Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banke usporile

Konverzija kredita samo u dogovoru s bankama i EK

11.06.2014., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH. Gordan Maras, Boris Lalovac.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.03.2015.
u 12:45


Banke na otpis dijela glavnice pristaju samo kod kredita za jedinu nekretninu

Predstavnik banaka Zoran Bohaček izjasnio se protiv otpisa 22 posto glavnice za sve korisnike kredita u švicarskim francima, a jučer su i iz Banskih dvora dolazile proturječne poruke. Ministar Gordan Maras kazao je da je konverzija kredita akcija Vlade.

Društveni problem

– Moramo biti svjesni da je problem CHF društveni problem, da ljudi koji su investirali u to nisu išli iz špekulativnih razloga u kredite s francima i da nema razloga da zbog toga budu na rubu egzistencije. To Vlada, kao najodgovornija, mora riješiti, odnosno ponuditi rješenja, naravno u konzultacijama sa svim zainteresiranim stranama – istaknuo je Maras.

– Koncept konverzije donekle je prihvatljiv, ali želimo da se o njemu postigne dogovor s bankama. Također, dužni smo se o konačnom rješenju konzultirati i s Europskom komisijom – prokomentirao je ministar financija Boris Lalovac i dodao kako se model neće uvoditi po sili zakona. Banke se pozivaju na mišljenje Bruxellesa da se dogovor treba temeljiti na dobrovoljnosti, prema socijalnim kriterijima i podjeli troškova. Na stolu je opet nekoliko varijanti pokrivanja gubitka, od toga da država preuzme dvije trećine, polovicu, ili trećinu otpisane obaveze. Ponovo se vraća u raspravu i imovinski status dužnika. Udruga Franak nije dala konačni stav o konverziji u eure, ali su poručili da trošak ne treba ići na teret države već banaka i HNB-a. Prema ideji koja je, prema izvorima iz Vlade, u utorak dobila zeleno svjetlo najvećih banaka  otpis 22% glavnice primijenio bi se na sve dužnike, no jučer je iz bankarskih krugova poručeno da su voljni razgovarati samo o prvoj nekretnini.  Banke tvrde da među njima nema podjela oko tog stava.

Podijeljene banke

Predstavnici Udruge Franak i banaka potegnuli su i do Pantovčaka, no predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izbjegla je otvoreno svrstavanje.   Erste banka u ukupnom kreditnom portfelju stanovništva ima 22% švicaraca. Zagrebačka je banka objavila da drži 24% stambenih kredita u CHF, a znatan udio kredita u toj valuti imaju još Raiffeisen, Hypo, Splitska i PBZ.

>> Otpis 22% glavnice i gotovo jednaka rata

>> Kolinda Grabar Kitarović sastala se s predstavnicima Udruge Franak

Komentara 8

MU
mujovanbeethoven
13:41 13.03.2015.

čak ni mi Bosanci nemamo ovakvog glupog ministra kao što je Gordan Maras (silikonska dolina)

DU
Deleted user
14:28 13.03.2015.

Slažem se da je potrebno riješiti problem kredita u CHF. Ali se isto tako slažem da iz proračuna nije potrebno financirati nadoknadu.

DU
Deleted user
14:04 13.03.2015.

Radi se o sukobu interesa jer Lalovac osobno ima kreditčinu 135 tisuća CHF, po vlastitom priznanju za medije... Tako da svako uključivanje državnog proračuna u te kredite privatnih korisnika jasno govori da onaj tko odlučuje nije nepristran, a druga je stvar i što će to biti kasnije podvrgnuto evaluaciji na Ustavnom sudu jer onda nisu svi (korisnici kredita) jednaki pred zakonom, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije