Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.02.2021. u 14:26

Na Titanicu u čamce za spašavanje prvo smještali žene, djecu i – putnike iz prve klase. Poznato?

Ne zna se pouzdano kad je nastalo nepisano pravilo da se s brodova prvo spašavaju žene i djeca. Neki vele da je pravilo koje ne postoji u konvencijama i zakonima, već samo u ljudima, prvi put primijenjeno 1852. na brodu koji je doživio havariju u Južnoj Africi. Kako bilo, to da prvo valja spašavati najugroženije, većini je poznato iz Titanika. Danas, 109 godina kasnije, neki su poveznicu s Titanikom i spašavanjem pronašli u aktualnoj borbi za svaku dozu cjepiva. I na Titaniku je bilo onih koji su se gurali preko reda, laktareći se među ženama i djecom u potrazi za prvim slobodnim čamcem, trpeći poglede pune osuđivanja. A otrpjeli su ih, nema susramlja kad se spašava goli život. Nešto slično, mada je situacija daleko od one koja je snašla putnike nesretnog broda, događa se danas. Prijekorne poglede trpe oni koji obnašaju neke visoke funkcije u Hrvatskoj.

Na primjer, rektor Damir Boras, koji se, smatrajući da na to ima pravo, zajedno sa suprugom cijepio u Klinici za stomatologiju, iako je prebolio COVID-19. U Klinici su se nemušto opravdavali da su slučajno imali višak cjepiva, pa da se ne baci. Onda je tu, na primjer, i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, koji se cijepio još kad nisu bili procijepljeni svi zdravstveni djelatnici i štićenici domova za starije osobe. Brani se da je branio Hrvatsku, da je vojni ratni invalid s kroničnim bolestima, pa da je kao takav imao pravo na cjepivo. A gdje se on našao u pravo vrijeme na pravom mjestu, nije poznato. Odbija otkriti, da onome tko mu je potencijalno spasio život, ne zagorčava život.

Pa onda dopredsjednik HRS-a Zoran Gobac... I on se cijepio, iako su ispred njega još tisuće onih koji bi se trebali cijepiti prije njega. Iz dana u dan stižu vijesti o tome tko je sve cijepljen preko reda. Jučer je i šefica Klinike “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić priznala da je cijepljena i njena majka, žena s 84 godine i više kroničnih dijagnoza, koja bi se na listi za cijepljenje ionako našla puno prije raznih borasa, burilovića i gobaca.

Nitko od njih nije o tome da su se cijepili obavijestio javnost, a kad je sve izašlo na vidjelo, prekorednima je ostalo samo da nekako pokušaju obraniti svoj čin. I otrpjeti prijekorne poglede onih u redu. O kaznenoj odgovornosti onih koji gospodare cjepivom raspravljat će ovih dana pravni stručnjaci. Jesu li prekršili zakon ako su nekog cijepili preko reda? Je li bilo zloporabe položaja? Ili je sve u sferi “samo” moralne odgovornosti? Može li se i smije cijepljenje mimo plana opravdavati strahom za vlastiti život ili život člana svoje obitelji? Koliko li je samo takvih slučajeva na nižim razinama, od župana do lokalnih načelnika, pročelnika...?

Ima jedan detalj s Titanika koji se u prepričavanju uglavnom ispušta. Brodski časnici su tražili da se u čamce za spašavanje, među prvima, smjeste žene, djeca i – putnici iz prve klase. Treba zato odmah propisati jasna pravila i uvesti kontrolu svih doza koje su, sjećamo se dobro, prije dva mjeseca čuvala dugim cijevima, pa da se cijepljenje mimo reda više ne svodi pod ono “da se ne baci” ili da oni s boljim kartama za prvu klasu imaju prednost.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije