Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDU LI DJECA U ŠKOLU

Čakovec: Odlučili zaustaviti iskorištavanje socijalne pomoći

Djelatnici komunalca
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
21.02.2020.
u 15:44

Djelomična isplata socijalne pomoći u naturi provodi se već godinama, no trgovine ne žele ulaziti u takav angažman.

Preispitivanje i kontrola redovitog pohađanja obaveznih predškolskih programa i osnovne škole, utvrđivanje odgovornosti roditelja čija djeca ne odlaze u školu, kontrola trošenja sredstava zajamčene minimalne naknade i obavezno provođenje rada za opće dobro za sve korisnike zajamčene minimalne naknade, neke su od mjera koje su stupile na snagu nakon sastanka ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesne Bedeković sa predstavnicima Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, koje imaju najviše romskih naselja i problema sa suživotom većinskog i manjinskog stanovništva.

Prvi rezultati mjera očekuju se za dva mjeseca. Neke od tih mjera već se duže vrijeme provode jer su za njih utvrđena zakonski okviri, no nisu do kraja iskorištene. Međimurski gradovi i općina organiziraju rad za opće dobro, no bilo je problema s odazivom.

- Velik dio pozvanih korisnika zajamčene minimalne naknade se odazove, no ima i onih koji poziv ignoriraju. Takve onda prijavljujemo Centru za socijalnu skrb - kaže gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Korisnici se angažiraju na čišćenju ulica, košnji trave, sadnji cvijeće i drugim poslovima. Prolaze kratki tečaj zaštite na radu ili ako rade kraće od 30 dana, pod nadzorom su osposobljene osobe. Od obveze odrađivanja pomoći izuzete su trudnice, majke s djecom i radno nesposobne osobe. I djelomičnu isplatu socijalne pomoći u naturi Centar za socijalni rad u Čakovcu provodi već godinama, no jedan od problema je što trgovine ne žele ulaziti u takav angažman s Centrom. Sad će se to strože kontrolirati.

- Ako netko nenamjenski troši socijalnu pomoć, isplata će ići u naravi. Centar za socijalnu skrb će uz pomoć socijalnih radnica pratiti potencijalna devijantna ponašanja korisnika raznih oblika pomoći, dok će Policijska uprava međimurska dostavljati podatke o pojedincima ili obiteljima kod kojih su postupanja zbog narušavanja javnog reda i mira, ili nasilja u obitelji, prilikom dodjele raznih oblika socijalnih pomoći - najavio je međimurski župan Matija Posavec.

Komentara 3

IV
IvoDivo
15:54 21.02.2020.

Lokalna komunjarska vlast je glavni krivac za sav kriminal i zločine roma. Ta komunjarska vlast već desetljećima upravlja Međimurjem, živi među romima i ništa pozitivno nije učinila za integraciju roma, već je samo iskorištavala njihove glasove

ZO
zokanabelom
16:57 21.02.2020.

Niš od toga, tu samo popravno-odgojna palica pali.

RO
RogaBabaroga
09:33 21.02.2020.

i tak bi trebalo bit, ako su stvarno korisnici jer nemaju neki drugi izvor prihoda! ali kod nas nista nije normalno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije