Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što vi kažete?

Konstantna debata: Je li Tesla Hrvat ili Srbin? Iznenadili biste se što kažu Wikipedije europskih država

Nikola Tesla
Foto: Pixabay
1/2
22.02.2024.
u 16:04

Danas je na aplikaciji X osvanulo istraživanje što kažu Wikipedije različitih europskih država o nacionalnosti slavnog izumitelja.

Oko etničkog podrijetla Nikole Tesle vode se konstantne debate. Povijesni kontekst Tesline čuvene izjave o "hrvatskoj domovini i srpskom rodu" krije priču o političkom jedinstvu Srba i Hrvata koja nimalo ne odgovara nacionalistima koji se za njega danas otimaju. Danas je na aplikaciji X osvanulo istraživanje što kažu Wikipedije različitih europskih država o nacionalnosti slavnog izumitelja.  

Prema tom istraživanju jedno se u Hrvatskoj Wikipediji spominje hrvatska nacionalnost. Hrvatska Wikipedia navodi da je Tesla bio hrvatsko-američki izumitelj srpskog podrijetla, a ona srpska piše da je bio srpsko-američki izumitelj srpskog podrijetla. Osim srpske Wikipedije i u svim ostalim europskih državama Nikola Tesla je srpskog podrijetla. Države poput Njemačke, Švicarske i Austrije ogradile su se od ovog vječnog pitanja stavivši Teslino podrijetlo nedefinirano

Podsjetimo, Tesla je rođen u mjestu Smiljanu kod Gospića, a gimnaziju je pohađao je u Karlovcu. Njegova otkrića odvode ga u New York gdje nastavlja s učenjem i provodi većinu svog života. U Americi tijekom svoje karijere patentirao je oko 700 izuma na području elektrotehnike i radiotehnike.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 14

BE
bendzola
16:53 22.02.2024.

Pravi primjer hrvata pravoslavne vjeroispovjesti... I onda kažu da nema hrvata pravoslavaca...

DU
Deleted user
21:05 22.02.2024.

Srbi su potomci sa Atlantide graditelji piramida izumili pismo matematiku nebeski narod porijeklo nalaze od arijevske rase elon musk je Srbin i republike srpske i dosta toga se može čuti kod njih.

Avatar Behemot
Behemot
22:38 22.02.2024.

To je samo dokaz da Srbi falcificiraju sve podatke na wikipediji (svatko se može prijaviti da je uređuje a Srbi to koriste). Primjeri sa wikipedije: Hrvatska budnica "Zovi samo zovi, svi će sokolovi, Srijem, Banat i Bačka, Oj hrvatska mati", na wikipediji su je Srbi prekrstili u srpsku budnicu i umjesto Oj hrvatska mati dodali Oj srpska mati. Na wikipediji su također promijenili i crnogorsku himnu i dodali srpski dodatak: "Na Lovćenu Njegoš spava, najmudrija srpska glava"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije