Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U slučaju prodaje

Koprivnica bi ponovno svoj udjel u Podravki

Podravka
Foto: Marija Sušenj/PIXSELL
1/5
16.05.2016.
u 06:50

Država treba po pet posto svojeg udjela prenijeti na Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju, rekao je gradonačelnik Jakšić (SDP).

Suočena s mogućnošću izlaska države iz vlasništva Podravke, koprivnička je vlast pokrenula inicijativu da se država odrekne deset posto svoga udjela u kompaniji za račun lokalne zajednice.

– Ako se već nešto mora provesti zbog viših ciljeva, za koje još ne znamo koji su, država treba po pet posto svojeg vlasničkog udjela u Podravki prenijeti na Grad Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju, čime bi se kroz razvoj Podravke i kroz isplatu dividende vraćao trud koji je godinama ulagan u razvoj naše kompanije – izjavio je koprivnički dogradonačelnik Mišel Jakšić (SDP).

Izrazio je očekivanje da će se inicijativi priključiti županijski dužnosnici, na što je ubrzo dobio odgovor.

– To bi bilo u interesu građana Koprivnice, ali nisam siguran da postoji zakonska osnova za takvu inicijativu – kazao je dožupan Ivan Pal (HSS) i podsjetio kako je sličnu inicijativu iznosio Zvonimir Mršić (SDP) dok je bio koprivnički gradonačelnik, ali ne i nakon što je postao šef Podravkine uprave.

Koprivničko je poglavarstvo pod Mršićevim predsjedanjem 2007. donijelo zaključak o podnošenju zahtjeva Vladi za prijenos 25 posto plus jedne dionice u vlasništvo Grada Koprivnice. Zahtjev je gradska uprava ponovila još nekoliko puta, ali nikad nije dobila službeni odgovor Vlade. O tome je lani progovorio bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec (HDZ) na suđenju za “aferu Spice”. Kazao je kako Vlada Mršićev zahtjev nikad nije razmatrala jer je bio neutemeljen.

– Mršić je jako dobro znao da za zahtjev Koprivnice nema realne podloge jer Grad Koprivnica nije imao neriješenih imovinskopravnih odnosa s Podravkom ili državom – kazao je Polančec i taj zahtjev nazvao “čistom populističkom podvalom”.

Nakon što je Mršić 2012. došao na čelo Podravke, dogradonačelnik Jakšić izjavio je kako koprivnički zahtjev za državne dionice “više nije aktualan”.

– Sada je novi moment jer uskoro ćemo možda raspravljati da netko želi preseliti sjedište kompanije iz Koprivnice – objasnio je Jakšić novi obrat.

Komentara 6

Avatar Peterančan
Peterančan
18:41 16.05.2016.

Boško Buha ko Boško Buha - bum i ostane živ. Vidi se kak pozna zakone i propise, a takav biser bi upravljal gradom. Al Koprivničanci drugo i nisu zaslužili kad konstantno glasuju za S(tranku)D(jece)P(artizana).

BA
barkod
11:24 16.05.2016.

Opet političari izigravaju populizam i demagogiju prije svega prema Koprivčanima i Podravcima. Jer ako postoje ikakvi kriteriji i strategija HR vlade ( moje mišljenje da ne postoji) u svezi privatizacije u djelomičnom vlasništvu države u prehrambenom sektoru tada postoje samo dvije opcije 1. Prodati preostalih 25% + 1 dionica države, bilo preko burze na tržištu ili direktno Podravcima i Koprivčanima uz nekakav popust. Ili 2. Država da počinje otkupljivati 25% + 1 dionicu u velikim prehrambenim sustavima u HR ( na primjer od Todorića Agrokor, Dukatu, Vindiji i još nekim ) . Ovo sa prodajom dionica Podravke postaje pomalo smješno. Tko se sve javlja i čiji se sve interesi tu preklapaju. Isto tako što će državi dionice Croatia Osiguranja kada sada Vlahović & Co. 100 % upravljaju ovom tvrtkom da ne pitaju bilo što državu. Končar, još jedan primjer gdje je država trebala prodati udjel, Ante Marković je već davno pokojni, a ne znam u kom djelu ima država interes da bude u suvlasništvu Končara , jedino ako ubuduće će imati monopol kao jedini dobavljač lokomotiva, vagona za HŽ te tramvaja za ZET.

DU
Deleted user
09:12 16.05.2016.

Nasim politicarima padaju ideje u zavisnosti kako vjetar puse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije