Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Konkurencija Boeingu i Airbusu: Uspješan probni let kineskog mlažnjaka C919

COMAC želi dobiti odobrenja nadležnih kineskih agencija za puštanje u promet zrakoplova do 2020., kao i Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost, koja je u travnju pristala započeti proces certificiranja
28. prosinca 2018. u 10:25 6 komentara 1374 prikaza
C919
Foto: Reuters/PIXSELL

Treći prototip kineskog putničkog zrakoplova C919 u petak je uspješno odradio prvi probni let, objavili su proizvođači, učinivši time korak naprijed u afirmiranju Kine kao globalnog aktera u putničkom prijevozu.

svi pričaju o tome `Uzbuna` na Twitteru zbog ove fotografije: Je li taj avion s dijamantima stvaran?

Zrakoplov C919, koji predstavlja konkurenciju Boeingu 737 i Airbusu SE A320, smatra se simbolom kineskih ambicija u putničkom zrakoplovstvu te politike predsjednika Xi Jinpinga koja smjera unapređenju proizvodnih kapaciteta.

COMAC, kineska zrakoplovna kompanija, u priopćenju na svom službenom mikroblogu objavila je da je zrakoplov sigurno sletio u šangajsku zračnu luku u 12,45 po lokalnom vremenu, nakon što je bio u zraku sat vremena i 38 minuta.

Zrakoplov će se uskoro uputiti u Sian, grad u središnjoj Kini, na dodatne probne letove s naglaskom na aeroelastičnost i kalibriranje brzina, rekli su iz kompanije.

'hvala ti' Topla gesta iz aviona dirnula mnoge: 'Svijet treba više ovakvih priča'

Drugi prototip zrakoplova C919 testiran je u prosincu 2017., sedam mjeseci nakon što je to učinio prvi prototip mlažnjaka C919.

COMAC je kazao kako sastavlja još tri prototipa te kako će svih šest tijekom iduće godine imati probne letove.

Zrakoplov C919 ima desetine kupaca koji su naručili ili najavili kupovinu ukupno 815 mlažnjaka.

COMAC želi dobiti odobrenja nadležnih kineskih agencija za puštanje u promet zrakoplova do 2020., kao i Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost, koja je u travnju pristala započeti proces certificiranja.

>> Pogledajte koliko ovaj čovjek voli svoj posao

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • kelab:

    U jednoj godini kupio sam tri cofee maker 'made in china', drugih nema, svi se pokvarili. Jos uvijek sumnjam u kinesku kvalitetu. Kazu da je Bog stvorio nebesa i zemlju, a ostalo sve je 'made in china'. Barem tako danazs izgleda.

  • orao10:

    Amerikanci su ih izmislili i jedino oni pra dobre avione

  • kelab:

    U jednoj godini kupio sam tri cofee maker 'made in china', drugih nema, svi se pokvarili. Jos uvijek sumnjam u kinesku kvalitetu. Kazu da je Bog stvorio nebesa i zemlju, a ostalo sve je 'made in china'. Barem tako danazs izgleda.