Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatsko zajedništvo protiv Komšića: On želi svesti hrvatski narod na nacionalnu manjinu

Komšić je u ponedjeljak pozvao "probosanske stranke" da u približavanju Europskoj uniji odbace, kako je naveo, nadiđeni koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažiraju na uspostavi građanskog načela jedan čovjek jedan glas
22. kolovoza 2018. u 00:15 34 komentara 1828 prikaza
željko komšić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Koalicija Hrvatsko zajedništvo koju za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini predvodi HDZ 1990. osudila je istup probošnjačkog političara hrvatskih korijena Željka Komšića zbog zauzimanja za ukidanje konstitutivnosti Hrvata, Srba i Bošnjaka rekavši kako je to pokušaj pretvaranja Hrvata u nacionalnu manjinu.

Donatorska večera za Plehan Jozo Pavković Izgubili smo bitku za povratak. Hoćemo li i onu za opstanak?!

Navodeći u priopćenju upućenom u utorak kako je Komšićeva inicijativa motivirana time da se pokuša prikupiti veći broj glasova birača Bošnjaka za sljedeće izbore, Hrvatsko zajedništvo navodi kako takva politika neće proći.

"Znamo mi kako je tvoja politika svesti hrvatski narod na nacionalnu manjinu, a onda mu oduzimati sva prava kako biste ga ti i tebi slični obespravljenoga raselili diljem svijeta, a građansku BiH, ovu bogomdanu bogatu zemlju, podjarmili pod svoju vlast", navodi se u priopćenju.

Čović i Ivanić zamjeraju izetbegoviću Što je sporno u slanju telegrama sućuti obitelji Annana? Ljuti na predsjednika BiH

Dodaje se kako Komšić u utrci za hrvatskog člana predsjedništva ne može računati na glasove hrvatskoga biračkoga tijela. Pozvali su druge stranke Hrvata da se zajednički odupru Komšićevim pokušajima majorizacije Hrvata.

"Mi iz Hrvatskoga zajedništva pozivamo i sve druge hrvatske stranke da podvuku crtu ispod koje se ne smije ići i da se ovakvoj politici za koju se Komšić zalaže pokaže crveni karton! U njegovoj građanskoj BiH nas ne bi bilo", dodaje se u priopćenju.

Novčanica od 200 franaka tri uzdignuta prsta Novčanica od 200 franaka izazvala raspravu među narodima iz bivše Jugoslavije

Pozvali su i bošnjačke sugrađane da biraju svoga člana državnog predsjedništva. "Dopustite nama između sebe odigrati utakmicu, pa tko bude bolji na terenu, neka časno zasluži pobjedu", dodaje se u priopćenju.

Komšić je u ponedjeljak pozvao "probosanske stranke" da u približavanju Europskoj uniji odbace, kako je naveo, nadiđeni koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažiraju na uspostavi građanskog načela jedan čovjek jedan glas.

Akcija hvatanja Pogledajte kako policija u BiH lovi migrante, traže 2500 ilegalaca

Bošnjačke i samozvane građanske, a zapravo većinski bošnjačke stranke, koje predstavljaju najbrojniji narod u BiH, se zauzimaju za građanski koncept koji implicira načelo jedan čovjek jedan glas koji bi doveo do majorizacije malobrojnijih naroda.

Komšić je od 2006. do 2014. u dva mandata bio hrvatski član Predsjedništva BiH izabran glasovima Bošnjaka, a i na narednim izborima u listopadu se kandidirao za hrvatskog člana predsjedništva.

Dragan Čović: Nitko nema pravo dijeliti Hrvate u Bosni i Hercegovini

željko komšić
1 / 8
Zagreb: U Matici hrvatskoj održano predavanje akademika Dragana Čovića
Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • maltez:

    Sve za mandat. Osim obraza. Njega nema, pa ga ni ne može žrtvovati.

  • sokodnaranče:

    Hrvati trebaju proklamirati Herceg Bosnu i rijesit se tog sranja od drzave! Hrvatska mora jasno stati uz svoj narod koji zivi izvan RH!

  • Deleted user:

    Konstitutivnost hrvata bez svog entiteta je nesprovediva...i nemoguce ju je sprovesti....npr. u sarajevu banja luci i drugim vecim gradovima...za opstojnost hrvata mora postojati hrvatski teritoroj u bih...bez toga nena nade....