Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čokolada ili nemrs?

Korizma počinje na Valentinovo, što to znači za vjernike?

Čokolada
Foto: Thinkstock
1/5
13.02.2018.
u 07:33

Prvi put od 1945. godine poklopilo se da korizma počinje na Valentinovo.

Čokolada i šampanjac ili pepeo i nemrs? To je dvojba s kojom će se mnogi kršćani suočiti u srijedu. 

Čista srijeda ili Pepelnica početak je korizme, četrdeset dana dugog razdoblja pokore i odricanja kojim se kršćani pripremaju za Uskrs. Prvi put od 1945. godine poklopilo se da korizma počinje na Valentinovo

Irsko-američke dijeceze u Sjedinjenim Državama često vjernicima dopuštaju izuzetke kada Dan svetog Patrika pada na Veliki petak i omogućuju im da jedu tradicionalnu usoljenu govedinu s kupusom iako bi morali nemrsiti. 

Crkveni čelnici najavili su da takve iznimke na Valentinovo ne dolaze u obzir. "Čista srijeda i Veliki petak jedina su dva dana u godini kada su post i nemrs obavezni", rekao je američki biskup Richard Malone u video poruci vjernicima. 

"Oni koji su navikli slaviti Valentinovo neka to učine dan prije. Neka ga spoje s pokladnim utorkom", poručio je biskup. Još jedno slično preklapanje dogodit će se za nekoliko tjedana. Uskrs i dan za zbijanje šala i psina, 1. travnja, istog su dana. 

Pogledajte i galeriju: Ovu hranu nikad ne biste trebali jesti

Čokolada
1/11

Komentara 15

Avatar istovari
istovari
07:43 13.02.2018.

Sudbinska odluka koju koja traži petlju i cojones....ravna onoj koju je donio Julije Cezar pred Rubikonom .Samo za one jakih živaca. Ne bih im bio u koži...

Avatar links
links
08:19 13.02.2018.

prvi put od 45?? ovo je opasno, božji znak ili virtualni rat, hahha, braća Grimm su mala djeca za ove

MA
maxxxx
08:41 13.02.2018.

Sv. Patrick je 17.03., a Uskrs može biti najranije 22.03., odnosno Veliki petak 20.03. Malo izmišljamo, ha?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije