Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad slučaj

Kopjar: Imali smo dogovor, ne mogu vjerovati da smo blokirani!

Kopjar
Sabina Pušec/VLM
29.05.2012.
u 09:37

Nepodmireni dug odnosi se na obnovu ceste od Zlatara prema Čubekima, koju je ŽUC sufinancirao. Radovi su stali, a novac je potrošen.

Nakon godinu dana i šest mjeseci bez ovrha, račun Grada Zlatara ponovno je blokiran zbog prisilne naplate pola milijuna kuna koji duguje Županijskoj upravi za ceste. Kako kaže gradonačelnik Miroslav Kopjar, riječ je o nepodmirenim troškovima za rekonstrukciju ceste od Zlatara prema Čubekima, koju je ŽUC sufinancirao sa 320 tisuća kuna temeljem sporazuma s Gradom Zlatarom, još u vrijeme bivšeg gradonačelnika Đureka. No radovi nisu izvršeni, novac je potrošen, a ŽUC je zatražio povrat sufinanciranog novca. Još 2010. godine pokrenut je spor na Trgovačkom sudu u Zagrebu i godinu dana poslije donesena je presuda u korist ŽUC-a, kojom Trgovački sud Zagreb nalaže Gradu Zlataru da isplati ŽUC-u 320 tisuća kuna, s kamatama od veljače 2009. i parničnim troškovima.

Nisu se žalili

Grad Zlatar nije se žalio na odluku Suda, pa je postala pravomoćna i ovršna u siječnju 2012. Sa zateznim kamatama i troškovima suđenja, dug je narastao na 500 tisuća kuna. – Sa sadašnjim ravnateljem ŽUC-a Željkom Vinceljem postigli smo dogovor da ćemo dug platiti u ratama kroz dvije godine. No, odjednom je stigla ovrha, račun je blokiran, nismo mogli vjerovati. Kada smo dogovarali reprogramiranje kredita i dugove dobavljačima, kako bi Grad stao na noge, nismo mogli obuhvatiti i ŽUC jer je još uvijek trajao sudski postupak. Još uvijek ne mogu vjerovati da smo ponovno blokirani i nadam se nekom dogovoru. Poslan je dopis ŽUC-u, no još nije stigao odgovor. Pitam se kamo pripada Zlatar, kome mi pripadamo, to je kao da roditelji rade ovrhu nad djetetom. Još uvijek se nadam da ćemo nešto uspjeti dogovoriti – kaže gradonačelnik Kopjar, navodeći da se ŽUC ne može naplatiti odjednom jer na računu nema dovoljno sredstava te da bi blokada mogla potrajati nekoliko mjeseci, što bi za posljedicu opet moglo donijeti neisplatu plaća zaposlenicima Grada i ustanova kojima je Grad osnivač. Podsjetimo, 2009. i 2010. godina bile su mučne za Grad i zaposlenike ustanova kojima je osnivač jer su im zbog blokade gradskog računa plaće kasnile po nekoliko mjeseci i proživljavali su veliku neizvjesnost i agoniju. U ŽUC-u kažu da im je pokretanje prisilne naplate potraživanja naložila državna revizija te da je nakon presude ovršni prijedlog radi prijenosa novčane tražbine ovrhovoditelja Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijet 19. ožujka, a sve pravne radnje završene su prije dolaska Željka Vincelja na mjesto ravnatelja.

Odgovor ŽUC-a

– Uvažavajući probleme u funkcioniranju Grada, krajem ožujka ravnatelj ŽUC-a pokazao je dobru volju da se s Trgovačkim sudom pokuša dogovoriti obročna otplata duga. S gradonačelnikom Kopjarom dogovoreno je da pokušaj dogovora pokrene i pravno regulira pravni zastupnik Grada Zlatara, no on nije ni usmeno ni pismeno kontaktirao odvjetnika koji zastupa ŽUC. Stoga je početak ovrhe logičan pravni tehnički nastavak Trgovačkog suda. ŽUC nije obaviješten o početku ovrhe jer je to postupak u ingerenciji Trgovačkog suda i FINE, a ne ŽUC-a, koji do danas nije primio ni kune od iznosa presuđenog u našu korist jer se sredstva s računa Grada skidaju na prijelazni sudski račun – stoji u očitovanju koje potpisuje ravnatelj ŽUC-a Željko Vincelj.  

Kasnit će plaće

Da ipak neće doći do najgoreg scenarija, odnosno neisplate plaća, vjeruje gradski pročelnik Mladen Krušelj: – Zlatar mjesečno ima oko 750 tisuća kuna prihoda, a blokada iznosi 512 tisuća. Dakle, ta svota mogla bi se naplatiti kroz 20-ak dana jer sada svaki prihod koji pristiže odlazi za tu ovrhu, tako da će idući mjesec vjerojatno doći samo do kašnjenja plaća i plaćanja režija. No poremetit će se vraćanje dugova drugim dobavljačima, trebat će nam oko četiri mjeseca da se opet vratimo u kolotečinu. Teško je, zapravo čitavo vrijeme hodamo po rubu – kaže pročelnik Krušelj. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije