Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napredak

Konferencija 'Gradimo mostove' pod organizacijom Hrvatskog kulturnog društva

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/8
06.10.2017.
u 22:00

Namjera konferencije pod motom "Gradimo mostove" je jače povezati mlade, potaknuti ih na pisanje projekata te osnivanje sekcija i udruga društva.

Oko 150 mladih iz Hrvatske, BiH i Austrije okupilo se jučer u Zagrebu na Drugoj konferenciji mladih Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Mladi "Napretkovci" tijekom vikenda će sudjelovati u nizu seminara i radionica s ciljem poticanja aktivnijeg pristupa radu društva. Namjera konferencije pod motom "Gradimo mostove" je jače povezati mlade, potaknuti ih na pisanje projekata te osnivanje sekcija i udruga društva. Studentima, bivšim i sadašnjim stipendistima te prijateljima i simpatizerima Napretka uvodno se obratio predsjednik društva Franjo Topić, koji je naglasio kako je Napredak kroz svojih 115 godina djelovanja uvijek gradio mostove među ljudima.

- Jedna od maksima starog Napretka je da pojedinac sam ne može ništa učiniti, ali da zajedno možemo učiniti čudesa – kazao je Topić, pozivajući mlade na zajedništvo, umjerenost i optimizam. Istaknuo je kako upravo Napredak kroz brojne kulturne manifestacije u mnogim zemljama (586 manifestacija u 2016.) pokazuje da se u zajedništvu može postići mnogo.

Dvodnevnom konferencijom mladih HKD Napredak obilježava 115 obljetnicu svog osnutka i 25 godina od obnove Napretka u Zagrebu. Čitavo to vrijeme društvo je ustrajno radilo na razvoju kulturne baštine hrvatskog naroda u BiH, Hrvatskoj i šire. Ulogu mladih Napredak je prepoznavao od samih svojih početaka pa je do zabrane djelovanja 1949. školovao ili pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, a posebno se ponose činjenicom da su među njihovim stipendistima i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije