Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamolnica iz Sarajeva

Komšić: Nema razloga da hrvatski generali iz Bljeska budu kazneno gonjeni

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
09.08.2021.
u 09:44

Ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji niti jedna pravna osnova da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke - kaže Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je posljednje aktualnosti u vezi s pokretanjem kaznenih postupaka protiv generala Republike Hrvatske koje je Tužiteljstvo BiH zahtijevalo od hrvatskog pravosuđa.

- Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji niti jedna pravna osnova da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke. Jer i ako postoji takvo kazneno djelo, ono nije počinjeno niti na teritoriju Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužiteljstvo Republike Hrvatske - rekao je Komšić, prenosi Klix.

On pak navodi da ako je u postupcima riječ o operacijama Maestral i Južni potez, koje su izvođene na teritoriju BiH, postoji osnova za procesuiranje.

- Tužiteljstvo ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka nego ima obavezu procesuirati sva kaznena djela počinjena u tim operacijama - prokomentirao je Komšić.

Podsjetimo, u Hrvatsku je pristigla “zamolnica” Tužiteljstva BiH koje od Hrvatske traži preuzimanje kaznenog progona za 14 hrvatskih visokih umirovljenih časnika, mahom ratnih zapovjednika koji su vodili najveće oslobodilačke akcije tijekom Domovinskog rata. To je izazvalo brojne reakcije hrvatskih visokih dužnosnika, ali i vojnog vrha.

Video - Premijer Plenković o zamolnici BiH

Komentara 17

GO
GorenjeHiSense
10:58 09.08.2021.

Isto tako vele i Srbi...i njihova politika je iznad suda! To mora da je neka balkanska ideologija ...

KU
Kuronja20cm
11:13 09.08.2021.

Taj Komšić nije normalan komšo...dragi Komsiću ,kada se iz jedne zemlje napada teritoriji druge ,ova po međ. pravu ima pravo ući do 30km u taj teritoriji i očistiti ga.U praksi i više ako je domet napadača naravno veči.Ili sto mislišš da Izraelci sjede u Tel Avivu i čekaju da teroristi serkaju po njima? HV je imala prvo uči kad je htjela u BIH i odbaciti teroriste koji su je maltretirali sa BiH teritorije.Uostalom ,bez pomoći Hrvatske sada bi ti moj Komšo i kompa ti Bakir sjedili u sprskom Sarajevu na cijeloj teritoriji te čudesne BiH.Sa kakvim mi govnima graničimo to nije normalno.

GE
genadij
10:38 09.08.2021.

Ako koga treba procesuirat to je Mesić koji je nosio tajne državne dokumente onima koji nisu željeli Hrvatsku. I Šeks koji je javno govorio za Markača i Gotovinu: Identificirati, locirati, uhititi. I takvi se danas goje od našega rada. Žalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije