Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kim Jong-yang

Korejac novi predsjednik Interpola, pobijedio ruskog favorita

Kim Jong-yang
Foto: YouTube/Screenshot/euronews
21.11.2018.
u 10:21

Četvero američkih senatora su u otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak pozvali predstavnike 192 zemlje članice Interpola da odbiju Prokopčukovu kandidaturu

Interpol je izabrao Južnokorejca Kim Jong-yanga za svog predsjednika odbacivši kandidaturu ruskog favorita za tu dužnost, javlja BBC u srijedu.

Dva su kandidata bila u utrci za završetak mandata od četiri godine koji je bivši kineski šef trebao dovršiti 2020.: sadašnji privremeni predsjednik Južnokorejac Kim Jong-yang i nekadašnji visoki ruski dužnosnik Aleksandar Prokopčuk

Kima, aktualnog privremenog predsjednika, izabrale su u srijedu zemlje članice Interpola na svojoj godišnjoj općoj skupštini u Dubaiju. On je pobijedio Prokopčuka (57), koji je smatran favoritom za tu dužnost. Prokopčuk, inače rođen u Ukrajini, veteran je ruskog ministarstva unutarnjih poslova. Godine 2016. izabran je za potpredsjednika Interpola. 

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u utorak da Sjedinjene Države "čvrsto podupiru" južnokorejskog kandidata za predsjednika Interpola u utrci s ruskim suparnikom.

Međunarodna policijska organizacija ostala je bez predsjednika nakon nagle "ostavke" Menga Hongweija koji je u Kini optužen za korupciju i zagonetno je nestao početkom listopada dok je boravio u posjetu domovini. Premda je predsjednička dužnost više počasne nego operativne naravi, kandidatura ruskog generala izazvala je gnjev kritičara Moskve zbog straha da bi svjetska policija mogla postati oruđe u službi Rusije.

Četvero američkih senatora su u otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak pozvali predstavnike 192 zemlje članice Interpola da odbiju Prokopčukovu kandidaturu.

Reakcija Kremlja bila je štura, njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov je u utorak izrazio negodovanje zbog "jedne vrste upletanja" a rusko ministarstvo unutarnjih poslova je ocijenilo da je "neprihvatljiva politizacija" te "strukovne međunarodne organizacije".

>> Pogledajte izlazak Ivice Todorića iz Remetinca

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar nekakav
nekakav
14:22 21.11.2018.

a brat ovog 'rusa' je konzul u latviji... strašno kud je došla politizacija. interpol je nekad izbacio srbiju, zbog 'kosova', pa kad je kriminal podivljao, došli k njima začuđeni kako srpska policija ne može izaći na kraj sa krijumčarenjem droge, ljudi, robe...novca... srbi su im samo dali kopiju obavijesti gdje ih se obavještava da se sa njima ne surađuje... i tako je prekinut jedan lanac izvještavanja, pa se kriminal osilio. ova lakrdija sa šefom interpola je još ljepša. nije dosta da je šef un-a korejac, sad i šef interpola korejac, zemlje u kojoj predsjednica završi u ćuzi zbog korupcije... samo da rus ne bi zasjeo na čelo neke međunarodne strukovne organizacije. jer bi putin imao uvid u ... ma strašno! amerika ima uvid u telefonski račun merkelove, i to je u redu. ovi rusi su strašni. norveški ratni brod od pola milijarde eura sudario se sa tankerom, krivi rusi, kao, isključili gps... snimka komunikacije tankera i ratnog broda pokazala da su ovi sa tankera dosta dugo zvali i upozoravali norvežane. a ovi pijani ko čepovi. da, rusi su problem. ajmo kupiti još aviona, ne 5-6, cijelu eskadrilu novih usa jetova, pa da mi putinu pokažemo da ga se ne bojimo. odbacimo ruski plin i naftu, kupujmo američki za barem 40% više novca, nećemo ovisiti o rusima! hoćemo ameriku!!! njoj ionak plaćamo tisuću dolara za mobitel, čija je tehnička vrijednost 200 dolara. njoj ionak plaćamo za naftu, kupili je od rusa ili libijaca. kupimo dolare ili ih prodamo, sve u džepu amera se kotrlja...

PE
peugeot
10:24 21.11.2018.

Je li Kosovo postalo clan Interpola?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije