Naslovnica Vijesti Svijet

Komunisti i desnica: stop Macronovoj prodaji aerodroma!

U inicijativu nije pozvana stranka Marine Le Pen, ali i ona će je podržati
25. lipnja 2019. u 16:21 3 komentara 505 prikaza
Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

U Francuskoj se nastavljaju događati do jučer nevjerojatne stvari. Suprotni krajevi političkog spektra udružili su se i zbili redove protiv namjere predsjednika Emmanuela Macrona da privatizira pariške aerodrome. Prvi put nakon što je bivši predsjednik Nicolas Sarkozy potpisao zakon o referendumu 2008. ulazi se u pokušaj da se prikupi deset posto potpisa glasačkog tijela. Slično, dakle, kao i kod nas.

Macron i Trump U VRTU BIJELE KUĆE Osušilo se drvo koje su posadili Trump i Macron

Dva aerodroma sporna

No, znamo i to, za davanje koncesije na zagrebačkom aerodromu Franjo Tuđman nije bilo referenduma, kao što hrvatskom glasaču nije na raspolaganju online aplikacija gdje može ostaviti svoj potpis podrške. U Francuskoj to imaju, iako organizatori prigovaraju kako se aplikacija ruši. Za raspisivanje referenduma, moraju prikupiti 4,7 milijuna potpisa u sljedećih devet mjeseci.

Macron je prodajom Charlesa de Gaullea i Orlyja, kao i udjela u državnoj lutriji te energetskoj kompaniji ENGIE namjerio namaknuti sedam milijardi eura. Bila bi to najveća privatizacija u francuskoj povijesti novcem od koje francuski predsjednik namjerava namaknuti novac za pokretanje gospodarstva, odnosno investicije kao i pokrivanje dijela državnog dugovanja. Zbog toga se Macrona počelo prozivati za rasprodaju obiteljskog srebra.

Notre Dame projekt zapinje Nastavlja se polemika o metodi obnove Notre-Damea

Kroz Charles de Gaulle i Orly godišnje prođe više od stotinu milijuna putnika, a prvospomenuti je najveći poslodavac za Saint-Denis, sjeverno predgrađe Pariza gdje je gradonačelnik Laurent Russier, komunist. Ovog je tjedna u zgradi sindikata u Saint-Denisu održan skup na kojem su se uz komuniste i ljevičare iz La France Insoumise okupili i pristaše desne Les Républicains koju je osnovao sam Sarkozy.

Engleska kao primjer

Iako Nacionalno okupljanje Marine le Pen nije pozvano na događaj, stranka je svojim pristašama uputila apel da podrže referendum i potpišu ga. Svi protiv Macrona. U prosjeku će organizatori morati prikupiti 17.000 potpisa dnevno, a dosad je, od 13. lipnja, prikupljeno oko 200 tisuća.

Susret Macrona i Trumpa 75. obljetnica Macron i Trump pokazali jedinstvo povodom Dana D u Normandiji

Kao opravdanje svojeg nezadovoljstva planiranom prodajom aerodroma navodi se primjer Heathrowa za kojim Englezi danas žale kao i činjenicom da je puno aerodroma ostalo u državnim rukama. Zastupnik Les Républicains Philippe Dallier rekao je kako žali što je podržao prodaju autocesta, pa sasvim sigurno neće ponoviti istu pogrešku.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • Zapadnjak:

    Evo za promjenu i jedne situacije u kojoj je macron u pravu, ali francuska je zemlja ljevicarskog mentaliteta kad je ekonomija u pitanju, sad ce maskirani tipovi porazbijat pola pariza pa ce macron morat odustat...