Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe: U kriznim situacijama je važna koordinacija između različitih razina vlasti

Na posebnoj sjednici vezanoj uz stanje s koronavirusom u Europi Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe sudjelovali su predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk i zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar.
14. prosinca 2020. u 12:24 25 prikaza
Hrvatska zajednica županija
Foto: Hrvatska zajednica županija
Pogledajte galeriju 1/3

Online događaj "Covid-19: lokalne i regionalne vlasti na prvoj crti bojišnice", u organizaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, okupio je predstavnike lokalne i regionalne samouprave u dijalogu o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus u Europi.

Kongres se, kao savjetodavno tijelo Vijeća Europe, zalaže za promicanje lokalne i regionalne demokracije te jačanje prekogranične i međuregionalne suradnje u proširenoj Europi.

Odgovori lokalne i regionalne samouprave na krizu

Pandemija koronavirusa prvenstveno je utjecala na gospodarstvo i zdravstveni sustav, a pokazala je i nužnost koordinacije svih razina vlasti u nošenju s krizom. S obzirom na nemogućnost održavanja plenarnih sjednica u fizičkom obliku, na online događaju sudjelovali su predstavnici svih država članica, uključujući predsjednika Hrvatske zajednice županija i župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka i zamjenicu župana Karlovačke županije Vesnu Hajsan Dolinar.

Hrvatska zajednica županija | Autor : Hrvatska zajednica županija Foto: Hrvatska zajednica županija Goran Pauk ističe kako je kriza pokazala da učinkovitost odgovora ovisi o kvaliteti upravljanja na više razina

„Pandemija i kriza koju je ona donijela pokazuje da učinkovitost odgovora ovisi o kvaliteti upravljanja na više razina. Decentralizirane strukture omogućuju brže i fleksibilnije odgovore koji su prilagođeni stvarnim potrebama lokalnih zajednica“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Lokalna i regionalna samouprava je, zbog svojih odgovornosti i blizine građanima, na prvoj crti obrane od krize koja je zahvatila gotovo cijeli svijet. Zato je važno da lokalne i regionalne samouprave reagiraju što brže i kvalitetnije i zadrže povjerenje građana, ali i utječu na daljnji tijek gospodarskog oporavka.

Hrvatska zajednica županija | Autor : Hrvatska zajednica županija Foto: Hrvatska zajednica županija Vesna Hajsan Dolinar sudjelovala je kao predstavnica Karlovačke županije

S ciljem razmjene dobrih iskustava i primjera akcija koje tijekom krize provode općine, gradovi i regije diljem Europe, napravljena je web platforma Congress Hub. „Kongres će i dalje biti platforma za razmjenu, dijeljenje, ali i podršku svim europskim lokalnim i regionalnim vlastima“, istaknuo je Anders Knape, predsjednik Kongresa.

Važnost primjene Europske povelje u lokalnoj samoupravi

Sudionici su upozorili da su lokalne vlasti često u situaciji da izazove koje postavlja bolest COVID-19 moraju prevladati bez dovoljno financijskih sredstava i uz odluke viših razina vlasti bez dovoljnog prethodnog savjetovanja. Pozvali su na poštivanje Europske povelje o lokalnoj samoupravi, posebice u vremenima velike krize, a Kongres je pripremio izvješće koje će prezentirati na sljedećem plenarnom zasjedanju 2021. godine. Države potpisnice Povelje moraju ju primjenjivati u svim okolnostima, posebice u kriznim vremenima, zaključak je online sjednice.  

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?