Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kongres traži Pentagon da se istraži tko je koristio krpelje kao biološko oružje

Willy Burgdorfer, znanstvenik koji je otkrio uzročnika lajmske bolesti, a koji je sudjelovao u Pentagonovim istraživanjima, svojedobno je izjavio da su to bili pokusi koji su se potpuno oteli kontoli.
17. srpnja 2019. u 16:03 6 komentara 614 prikaza
krpelj

Zastupnički dom Kongresa od Pentagona je zatražio da omogući istragu o tome je li koristio krpelje u proizvodnji biološkog oružja.

Zaprašivanje komaraca na osječkim ulicama Riječ stručnjaka Kako se boriti protiv komaraca: Larve treba uništavati već u travnju

Naime, zastupnici smatraju da su namjerno ili slučajno krpelji zaraženi lajmskom bolešću dospjeli u naseljena područja Sjedinjenih država i da je upravo to bio glavni uzrok naglog širenja lajmske bolesti tijekom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća.

Stvar je tako ozbiljna zato jer neki dijelovi SAD-a i danas vode neuspješnu bitku sa krpeljima zaraženima ovom bolešću, a godišnje od nje oboli oko 400 tisuća Amerikanaca.

Konferencija za novinare u Vukovaru VUKOVAR Penava: Hrvatska ne radi sustavno i planski na suzbijanju komaraca, zakazali smo, nema vizije

Zastupnik Chris Smith iz New Jerseya pokrenuo je zahtjev za istragom nakon što je pročitao neke znanstvene radove koji sugeriraju da da je Pentagon od 1950. do 1975. provodio pokuse sa krpeljima i drugim insektima poput buha i komaraca nastojeći ih pretvoriti u biološko oružje.

Willy Burgdorfer, znanstvenik koji je otkrio uzročnika lajmske bolesti, a koji je sudjelovao u Pentagonovim istraživanjima, svojedobno je izjavio da su to bili pokusi koji su se potpuno oteli kontoli.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • Avatar quousque tandem
  quousque tandem:

  Lajmska bolest može biti opasna ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme (što je danas skoro nemoguće), ali ni približno mi ne djeluje kao učinkovito biološko oružje. Tim više što je antibiotik doksiciklin, ako se ne varam, u ... prikaži još! upotrebi još tamo negdje od 60ih godina. Ali da se svjetske sile igraju sa stvarima s kojima se jako opasno igrati, to se slažem. I jednog dana bi čovječanstvo moglo platiti cijenu.

 • @ploto@:

  Pentagon ima biološki istraživački laboratorij u Gruziji .Tamo su isprobavali kojekakva cjepiva i slične groze.U jednom danu je bilo 27 umrlih od tih pokusa.Naravno,o tome se po nalogu Buzina ne smije pisati.Bivši gruzijski državni ministar sigurnosti Igor Giorgadze tvrdi da ... prikaži još!a je ustanova koju financira SAD mogući laboratorij za biološko oružje . Igor Giorgadze, bivša oporbena figura državnog ministra sigurnosti, kaže kako je nedavno dobio dokumente koji su procurili i koji bi mogli otkriti neke mračne tajne u objektu.Laboratorij, koji je "osnovan na području nekadašnje vojne baze, nekih 17 kilometara od Tbilisija", kao dio projekta koji su financirali SAD još 2004., "nikada nije bio predviđen da bude medicinski centar i nije imao ništa zajedničko s bolnicom”, rekao je Giorgadze. Osobito ga je nadzirala Agencija za smanjenje prijetnji SAD-a (DTRA), agencija za borbenu potporu Pentagona koja se bavi oružjem za masovno uništenje.Giorgadze ističe da je objekt bio predmet glasina i naizgled povezan s tajanstvenim incidentima od samog početka. Smješten u gruzijskom selu, otvoren je 2011. godine."Ljudi koji su tamo živjeli žalili su se na česte glavobolje, bolesti i čudan miris", za koje su rekli da su izašli iz laboratorija, rekao je bivši ministar. Početak rada u laboratoriju čudno se poklopio s povećanjem broja bolesti na gruzijskom teritoriju, dodao je.

 • Barbasmora:

  Krivi du ili rusi, ili srbi...ako nisu muslimani, slovenci, sjeverna Koreja....