Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno

Komiški ribari upozoravaju: jastozi nestaju iz Jadrana

jastog
Arhiva VL
24.07.2012.
u 22:00

U zemlji u kojoj je sivo tržište zakon, teško je govoriti koliko se čega lovi, no evidentno je da se pretjeralo, kaže M. Kučić

Još nas ne mora hvatati panika, no u opadanju su baš sve komercijalne vrste u Jadranu, pa tako i jastozi – kaže Miro Kučić, pomoćnik ministra poljoprivrede za ribarstvo, ističući kako je u zemlji u kojoj je sivo tržište zakon i nemoguće ga je bilo u nekoliko mjeseci dovesti u red, teško govoriti koliko se nečega lovi, niti ima novijih istraživanja koja bi to dokazala.

No, ako komiški ribari kažu da jastozi nestaju, onda je to, dodaje, sigurno tako. A oni tvrde da je podmorje oko Biševa, Palagruže, Sveca, Brusnika te Jabuke doslovce opustošeno, za što krive i resorno ministarstvo, ističući kako ono zakonski dopušta i izlov “djece” jastoga.

Nekada su se, tvrde, ribari u luku vraćali punih kašeta i u sezoni hvatali i 40 tona jastoga, a danas očajavaju. Zbog jastoga im se više ne isplati paliti motore, a za dopušteni lov mrežom s okama od 24 cm, kojima se hvata i podmladak pa se ne množe, najviše krive bivšeg državnog tajnika, inače Komižanina Tončija Božanića, do kojega danas nismo uspjeli doći.

Kučić se slaže da jastoge i hlapove treba zaštititi, postrožiti kontrolu i produljiti sezonu zabrane izlova te, ako je moguće, u odnosu na EU (prema čijim planovima upravljanja već sada postupamo), povećati dopuštenu jediničnu veličinu tih rakova pri izlovu. EU se zbog toga neće buniti, smatra Kučić. Već se radi i na planovima upravljanja te pregovara s Talijanima o zaštiti Jabučke kotline, koja je prirodno mrjestilište u Jadranu.

Komentara 8

SO
sotokuco
22:53 24.07.2012.

Već vidim veliku zabrinutost u Vladi i raznoraznim hebivjetrima na raznoraznim proračunskim funkcijama. Što če jesti? Je da će ih dobiti iz uvoza, ali brate, to nije to. Nema do našeg. U tome vidim spas jastoga. Ne da će spašavati jastoga, nego će gore spomenuti spašavati svoje gušte i gurmanska prožderavanja, usput će jastog profitirati, a i mi malo "manji" mogli bi doć do jede lipe gregade. Živio jastog.

Avatar hucika
hucika
23:06 24.07.2012.

gospodo ribari, čemu čuđenje, vaša pohlepa za brzom zaradom je dovela do ovoga a sada kmečite...zašto nikad niste nigdje objavili koliko ste poreza platili za tone jastoga koje ste besplatno izloviti iz mora

OB
-obrisani-
11:26 25.07.2012.

jastoki nestaju a rakovi se umnozavaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije