Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koordinacija obiteljske medicine: Nikad nije bio veći pritisak na telefone

Većina obiteljskih liječnika je svojim pacijentima dostupna kroz mnoge komunikacijske kanale (e-mail, SMS, WhatsApp, Viber, Messenger, Facebook, telefon), ali nemoguće je svima odgovoriti u isto vrijeme, poručuju iz KoHOM-a.
25. ožujka 2020. u 13:28 0 komentara 544 prikaza
Sisak: Prije ulaska u Opću bolnicu svi pacijenti moraju proći kroz trijažni šator
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

S obzirom na to da su se posljednjih dana u javnosti višekratno mogla čuti prozivanja obiteljskih liječnika s tvrdnjama kako ih se ne može kontaktirati telefonom, dobiti savjet ili naručiti lijekove, Koordinacija obiteljske medicine (KoHOM) - u ovoj izvanrednoj situaciji epidemije koronavirusa te potresa koji je pogodio Zagreb - moli pacijente za strpljenje i razumijevanje.

OPSADNO STANJE Koronavirus u Vinogradskoj: Zaražen šef anestezije i mladi specijalizant

Evo što su naveli u svom priopćenju:

- Obiteljski liječnici svakodnevno su na svojim radnim mjestima u ordinacijama, ali istodobno dežuraju i u novoosnovanim tzv. „korona“ ambulantama. Dio obiteljskih liječnika nalazi se u samoizolaciji, neki su bolesni i na bolovanju. Zbog potresa u Zagrebu u mnogim ambulantama su u prekidu bili internet i telefonske veze. Mnogi drugi dijelovi Hrvatske također imaju problema sa telefonskim i internetskim vezama.

Zbog epidemiološke situacije, a pridržavajući se preporuka Nacionalnog kriznog stožera, pregledi pacijenata u ordinacijama su svedeni na minimum. Pacijenti se mole da se prije dolaska u ordinaciju obavezno najave telefonom zbog zaštite i drugih pacijenata i zdravstvenog osoblja koje je sad itekako potrebno zdravo i sposobno za raditi. Zbog toga je „pritisak na telefon“ veći nego ikada. Većina obiteljskih liječnika je svojim pacijentima dostupna kroz mnoge komunikacijske kanale (e-mail, SMS, WhatsApp, Viber, Messenger, Facebook, telefon), ali nemoguće je svima odgovoriti u isto vrijeme. Uz sve to, obiteljski liječnici i dalje primaju pacijente u ordinacijama, pregledavaju ih, previjaju, daju injekcije, snimaju EKG-e, te se tijekom tih radnji, naravno, ne mogu i javljati na telefon. Nadalje, liječnici obiteljske medicine od utorka imaju obvezu tiskanja propusnice za odlaske na nužne i neodgodive preglede, što čini dodatni pritisak na ambulante.

KoHOM ponovno apelira na pacijente da poštuju odredbe samoizolacije i da budu iskreni prema svojim obiteljskim liječnicima. Nažalost, svjedoci smo slučajeva kada su pacijenti zatajili da su u samoizolaciji, a pregledavali su ih obiteljski liječnici, odnosno timovi hitne medicinske pomoći. Svi oni su nakon toga morali ići u samoizolaciju 14 dana da ne bi bili prijenosnici koronavirusa drugim pacijentima. Već je poznato da u Hrvatskoj nedostaje značajan broj liječnika, a sada je zbog ove situacije, a posebno zbog neodgovornih pojedinaca zbog kojih liječnici moraju ići u samoizolaciju, još i manje.

Krizni stožer Raste broj oboljelih u Osijeku i okolici, ukupno ih je 26, došlo je do "proboja" u osječkoj bolnici

Obiteljski liječnici udruženi u KoHOM, svim svojim pacijentima poručuju da je situacija ozbiljna, ali nije beznadna. Vjerujemo da ćemo zajedno, uz obostrano razumijevanje i povjerenje, te pridržavanje mjera Stožera civilne zaštite RH, ovu tešku situaciju uspješno prevladati. Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine stoji u priopćenju izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 00160

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.