Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gaf pravosuđa

Konobara iz Zagreba sud dvaput osudio za isto kazneno djelo

stefanac
Anto Magzan/Pixsell
14.07.2010.
u 18:55

Prvo ga je Prekršajni sud u Zagrebu osudio na 20 dana zatvora uz rok kušnje na godinu dana, a ovih dana stigla je i pravomoćna presuda Županijskog suda po kojoj je osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Konobar Zlatko Štefanac (28) nikad nije čuo za presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Maresti prema kojoj se optuženiku ne može suditi dvaput za isto djelo, a kako se branio sam bez odvjetnika, nije se znao pozvati na slučaj Maresti pa je dvaput osuđen zato što je zatečen za volanom u vrijeme dok mu je bila izrečena zabrana vožnje!

Prvo ga je Prekršajni sud u Zagrebu osudio na 20 dana zatvora uz rok kušnje od godinu dana, a ovih dana stigla je i pravomoćna presuda Županijskog suda po kojoj je osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

I kazneno i prekršajno


Iako je, sukladno presudi iz Strasbourga, zauzet stav da se optuženom ne može suditi kazneno i prekršajno, ako je riječ o identičnom djelu, u slučaju Štefanca na Županijskom sudu nisu znali da je on prekršajno osuđen pa su potvrdili presudu Općinskog kaznenog suda.

A krimen zbog kojeg je osuđen na dva suda je u slovo isti. Kažnjen je jer se lani 16. ožujka vozio Đorđićevom ulicom iako mu je bila izrečena zabrane vožnje na četiri mjeseca jer ga je potkraj 2008. policija “ulovila” da vozi alkoholiziran. Policija je podnijela optužni prijedlog Prekšajnom sudu, koji ga je isti dan uvjetno kaznio sa 20 dana zatvora.

Štefanac tvrdi da tu presudu nikad nije dobio. Ubrzo je za isto djelo optužen i na Općinskom kaznenom sudu gdje je lani 17. rujna uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora.

Nije znala ni sutkinja

– To što sam vozio pod zabranom bio je nesretan splet okolnosti jer nisam bio svjestan da vozim pod zabranom. Supruga je preuzela rješenje da ne smijem voziti četiri mjeseca i nije ga do kraja pročitala - kaže Štefanac, koji je to ispričao i sutkinji, te izrazio žaljenje u sudnici. Zbog kajanja i činjenice da je otac dvoje male djece uvjetno je osuđen. Dva mjeseca prije te presude u Strasbourgu je bila donesena presuda u slučaju Maresti, koja je u nas odjeknula tek prije nekoliko mjeseci, no očito za nju još nije znala ni sutkinja, koja je osudila Štefanca, a on koji se sam branio još je manje znao o svojim pravima.

- Nisam imao pojma o tome da mi se ne smije suditi dvaput za isto djelo niti sam ikad čuo za taj slučaj Maresti. Žalit ću se na presudu. Eto, mislio sam da mi ne treba odvjetnik, pa sam se branio sam - kaže Štefanac.

Kako se dogodilo da je potvrđena presuda na Županijskom sudu kojom je dvaput osuđen za istu stvar? Sutkinja Mirjana Kralik, zamjenica predsjednice drugostupanjskog kaznenog odjela, kaže da se ni u žalbi ni u prvostupanjskoj presudi nije navodilo da je čovjek osuđen za identično djelo i na Prekršajnom sudu.

Komentara 14

MY
mycropht
22:19 14.07.2010.

Sve je u najboljem redu. Ovakvim duplim presudama nadoknađuju slučajeve gdje su trebali presuditi jednom, a nisu.

TE
tester
19:36 14.07.2010.

kad je bedak. umjesto da je \"maznuo\" milijune na nepostojećim subvencijama, ne bi ga osudili nijednom,dapače, postao bi uvaženi građanin lijepe naše.

KA
Kakma
20:21 14.07.2010.

Jos kad netko kaze da Hrvatsko pravosudje nije brzo.Kako za koga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije