Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATI I SRBI
Povratak na članak

Korijen sukoba: Kada se plemenita ideja pretvori u ideološku platformu za pokolj

Hrvatske su zemlje u Prvom svjetskom ratu imale 200.000 žrtava; s druge strane stajala je Kraljevina Srbija.

Komentari 300

DU
Deleted user
15:00 10.06.2018.

nadam se da je stoka sitnog zuba sa ovih prostora naučila iz povijesti jednu nepobitna činjenicu a to je da u svim ratovima najgore prolazi upravo stoka sitnog zuba a bogate se banksteri i njihove sluge- političari

VL
Avatar vidikurza
vidikurza
15:18 10.06.2018.

Jedna strana je vodila odbrambeni, oslobodilački rat. A druga?

VL
Avatar Pinokio
Pinokio
15:31 10.06.2018.

Kad nemas povijest onda revidiraj istoriju. Jadno i plitko.

VL
NA
namrgođen
17:31 10.06.2018.

Zbog tih i takvih odnosa u prošlom vijeku južni sloveni su poraženi neorganizovani i iseljavaju se, kuda na zapad, ovdje ostaje prazan prostor, koće ga naseliti a mi svi polako ali sigurno nestajemo!!!

VL
GU
guner
16:56 10.06.2018.

Cinjenice su da su u tom ratu nasuprot Srba bili najvise Hrvati i Muslimani u najvecem broju i logicno odredjeni broj Srba koji su ziveli u AU i koji su mobilisani i prema kojima je vrsen poseban "tretman" kako bi izvrsavali naredjenja, price o gomili Srba koji su jurisali da ubijaju druge Srbe je gomila gluposti i nema veze sa mozgom,vec samo zlonamerno spinovanje tekstovima takve tematike i to sve bez ikakvog dokaza ili puko naklapanje i izmisljanje i izvrtanje cinjenica,samo da bi se dokazalo kako su se Srbi medjusobno ubijali i to naglasavajuci kako su to radili najbolje i sa neverovatnim zarom o.O a komentar na sve to je suvisan jer je nebuloza bez granica. Postoje primeri i Srba koji su se istakli u borbi na strani AU,naravno i to niko ne negira postoje i tekstovi o tome. Tako i postoji Nemac cuveni general srpske vojske Pavle Jurisic Sturm, uvrsten u red najvecih vojskovodja prvog svetskog rata.

VL
ON
onill
17:31 10.06.2018.

Veliki Vojvoda Misic rece---ne mogu kraljevinu jugoslaviju voleti svi podjednako---NISI ISTO KRVI ZA NJU DALI... to se odnosi i na drugu Jugoslaviju.... mene brine sve cesce pominjanje opet neke zajednice...I OPET BEZ PITANJA NARODA...opet misli neka grupica da odluci u ime svih...

VL
QU
quovadis
15:35 10.06.2018.

Hrvati su uvjek bili psi i sluge vanjskim gazdama. Takvi su i danas.

VL
Avatar dr oljakitarovic
dr oljakitarovic
15:02 10.06.2018.

Sa jednom osnovnom razlikom što su jedni ratovali za stranog gazdu.

VL
Avatar dr oljakitarovic
dr oljakitarovic
16:35 10.06.2018.

Plemenita ideja? Sigurno se misli na odbrambeni rat na strani sila Antante. Ne bi valjalo da su oni koji su napali Srbiju to uradili iz plemenitih namera.

VL
Avatar Cordoba
Cordoba
15:47 10.06.2018.

Koren sukoba je u biti verski gde crkvene vođe žele imati što veću teritoriju.....a četnici, ustaše,partizani itd su samo nusprodukt tj maska.....

VL
DU
Deleted user
15:14 10.06.2018.

Nama je dozvoljeno da pisemo laznu povijest samo zato jer smo nebitan cimbenik u biko cemu pa stoga nitko ni ne obraca paznju na tako da sve ostaje unutar granica. Pilar i slicna austrougarska trecerazredna piskarala su tome dokaz. Noo jedno je istina a ta je da smo oduvijek bili kmetovi. Sticajem nedavnih povijesnih okolnosti nam je trenutno posudjena drzavica, no ja vjerujem da to nije dugog vijeka.

VL
DU
Deleted user
14:47 10.06.2018.

Hrvatske su zemlje napale 1914. Srbiju - koja je kako i sam autor kaže - bila s druge strane. Hrvatske jedinice iz hrvatskih zemalja počinile su do tada nezapamćene zločine nad srpskim civilima u Mačvi (srpska zemlja). Nezavisna Država Hrvatska (opet Hrvatska) izvršila je na teritoriju kojeg je kontrolirala u razdoblj 41 - 45 denocid nad sprskim narodom u brojnim logorima smrti. O ostalim događajima ovdje nećemo čisto radi historijske distance.

VL
KA
kaetanomartinez
15:21 10.06.2018.

Ovo bi bilo istina kada bi se samo gledalo vasim ocima, mada mislim kada bi se svi na svijetu slozili sa vasim tumacenjem istorije da bi vi i dalje bili nesretni, a svi znamo zasto. Da bi vase tumacenje bilo potpuno i da bi se razumjelo srpsko stajaliste i motivi stvaranja drzave juznih slovena trebali ste otici i sto pa i dvjesto godina unazad i istraziti ulogu katolicke crkve i austro-ugarske imperije, odnosno pokrstavanja, dovoljno je bilo da citaoce uputite na pripovjetku Pilipenda Sime Matavulja, pisca rodjenog u danasnjoj hrvatskoj. Takvo duboko tumacenje daleko drugaciji korijen sukoba bi dao, a ne zlonamjerno i recicu autisticno tumacenje kao sto je vase. A mozda bi i vama licno nesto novo otkrilo. Reci za vraziju diviziju da je slavna je skandal, i iz toga se moze zakljuciti da nemate neko veliko znanje ili ste zaista jedan los i zlonamjeran covjek

VL
Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:30 10.06.2018.

Kako se Stepinac uspio naci u srpskoj vojsci?

VL
DU
Deleted user
17:50 10.06.2018.

Medimurje je 1915. bilo madjarsko. administrativno pripadalo madarskoj županiji Zala. Znaci 1915 Hrvatska je banovna bila samo Medumurje i Zagorje . NI Dalmacija niti Salvonija kao i Istra nisu bile u sastav hrvatske banovine. Mirovnom konferencijom u Parizu i ugovoromom u Trianonu, tek 4. lipnja 1920. g. Medimurje pripada Kraljevini SHS.

VL
DU
Deleted user
15:52 10.06.2018.

Austrougarski vice-maršal Gherter:..... "Ja nisam vidjeo u svome životu, ni cuo za zvijeri u ljudskom obliciju poput hrvatskih vojnika. Mada su ratovali sa nama i prvenstveno služili za zastrašivanje i represiju nad narodom, ja kao covjek se stidim sto susu stajali u našim redovima. U samoj borbi bi napuštali položaje, dok bi veoma vješto izbjegavali protivnicku vojsku i uvijek se kretali ka zbjegovima koje su sacinjavali goloruki ljudi, žene i djeca. Kada bi ih ponekad i stizali cinili su strahote od kojih se i nama dizala kosa na glavi. Oni su pogan svijetu i europskoj kulturi."

VL
Avatar Tito Svetinja
Tito Svetinja
17:17 10.06.2018.

Nema vojnika do partizana,koji su tamanili smradove na Bleiburgu.

VL
ST
stomiovotreba
20:04 10.06.2018.

Hrvatske zemlje? :)

VL
DU
Deleted user
15:23 10.06.2018.

Jugosloveni unapred osudjeni.Kakav je ovo historijski pristup?

VL
BL
blabla123
18:44 10.06.2018.

Kao prvo: "Povijest pisu pobjednici", a nazalost Hrvati su u 20.st izgubili u oba svj. rata. Dovoljno je otici na hr ili srb wikipediju i vidjeti polaritet u tekstovima. IMHO, da su Hrvati pobjedili u svim ratovima 20.st (sta god to znacilo). Zagreb bi bio kao neki multikulti grad, razni Slaveni sa sjevera (Slovaci, Cesi, Poljaci), Dunavske Svabe, Madari, Austrijanci i Muslimani bi sada s Hrvatima naseljavali prostore do Drine. Dal bi se ovaj prostor zvao Hrvatska, tesko za reci (mozda), mozda bi sazivjeli Trilaterala... S druge strane, Srbi su dominirali 20.st, mozda su im velike sile (Rusi, Englezi, Amerikanci, Francuzi) ucinili medvedju uslugu, i pokazali im da su ipak samo jedan od jadnih juznoslavenskih naroda koji neznaju dominirati....

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.