Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ušteda 493 mil. kuna

Konačno će srezati troškove agencija: Evo što će im sve skresati

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.04.2015.
u 19:20

Vlada će u petnaestak dana donijeti odluku kojom će se potpuno jasno definirati nova pravila igre u agencijama, zavodima, fondovima...

Vlada će na sutrašnjoj sjednici donijeti “Prijedlog smjernica za uređenje sustava agencija, zavoda, fondova, centara i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima” s ciljem da se utvrde, između ostalog, kriteriji za smanjenje broja agencija, pravni okvir za jedinstveno uređenje sustava agencija, zavoda, fondova... da se osigura da se na zaposlene u svim agencijama primjenjuju propisi o plaćama u javnim službama te da se dodatno razmotri da se agencije u cijelosti uklope u okvir propisa o državnoj službi, uključujući propise o plaćama.

Kako doznajemo, Vlada će u petnaestak dana donijeti odluku kojom će se potpuno jasno definirati nova pravila igre u agencijama, zavodima, fondovima... kako bi se ostvarile velike uštede u tim sustavima.

Podloga za takvu odluku Vlade jest analiza poslovanja spomenutih institucija koju je izradilo povjerenstvo koje su vodili stručnjaci iz Ekonomskog instituta Zagreb i predstavnici ministarstava. Oni su izradili prijedlog ušteda u ukupno 187 agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima.

Izradili su detaljan plan prema kojemu je na godišnjoj razini moguće uštedjeti čak 493 milijuna kuna.

Neki od zanimljivijih prijedloga jesu da se propišu maksimalne cijene najma uredskih prostora od 11 eura po četvornom metru (ušteda 10,5 milijuna kuna), da se ograniči raspoloživa kvadratura uredskog prostora po zaposlenom na maksimalno 20 ili 25 kvadrata (ušteda 500.000 kuna), da se zabrani nabavka vozila skupljih od 170.000 kuna (PDV uračunat), a čime bi se uštedjelo sedam milijuna kuna, ograničilo bi se i korištenje službenih vozila (ušteda od 10 milijuna kuna), rashodi poslovanja morali bi se smanjiti za 20 posto (160 milijuna kuna), na rashodima za intelektualne i osobne usluge uštedjelo bi se 107 milijuna kuna, a na troškovima za računalne usluge te usluge telefona, pošte i prijevoza još 44 milijuna kuna...

Stručno povjerenstvo izračunalo je da bi se spajanjem institucija, pripajanjem nekih resornim ministarstvima, otpuštanjem viška – posebice administrativnog osoblja – uz otpremnine te uspostavom jedinstvene poslovne procedure – objedinjavanjem javne nabave, na svakoj od tih stavki uštedjelo još po 100 milijuna kuna.

>>Saborski dan započeo stankama zbog spajanja agencija i štednje, deficita te radnika na detektorima laži

>>Zmajlović: Ugovor za Zagrebtower nije tajan, ORah ga je mogao dobiti

Komentara 37

DU
Deleted user
19:53 22.04.2015.

Pusićku i njenu obitelj treba skinuti ja korita,ćerki je uvlila 260 000 kuna za neki film koji nitko nije vidio te braci Zoranu 250 000 za dokumentu da prvi nered po Zgarebu.

JO
Jole1958
19:34 22.04.2015.

Mi imamo agencija, zavoda i fondova kao i države sa 50 mil. stanovnika.

Avatar zabadalo5
zabadalo5
20:51 22.04.2015.

Šta ste do sada čekali?! Da dođe kraj mandata?! Sramotna Vlada na čelu sa sramotnim premijerom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije