Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kontroverzna ideja Novartisa: Najskuplji lijek na svijetu izvlačit će se na tomboli!

Mnogim potrebitima lijek Zolgensma može pomoći, ali košta 2.1 milijuna dolara po oboljelom. Zolgensma je, osim što je najskuplji lijek na svijetu, odobren jedino u SAD-u
02. veljače 2020. u 12:43 18 komentara 3002 prikaza
Novartis
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS/PIXSELL

Većina djece se rodi zdrava. Nekoliko njih koji nisu imali te sreće pate od bolesti čije liječenje košta preko dva milijuna dolara. Je li pošteno odlučivati o njihovoj sudbini nagradnim izvlačenjem? 

Saša Pavlić Twitter STAVIO KRIŽ NA LEĐA Prekipjelo mu: Za rijetke lijekove samo 20.000 kn, a za avione se našlo 500 milijuna dolara!

Roditeljima djece koja boluju od rijetke mišićne bolesti, pružen je znak nade predstavljanjem nove genske terapije prošle godine. 

Lijekom Zolgensma liječi se spinalna mišićna atrofija (SMA). Rijetka genetska bolest uzrokuje slabljenje mišića i može dovesti do problema s gutanjem i disanjem ili paralize. Mnogim potrebitima lijek Zolgensma može pomoći, ali košta 2.1 milijuna dolara po oboljelom. Zolgensma je, osim što je najskuplji lijek na svijetu, odobren jedino u SAD-u

Proizvođač tog lijeka, švicarski farmaceutski div Novartis, došao je na kontroverznu ideju. U ponedjeljak kompanija kreće s tombolom u kojoj će se moći izvući lijekovi za 100 oboljelih beba i malene djece. 

Nagradno izvlačenje koje su kritičari opisali kao etički upitnu marketinšku kampanju privukla je pozornost roditelja diljem svijeta. 

Spinraza, Tea Matijević "Osnujte Fond" Pročitajte pismo majke prve djevojčice koja je primila Spinrazu u Hrvatskoj

Sin Marine Mantel iz južne Njemačke, rođen 2018., obolio je od SMA. "Prvih šest tjedana vjerovali smo da je potpuno zdrav, ali se odjednom prestao micati", rekla je Mantel za dpa. 

Michaelu je dijagnosticirana bolest koja pogađa jednu osobu na njih osam do 10 tisuća diljem svijeta.  Iako su Michaela liječili Spinrazom, prvim odobrenim lijekom za SMA u svijetu američke kompanije Biogen, on je bio u nekolicini na koju genska terapija nije imala učinka

"Počeo je imati problema s plućima i nije se mogao iskašljati", rekla je Mantel. Kada su američke vlasti dale zeleno svjetlo alternativnom proizvodu Zolgensma u svibnju prošle godine, Mantel se odlučila nastaviti boriti za sina. 

Prosvjed Spinraza za sve lijek oboljelima Povjerenstvo Ministarstva zdravstva donijelo odluku: Spinraza za sve!

Michael je započeo s terapijom prošlog rujna, iako lijek nije odobren u Njemačkoj.  "Dobro napreduje. Sada se može samostalno okrenuti, može sjesti", kaže njegova majka. 

Lijek Zolgensma tek treba biti odobren u Europi. 

"Naravno da lutrija nije ispravan potez, ali Novartis bar nešto poduzima", rekla je Mantel.  Zašto Novartis ne bi snizio cijenu terapije, umjesto davanja 100 besplatnih terapija? 

Novartis je došao na tu ideju jer je želio učiniti lijek dostupnim diljem svijeta što je prije moguće. Oko 200 djece u Americi je već primilo tu terapiju, rekla je glasnogovornica kompanije.  Proizvodnja lijeka je ograničena, objašnjava glasnogovornica. Tvornica u Illinoisu može proizvesti samo 100 dodatnih doza ove godine, uz očekivane redovne narudžbe, dodaje. 

Njemački znanstvenik Norbert Paul se s time ne slaže. Kaže da je bolje napraviti selekciju pacijenata po određenim kriterijama, prednost dati djeci kojima je ponestalo drugih mogućnosti.  Nagradno izvlačenje ostavlja dojam da je regularna terapija Spinrazom lošije kvalitete i jeftinija alternativa Zolgensmi. "To nije slučaj", kaže Paul. 

Jachim Spross, predsjednik njemačke udruge za lobiranje za oboljele pacijente kaže da "se onima kojima je liječenje potrebno, mora osigurati pristup lijeku". 

JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • Ten-kre:

    Mogu shvatiti i pohlepu i novce i tombolu ali da li će meni netko reći da sam ekstrem ili obrisati ovaj posta ako kažem da ukoliko lijek ne pomogne ili se stanje pogorša onda svi iz novartisa, zaposleni, direktori, ulagači, ... prikaži još!, investitori idu na strijeljanje, svima se oduzima imovina pokretna, nepokretna, na računima i skupa sa firmom sve ide na račun oboljelih.

  • IvoDivo:

    Ni jedan ljudski život ne vrijedi toliko novaca. Uvijek se mora nekima uzeti da bi se nekima dalo, jer sa tim novcem može se liječiti tisuće drugih gdje postoje šanse za ozdravljenje i normalan život.

  • malitechnicar:

    Sve kužim. I troškove razvoja lijeka i potrebu za zaradu na istom i sva ta sranja. Ali da lijek može koštati 2mil dolara?! Kad već Bog ne želi dati "smak svijeta", zašto barem ne daje da počnu treći, četvrti i ... prikaži još! "finalni" svjetski rat do istrebljenja zadnjeg kvarnog čovjeka na ovom svijetu. I neka ja budem prva žrtva, a drugi i treći nek budu tvorci i prodavači ovog lijeka. Amen!!!