u krug. platili im, oni nisu odradili. sad trebaju odraditi, jer im je plaćeno. nek ... prikaži još! objave kolko su operacija izveli u odnosu na planirane, naručene... nek vele kolko pregleda inače odrade u travnju i svibnju, a kolko su zbilja odradili. bolnice bile puste. svi jako volimo doktore, ali nekako dižemo obrve kad se počne spominjati novac koji ide njima.