Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Konoplja izlazi iz ‘ilegale’, iako nije opojna droga , tako se tretirala

Ministar Tolušić najavio manje administracije i procedure koje prate poljoprivrednike u njezinu uzgoju te mogućnost iskorištavanja cijele biljke u preradi
08. studenoga 2018. u 11:43 18 komentara 1445 prikaza
konoplja
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Drago mi je da se o tome razmišlja, no ne vjerujem u to dok ne bude objavljeno u Narodnim novinama. Razne vlade, političari, godinama su nam obećavali “rehabilitaciju” industrijske konoplje.

marihuana Usred bijela dana Policija ih zatekla s 218 grama marihuane

No umjesto da smo se ugledali na razvijene zemlje, od kojih mnoge danas legaliziraju i marihuanu, mi se i dalje pravimo pametni i svađamo je li industrijska konoplja industrijska ili prehrambena biljka – kaže jedan od naših najvećih poduzetnika u “biznisu” s industrijskom konopljom Josip Plavec komentirajući najavu Ministarstva poljoprivrede kako će se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, koji će na skoro saborsko glasovanje, pojednostaviti administracija i procedure po pitanju uzgoja konoplje te konačno dopustiti iskorištavanje cijele biljke.

Ubuduće bez posebnih dozvola

Industrijska se konoplja, podsjetimo, u nas dosad mogla sijati samo uz posebne dozvole. “Žetva” podrazumijeva samo sjeme, cvijet i list, koji čine manje od 10% biljke, dok se stabljike moraju neškodljivo ukloniti.

Ilustracija Doplutala droga? Policija u moru kod otoka pronašla 156 kilograma marihuane iz Albanije

Nismo učili iz iskustava drugih zemalja ni iz činjenice da se od industrijske konoplje u svijetu radi više od 50.000 različitih proizvoda u građevinskoj, tekstilnoj, kozmetičkoj, auto i avioindustriji, industriji papira, biogoriva...

I dok su je mjerodavni u nas tretirali kao drogu, iako na zajedničkoj sortnoj listi EU industrijska konoplja (sa sadržajem THC-a 0,2% i manje) nije uvrštena na popis biljaka iz kojih se dobiva opojna droga i, slikovito rečeno – trebalo bi popušiti 500-700 kg industrijske u 15 minuta da bi se eventualno dobio učinak marihuane s više od 20% THC-a – ozbiljni su nas ulagači zaobilazili i odlazili u Sloveniju, Srbiju, Rumunjsku...

Proizvođači stoga pozdravljaju prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića da se ukine obveza podnošenja zahtjeva i izdavanje dozvola za uzgoj industrijske konoplje, obveza dokazivanja da nisu osuđivani za kazneno djelo zlouporabe droga, te omogući korištenje cijele biljke.

Zagrebačka policija u kamionu pronašla više od 90 kila marihuane Akcija zagrebačke policije Istražni zatvor za krijumčare 90 kilograma marihuane iz beogradske hladnjače

– Ovo je velika stvar za 80-ak domaćih proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara jer je ta kultura visoko dohodovna, od nje se radi cijeli niz proizvoda od prehrambenih do kozmetičkih, a u mnogim segmentima zamjenjuje skuplje i ekološki neprihvatljive sirovine – kaže Tolušić i dodaje kako ovaj potez proizvođačima otvara nove mogućnosti proizvodnje, realizaciju investicija i daljnji razvoj njihovih poljoprivrednih gospodarstava.

Velikogorička tvrtka Herbio plus Josipa Plavca dosad je tako proizvodila tek 15-ak proizvoda iz konoplje – proteinski prah, hladno prešano ulje, macerat, melem, ulja za njegu tijela i kose, brašno, tjesteninu, pelete, čajeve... dok bi usvajanje Tolušićeva prijedloga u Hrvatskoj omogućilo i inovacije i specijalizaciju u preradi, odnosno investicije u pokretanju zelene, održive industrijske proizvodnje temeljene na konoplji koja je idealna i za biodizel, plin, pelete, biorazgradivu plastiku, čak i za odore za vojsku i policiju.

Zaplijenjena marihuana Zločinačko udruženje Istražni zatvor četvorici uhićenoj zbog droge

Super hrana iz ekouzgoja

I sve to iz sirovine s polja, čije se sjemenke i ulje danas drže superhranom za ljudski organizam, bogatom omega 3 i 6 nezasićenim masnim kiselinama.

Pola litre ulja stoji i 100 kuna, jednako kao i, primjerice, 500 g proteinskog praha iz konoplje. No proizvođači tvrde kako je konoplja danas isplativija od niza kultura s hrvatskih polja, nije zahtjevna i – ekološka je – jer se uzgaja bez pesticida i herbicida, pa nije problem ni prodati njezine proizvode. Plavec kaže kako je teško procijeniti koliko će površina pod konopljom biti za pet godina, no najave na krilima optimističnih vijesti govore kako će se samo u idućoj godini njezina proizvodnja utrostručiti. 

Po hektaru gubili 5000 kuna

Konoplja čisti tlo od metala, rahli tlo, priprema za druge kulture, čisti zrak i višestruko je korisna za okoliš. Hektar konoplje izvuče, naime, 20 tona CO2 iz zraka u 120 dana, koliki je životni vijek biljke, no poljoprivrednici su na uništavanju njezine stabljike dosad gubili najmanje 5000 kn/ha. Iako su se u međuvremenu brojni ulagači okrenuli zemljama u okruženju, Plavec smatra kako Hrvatska “legalizacijom” cijele biljke ipak ima još puno aduta u dizanju proizvodnje, prerade te izvoza jer nam je u odnosu na dobar dio konkurencije prednost članstvo u EU.

>> Pogledajte policijske snimke nakon uhićenja u Zagrebu zbog droge u kamionu

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Češka i Nizozemska su njezinom legalizacijom privukli milijune turista. Tu se priča o milijardama Eura. Isto kao i Njemačka i Austrija legalizacijom prostitucije tako da se policija može baviti bitnijim stvarima od hvatanja tinejdžera sa gramom trave po parkovima.

 • Matrix5:

  Konačno mali pomak

 • Avatar Škoro predsjednik
  Škoro predsjednik:

  Pa konoplja se uSlavoniji uzgajala ,tamo do nekih pesetih ili šezdesetih godina skor u svakom polj .domaćinstvu.Sami je seljaci uzgajali i prerađivali za svoje potrebe i za ostale. Izrađivali i tkali vreće od konoplje, tkali razne tkanine,užad,konce, sve za svoje ... prikaži još!voje domaćinstvo. Idealna bi bila za zamjenu današnje plastike.Poslije se radilo i prodavalo za industrijsku preradu.Nikakvih pitanja, odobravanja,zabrana ili bilo kave zloupotrebe nije bilo ,niti je moglo biti.Ljudi su konoplju slobodno sadili kao pšenicu, kukuruz, ili bilo što drugo.Zabranu su uveli neznalice,idioti,tvdroglavci i štetočine.