Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Boris Jokić: Dajemo ministru rok do srijede. Spremni smo odstupiti s našeg mjesta

– Od početka naš rad ima načelnu podršku politike, ali ta podrška je samo načelna – istaknuo je Jokić
23. svibnja 2016. u 12:12 126 komentara 7972 prikaza
Boris Jokić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić najavio je da su članovi skupine spremni odstupiti ako ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar do srijede, 25. svibnja ne odbaci zaključke saborskog odbora za znanost među kojima je i onaj da je skupinu potrebno proširiti s desetoro novih članova s različitih područja. - Zaključci (saborskog odbora) pokazuju potpuno nepoznavanje procesa cjelovite kurikularne reforme - rekao je Jokić na konferenciji za novinare utvrdivši da je riječ o političkom pritisku jer je odbor donio zaključke koji su "u potpunosti u suprotnosti s odlukama Vlade i resornog ministra“ koji su dali potporu načinu provedbe kurikularne reforme.

- Ovoj zemlji nisu potrebne nadskupine, cenzorske skupine, skupine koje bi nas vratile u neka tamna, daleka vremena i ovakvi elementi ukazuju, ako baš hoćete, na ostavštinu bivšeg komunističkog sustava u nekom obliku odlučivanja i na to jednostavno ne možemo pristati. Na dijalog smo… više nego spremni, a na političke pritiske, politikanstvo, jednostavno ne možemo pristati - rekao je uz ostalo, Jokić. Stoga su članovi radne skupine, poručio je, spremni odstupiti. - Ali, uvažavajući važnost onoga što radimo i da to dira svako dijete i svakog roditelja, uvažavajući činjenicu da je to važno za budućnost zemlje, barem koliko kao i smanjivanje javnog duga, spremni smo dati rok do 25. svibnja u 10 sati ministru Šustaru i da se osvrne na ove zaključke i da ih između ostalog i odbaci - rekao je. 

– Od početka naš rad ima načelnu podršku politike, ali ta podrška je samo načelna – istaknuo je Jokić te je pročitao primjere opstrukcije reforme s kojim su se susreli njegovi suradnici.  – Ako država ovo želi raditi na pošten način, resursi moraju biti osigurani. Podrška mora biti stvarna i operativna – kazao je Jokić te se osvrnuo na zaključke saborskog odbora.  – Mi smo imenovani kao ekspertna radna skupina dva puta, prvi put je to napravio ministar Mornar, a drugi put ministar Šustar – rekao je Jokić te dodao da su oni i predlagali da se ekspertna skupina proširi.  – Ovo je nacionalna stvar, a ne neke političke opcije ˜– kazao je Jokić i dodao da je reforma obrazovanja "reforma ljudi". – Živjeli odgoj i obrazovanje i živjela Hrvatska – kazao je Jokić.

Naglasio je da je politički pritisak kada "saborski odbor donese ovakve zaključke". – Mislim da ministar Šustar stoji iza ove reforme – kazao je Jokić te dodao da je potrebno da postoji "jasna podrška za ovu reformu".  – Nema našeg ultimatuma. Za nas sedam nema gore stvari od toga da kažemo da odstupamo – kazao je Jokić i dodao da ne bi trebao biti kraj reforme čak i da njih sedam odstupi.  – Mi nemamo moralni integritet za vođenje toga ako nema jednoznačnih i jasnih odgovora – kazao je Jokić te dodao da ne žele više čuti od nikoga iz politike da "daje načelnu podršku reformi".

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar Ministar obrazovanja Šustar: Ne odustaje se od reforme školstva, najesen ide eksperimentalna provedba Predrag Šustar Odbor za obrazovanje Šustar: Kurikulum od rujna ide u eksperimentalnu fazu škola RASPRAVA U HOK-U Bez suradnje gospodarstva i obrazovanja nema kvalitetnih strukovnih škola

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje Gordana Rusak rekla je sinoć u Dnevniku 3 HRT-a da bi joj bilo žao kada bi ekspertna skupna dala ostavku. – A još više bi mi bilo žao ako bi to bio rezultat odluka koje smo donijeli u Saboru vezane uz proširenje ekspertnog tima – kazala je Rusak te dodala kako je saborski odbor pronašao kompromisno rješenje. 

– Imali smo dvije mogućnosti: ili da ekspertna skupina u sadašnjem obliku sama odluči koje će primjedbe iz stručne rasprave usvojiti, a koje neće, ili da se napravi nadpovjerenstvo koje će njima biti nadređeno, a što bi, po meni, blokiralo svaki dijalog – kazala je Rusak i dodala da je kompromisno rješenje da se proširi ekspertna skupina. Jokić sinoć informaciju o njegovoj ostavci nije želio niti potvrditi niti opovrgnuti. 

SEZONA TERASA
Hrvatski grad kafića: Da ih obiđete sve trebalo bi vam 14 dana. I svaki dan treba sjesti u 14 kafića...
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
 • postolar:

  Po čemu je Jokić stručan raditi na ovoj reformi,šta je radio do ove reforme,koje uspjehe je imao osim šta je sdp kadar?? I zašto ga smeta prijedlog Petrova da se ekipi koja radi na reformi pridruže novi stručnjaci? Ovo nije ... prikaži još! samo Jokićeva reforma,najbolje neka odstupi i pusti stručnjake da odrade posao nakon kojeg neče biti nekoliko desetaka tisuća prijedloga ,jer to bi samo značilo kao i sad da reforma ili nacrt reforme nije dobro napravljen.Smiješno je koliko je kod nas politička podobnost ispred stručnosti i znanja.Zato i jesmo država u neredu.

 • Avatar crv od porculana
  crv od porculana:

  što prije da ostavku manja šteta, i još da vrati novac koji je ulupao

 • vera90:

  Povjesničari, ali i profesori hrvatskoga jezika te istaknuti pisci i autori su jako nezadovoljni "Jokićevom" kurikularnom reformom u kojoj ima mjesta za notornog hrvatomrsca i jugoslavena Štulića, a istovremeno se izbacuje Marulić. Ili pak povijesti gdje se nedovoljno obrađuju pitanja ... prikaži još! hrvatske povijesti s posebnim naglaskom na Domovinski rat. Djeca su naša budućnost i ne smije ih se dati u ruke kojekakvim hohštaplerima koji rade za interes određene politike. Neka samo odlaze, s budućnošću Hrvatske se nitko ne bi smio igrati!