Naslovnica Vijesti Hrvatska

Konobar sezonac neće na Jadran ni za 10.000 kuna plaće

Kako pridobiti dobrog konobara ili kuhara s plaćom od 7000 do 8000 kuna kad u inozemstvu može zaraditi dvostruko više uz bolji smještaj?
14. listopada 2018. u 20:44 114 komentara 44451 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell, Dalibor Urukalović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Priča o sezoncima na Jadranu ne da ima dva, nego barem 22 lica. Jedno je najtužnije: mnogi se unatoč nestašici radne snage i dalje s mora vraćaju iskorišteni, potplaćeni, prevareni.

Dubrovnik 'PRIJE JE TO BIo PRIVILEGIJ' Stranac koji živi u Dubrovniku opisao kako je grad postao noćna mora

Drugo je da su nas tamo ljetos posluživali i nedorasli, netom priučeni, nezainteresirani. Između je puno nijansi, ali, kad se čuju iskustva kadrovskih službi hotelskih kuća, cijela problematika dobiva dimenziju famozne “kvake 22”.

Nedovoljno sobarica

Kakvo i može biti rješenje rebusa u kojem se mora pridobiti dobrog konobara, kuhara s plaćom od sedam-osam tisuća kuna, kad on vani može zaraditi dvostruko više? Što osim plaće od četiri-pet tisuća kuna ponuditi sobarici, vrtlaru..., pa da dođu i dogodine? Kako ih zadovoljiti kad im u najboljem slučaju, uz hranu, za smještaj mogu ponuditi tek skromnu sobu? I to s cimerom.

Ne čudi da razgovori za posao u turizmu zato sve češće nalikuju moljakanju u kojem nemoćni poslodavac na kraju sezone, ne bi li istog sezonca privukao i dogodine, dobije odbijenicu čak i na svoju maksimalističku ponudu od 10.000 kuna.

Turisti, Dubrovnik TURISTIČKE MUKE Kraj slave 'zimmer frei' ere: Stiglo se do ruba i ako se ovako nastavi, svi će izgubiti

– Da, pitali su ga kolege bi li se vratio za takvu plaću. Ali, odgovor je i tad bio ne... Radilo se o konobaru, koji je kod nas imao 7800 kuna. Često završi tako da nam dobar konobar ili kuhar, kojeg možemo platiti najviše tih sedam-osam tisuća kuna, odradi nekoliko sezona, usavrši se i ode za boljom plaćom u Njemačku ili negdje drugdje. Recimo, tražite 200 sobarica za sezonu, a stigne 30-40 molbi. Potražnja je tolika da do zadnjeg trenutka, dok sezonac ne siđe s trajekta, nismo sigurni hoće li nam stvarno i doći. Mi smo na otoku, ali znamo za slučajeve s kopna da se sezonce preotima na kolodvoru. Čekaju se autobusi iz Slavonije i ljude nagovara i mami većom plaćom... – kazuje nam direktor kadrovske službe jedne hotelske kuće u Primorju, koji ističe da su se ove godine nekako pokrpali strancima, ali da će dogodine, ne povećaju li se uvozne kvote, biti samo gore.

1 / 10
Splitska turistička zajednica pretučenoj Britanki nudi besplatno ljetovanje

Za sezonce iz BiH, Srbije i Makedonije jadranske su plaće solidne. One su posljednjih deset godina u prosjeku porasle oko 20 posto. No, za naše građane, s obzirom na otvorene granice EU: premalo i prekasno.

Roštilj Goran Filipović: 'Odrezak crne slavonske svinje na grilu hit je među turistima'

– Svjesni smo toga. Ali mnoge su hotelske kuće ovih godina puno investirale, a i porezna su opterećenja tolika da nema puno manevarskog prostora za dizanje plaća. Mlađima je najvažniji iznos plaće. Zreliji radnici na prvo mjesto stavljaju sigurnost i vjerojatno bi ostali da svima možemo ponuditi stalan posao umjesto godišnjeg ugovora i stan. Ali, na otoku se baš ne grade stambene zgrade – čujemo iz prve ruke od našeg sugovornika.

Radnici ne izvolijevaju

Kadrovik hotelske kuće koja zapošljava 700 sezonaca otkriva nam i da većina sezonskih radnika, koji još uvijek dolaze iz Slavonije, traži najosnovnije; pitaju za plaću i radno vrijeme, slobodne dane. smještaj te mogu li biti sami u sobi. – Ne izvolijevaju ljudi ništa posebno, ali mi nemamo odgovor na to kad nam netko kaže: “Odradio sam svoje na Jadranu, sad idem van.” Jesmo u Europi, ali europsku plaću još ne možemo ponuditi... – kaže naš sugovornik.

VIDEO Kako se vara kupce na tržnicama

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • klonirani2:

    kakav glup članak... Ma gdje to nude 10 000kn? u maštarijama ovog novinara? Poslodavci tj lokalni birtijaši i mangupi u skupim odijelima koji glume hotelske managere su rastjerali radnike svojim odnosom prema ljudima i malim plaćama. Takvi ne bi sebi ... prikaži još! smanjili plaću jer onda ne bi mogli glumiti uspješne poduzetnike već su rezali i škrtarili na siroitinji koja je dolazila zaraditi nešto. Sve što se događa se moglo predvidjeti i drago mi je da ljudi u RH danas mogu birati i odlaziti tamo gdje se njihov rad više cijeni i gdje su poslodavci kulturniji i razumniji ljudi.

  • domxerex:

    Šta sere novinar o 8000Kn? Znate li kako to izgleda? Tako da rodjak tog novinara čiji je djed ubiot 1943 nekog talijana i uselio ponudi nekom jadniku iz slavonije 8000. A kada dođe dan isplate onda mu u tu plaću ... prikaži još! uz prisistvo svog rođaka policajca obračuna stan i hranu kao da mu je bio gost i samo što mu taj nesretni kuhar ili konobar ne mora još platiti što je imao čast raditi za njega. Ne vjerujte lakomim dalmatincima ni jedne riječi. Oni bi najradije da im ljudi dođu raditi i da ih ne moraju platiti a domaći gosti da pošalju novce i ne dođu. A švabe bi valjda sami trebali ponuditi da plaćaju u eurima onoliko koliko je u kunama. I sve to samo zato jer mu dida tobože bio antifašista. Da je dva miseca ko fol raditi i zaraditi za cilu godinu. Ljudi iz slavonije pristaju sada raditi samo u većim hotelima sa stranim vlasnicima i još bolje stranim direktorom jer domaći su lopovi puni lažnih obećanja. Tako vam izgelda naš turizam koji neće još dugo biti naš jer će sve što valja pokupovati stranci jer dalmatinici znaju investirati samo u cigle i sjaj ali ne pada im na pamet u ljude jer tu procjenu vrše na osnovu procjene samog sebe. Kada slušate dalmatince onda su svi lopovi koji žele nešto đabe od njih, ukrasti ili očekuju basnosnovne plaće za nerad.

  • jumbo2110:

    Cudno svaka godina rekordna ali radnicima dic placu i ponudit bolje uvjete e za to se nema . Dok ste cjedili ljude bilo je " ako ti nezelis drugi vec ceka "