Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
voditeljica iz HALMED-a

Kontek: Nedostupnost pojedinih lijekova nije ništa neuobičajeno; Nabrojala kojih trenutno nema

ljekarna
Foto: Pixabay
1/3
30.01.2023.
u 23:04

Svaki lijek koji je trenutno u nestašici ima dostupan zamjenski lijek, rekla je voditeljica Odsjeka za dostupnost lijekova, HALMED, Ana Kontek

Trenutna situacija s nedostupnošću pojedinih lijekova nije ništa neuobičajeno. Svaki lijek koji je trenutno u nestašici ima dostupan zamjenski lijek, rekla je voditeljica Odsjeka za dostupnost lijekova, HALMED, Ana Kontek gostujući u Dnevniku HTV-a. U posljednje vrijeme u ljekarnama su sve učestalije nestašice pojedinih lijekova. Ana Kontek je rekla kako nestašica lijekova postoji oduvijek u Hrvatskoj i drugdje u Europi.

- Trenutna situacija s nedostupnošću pojedinih lijekova nije ništa neuobičajeno. Trenutno bilježimo nestašicu pojedinih antibiotika pedijatrijske formulacije, lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka, za ublažavanje bolova. Svaki lijek koji je trenutno u nestašici ima dostupan zamjenski lijek - rekla je Kontek.

Smatra kako je područje lijekova za liječenje leukemije dosta široko. - Od klasičnih citostatika postoje i noviji biološki lijekovi. Oni su dostupni za liječenje u Hrvatskoj. Trenutno bilježimo nestašicu klasičnog citostatika, ali dostupan je isti lijek od drugog proizvođača - rekla je.

Istaknula je kako ponekad dobivaju signal od pacijenata i zdravstvenih djelatnika o nedostupnosti nekog lijeka u prometu. - Svaki takav signal uvažavamo i provjeravamo stvarno stanje lijeka u prometu. Cijeli sustav praćenja nestašica je u fokusu što je prepoznala i Europska komisija. Mehanizmi su pripremljeni. Radi se na tome da se farmaceutska legislativa unaprijedi u cilju bolje dostupnosti lijekova - zaključila je.

Ključne riječi

Komentara 1

TA
Tarantula
07:48 31.01.2023.

Nestašicom lijekova podižemo cijenu samih lijekova, pa vam je prihvatljivije platiti neke tablete 100 eura kada vam trebaju, nego 10 eura kada vam ne trebaju! Nadam se da će se udruga veledrogerija udružiti u kartel i zajedničkim udruženim snagama povećati vriejdnost nabavne cijene lijekova našim bolnicama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije