Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ĐAVOLJA JAZBINA'

S. Koreja opet prijeti raketama: 'Pretvorit ćemo vas u prah'

Sjeverna Koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
31.05.2017.
u 11:29

Sjeverna Koreja upozorila je u srijedu da je spremna za ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa

Sjeverna Koreja upozorila je u srijedu da je spremna za ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), nakon što je Washington objavio kako je uspješno izvedeno testiranje presretanja takvog balističkog projektila.

Pentagon je u utorak uspješno izveo pokusno presretanje interkontinentalnog balističkog projektila kakav želi proizvesti Sjeverna Koreja, priopćila je američka vojska, a Missile Defense Agency (MDA)u priopćenju navodi da je ovo prvi put da je američka vojska uspješno ispitala interkontinentalni projektil.

Raketa je ispaljena iz baze Vandenberg američkih zračnih snaga u Kaliforniji te je "uspješno presrela ciljanu interkontinentalnu balističku raketu" bez nuklearnog naboja, jer se radilo o pokusu, koja je lansirana iz Reagan Test Sitea na otočju Marshall u Tihom oceanu.

Sa svoje strane Pjongjang niže ispaljivanje raketa u okviru programa kojima se Sjevernu Koreju želi opskrbiti interkontinentalnim balističkim raketama koje su u stanju nuklearno punjenje prenijeti na američki kontinent.

"Spremni smo ispaliti ICBM bilo gdje i bilo kad, po nalogu vrhovnog vođe Kim Jong-Una", tvrdi se u Rodong Sinmunu, službenom organu jedine stranke na vlasti u Pjongjangu.

"SAD mora znati da naša izjava po kojoj možemo pretvoriti u prah đavolju jazbinu našim nuklearnim oružjem nije prazna prijetnja", dodaje se u dnevniku.

Pjongjang je u utorak potvrdio da je dan ranije pristupio novom ispaljivanju rakete koja je pala u more u ekskluzivnoj gospodarskoj zoni Japana, izazvavši međunarodne osude u kontekstu tenzija na poluotoku.

Radilo se o trećem sjevernokorejskom ispaljivanju u tri tjedna i dvanaestom od početka godine, dok brojne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuju Pjongjangu nastavak balističkog i nuklearnog programa, a Washington prijeti zemlji vojnom intervencijom.

Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis izjavio je u utorak da američko testiranje presretanja ICBM-a nije izvedeno kao odgovor na nedavne pokuse Sjeverne Koreje ali da je "općenito" Sjeverna Koreja jedan od razloga zbog kojih raspolažemo tim kapacitetom".

 

Komentara 3

DU
Deleted user
11:44 01.06.2017.

A koji razlog imaju mediji uopce pisati dobro o toj zemlji zar ne..,pa nece valjda pisati lijepo o toj neprijateljskoj zemlji..Uglavnom lijepo je sto mi imamo jos uvijek parvo misliti sto je istina a sto nije, bez obzira sto se pise.To se zove demokracija.Pozdrav potplacenim i kupljenim medijima.

Avatar davcro
davcro
14:28 31.05.2017.

naprijed Sjeverna Koreja!

Avatar whitesox
whitesox
12:22 31.05.2017.

Zavukao je ruku u sako i na idućoj slici najmanje jedan sudionik nedostaje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije