Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na dva objekta

Kordić ne želi Mostar svrstati u sukobu: Odbio osvjetljivanje palestinskom i izraelskom zastavom

Mario Kordić (HDZ BiH) novi je gradonačelnik Mostara
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/3
14.05.2021.
u 16:56

Po njegovim riječima, Konvencija o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine priječi dovođenje u politički kontekst objekata koji su pod svjetskom zaštitom

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić potvrdio je u petak kako je odbio dati dopuštenje za osvjetljivanje dvaju objekata u Mostaru palestinskom i izraelskom zastavom navodeći kako se tako izbjeglo svrstavanje u sukobu na Bliskom Istoku, te je izrazio suosjećanje sa svim žrtvama.

"Unatoč tome što smo zaprimili zahtjev za osvjetljavanje Starog Mosta i za Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača, odlučili smo odbiti sve te zahtjeve", rekao je gradonačelnik Kordić za portal Bild.

Unatoč tome što je Kordić zabranio osvjetljivanje Staroga mosta s palestinskom zastavom, preko ovoga objekta, koji ima UNESCO-ovu zaštitu, ovoga tjedna izvješena je veća palestinska zastava.

Po njegovim riječima, Konvencija o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine priječi dovođenje u politički kontekst objekata koji su pod svjetskom zaštitom. Unatoč tome što je upućen zahtjev da se Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače, koji pak nije pod zaštitom, osvijetli sa zastavom Izraela, gradonačelnik Kordić je dodao da se identično postupilo kao sa Starim mostom.

"Odlučili smo ne praviti bilo kakvu razliku niti politizirati bilo koji objekt u našem gradu", dodao je.

Prvi čovjek Mostara izrazio je suosjećanje sa svim žrtvama na Bliskom Istoku.

"Ako se ne želimo svrstavati na bilo čiju stranu u sukobima, ne znači da nemamo empatiju prema svim žrtvama u bilo kojem sukobu. Upravo suprotno, suosjećamo sa svim žrtvama i naša je želja da svi ratni i svaki drugi sukobi prestanu", istaknuo je je Kordić.

U BiH su ovoga tjedna, usporedno s jačanjem bliskoistočnog sukoba, učestali izrazi potpore prema Palestincima i Izraelu. Na većinskom bošnjačkom području isticane su palestinske zastave, u Republici Srpskoj zastava Izraela, dok je više hrvatskih aktivista na društvenim mrežama uz zastavu Hrvata iz BiH istaknulo i zastavu države Izrael.

VIDEO Stručnjak s FER-a otkrio hoće li nas na radnim mjestima zamijeniti roboti

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
17:30 14.05.2021.

Potpuno korektan stav.Ne raditi neprijatelja od jedne ili druge strane radi nekih politickih ili vjerskih poena.Prvo sredite probleme izmedju Hrvata,Srba i Bosnjaka kod kuce prije nego pocnete davati savjete i potpore drugima za njihove probleme.

XA
xaron
18:23 14.05.2021.

U nas postoji trend podržavanja jedne ili druge strane ( Izraelaca ili Palestinaca u ovom sluçaju ). Zašto bi mi trebali podržavati neku od tih strana kada ni jedni ni drigi nisu NAS podržavali u našem sukobu?

ER
ercegovac123
17:49 14.05.2021.

Dosta je safa palio svjetla kad mu se digne polako ali sigurno uspostavice se red u gradu naplacivati ulazak u Stari grad i ovi sto skacu staviti na platu dosta je bilo prosjacenja po mostu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije