Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Konverzijom nije ukinuto pravo na obeštećenje

Banka mora vratiti dužniku tužitelju preplaćene kamate po CHF kreditu
18. srpnja 2018. u 10:35 2 komentara 2233 prikaza
Švicarski franak
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Udruga Franak u srijedu je priopćila kako presuda Županijskog suda u Zadru prema kojoj banka mora vratiti dužniku preplaćene kamate po kreditu u švicarskom franku i to nakon što je konvertirao kredit u euro, potvrđuje da konverzijom nije ukinuto pravo na obeštećenje.

udruga franak Krediti u švicarcima Udruga Franak: Tužite banke, nigdje niste potpisali da ne možete to napraviti

U priopćenju se navodi kako je na Županijskom sudu u Zadru potvrđena presuda Općinskoga suda u Zadru na temelju koje banka mora vratiti dužniku tužitelju preplaćene kamate po CHF kreditu, i to nakon što je tužitelj konvertirao taj kredit u euro na temelju "zakona o konverziji".

Osim spomenute presude, tvrde u Udruzi Franak, zadnjih mjeseci doneseno je još pet rješenja Županijskoga suda u Zagrebu te jedno rješenje Županijskoga suda u Rijeci, kojima se utvrđuje da se mora ponoviti postupak na prvome stupnju radi utvrđenja visine obeštećenja za potrošače koji su također konvertirali CHF kredite.

Goran Aleksić Krediti u švicarcima Aleksić: Ovo je trebalo doći prije šest godina, i dalje sam skeptičan

Navodi se da u svim tim presudama i rješenjima uz ostalo stoji da konverzijom nisu sanirani razlozi za ništetnost ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi kao i da prema Zakonu o obveznim odnosima, ništetan ugovor ili njegov dio ne postaje valjan onda kada uzrok ništetnosti naknadno nestane. 

Tužitelji, isto tako, bez obzira na aneks, imaju interes utvrđivati ništetnost ugovornih odredaba iz osnovnog ugovora, kaže se u priopćenju.

21.05.2015., Rijeka - Radnici peru stakla na zgradi Erste banke na Jadranskom trgu. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL i dosad 'prešućivali' Erste ukinula dopušteno prekoračenje i uvela 'prešutno'

"Možemo već sada izjaviti da imamo zavidan broj sudskih odluka županijskih sudova kojima se nedvojbeno utvrđuje da dužnici koji su konvertirali svoje CHF kredite imaju pravo zahtijevati proglašenje ništetnosti ugovora odnosno pojedinih ugovornih odredaba, i da konverzija CHF kredita nije zapreka da sudovi utvrde ništetnost ugovora ili njegovih dijelova nakon što su pojedine odredbe koje su utvrđene ništetnima konvalidirane", zaključuje se u priopćenju.

Dodaje se da će konačnu odluku donijeti Vrhovni sud.

>> Pao serijski razbojnik: Pištoljem i porukom na papiru pljačkao banke

Švicarski franak
1 / 9
Uhićen serijski razbojnik
Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
  • yumamic:

    Neka se ugledaju na Vatrene i njihov optimizam. Banke i korisnici kredita u švicarcima bi trebali biti zajedno, rame uz rame, kao brat uz brata i isto će ostvarivati uspjehe kao i repka.