Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronakriza

Komisijin plan za postupno ukidanje restrikcija: 'Put povratka u normalno stanje bit će dug'

Ursula von der Leyen
Foto: Thierry Monasse/DPA/PIXSELL
1/2
15.04.2020.
u 13:34

Predsjednica Komisije von der Leyen upozorava da predstavljanje ovoga plana ne predstavlja nikakav znak za početak popuštanja mjera, jer je to u nadležnosti država članica

Europska komisija predstavila je u srijedu plan za postupno i koordinirano napuštanje mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavisa, koji predviđa poštivanje triju kriterija.

"Iako se uvjeti u zemljama članicama uvelike razlikuju, svi Europljani se s pravom pitaju kada i kojim redoslijedom se mogu ukidati mjere", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predstavljajući plan. Komisija ističe da su mjere ograničenja kretanja koje su uvele zemlje članice spasile tisuće života, ali da one sa sobom nose i veliku cijenu za društvo i gospodarstvo te da ne mogu trajati unedogled. 

"Povratak u normalu nakon koronakriize zahtijevet će pozorno koordiniran i europski pristup među zemljama članicama, na temelju znanosti i u duhu solidarnosti", izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Ona dodaje da će put povratka u normalno stanje biti dug i postupan te će se posljedice ove krize dugo osjećati. Stoga će se trebati naučiti živjeti s virusom sve dok se ne pronađe učinkovito cjepivo.

VIDEO Ministar Davor Božinović o popuštanju mjera

Komisija u svom planu navodi da se odluke o vremenu početka popuštanja mjera trebaju temeljiti na tri kriterija. Prvi je epidemiološki, što znači da širenje zaraze mora biti znatno usporeno i stabilizirano. Drugi kriterij je da zdravstveni sustavi moraju imati dovoljno kapaciteta, što uključuje broj kreveta za intenzivnu skrb, dostupnost zdravstevniih radnika i medicinskog materijala. Treći kriterij odnosi se na sposobnost praćanja zaraze, uključujući masovno testiranje kako bi se brzo mogle izolirati zaražene osobe.

Predsjednica Komisije von der Leyen upozorava da predstavljanje ovoga plana ne predstavlja nikakav znak za početak popuštanja mjera, jer je to u nadležnosti država članica.

Komisija ističe da zemlje članice, kada odlučuju o popuštanju mjera, trebaju voditi računa o ravnoteži između zaštite zdravlja i socijalnih i ekonomskih učinaka mjera. Također je potrebna koordinacija između država članica koje trebaju pokazati međusobno poštovanje i solidarnost.

"Države članice trebale bi barem pravodobno obavijestiti jedna drugu i Komisiju prije nego što ukinu mjere i uzeti u obzir njihova stajališta", navodi Komisija.

Plan sadrži i preporuke zemljama članicama. Prva je preporuka da se opće mjere postupno zamijene ciljanima, primjerice da zaštitne mjere za najranjivije skupine traju dulje, zatim da se postupno vraćaju potrebne pojedine ekonomske aktivnosti, da se redovito dezinficiraju i čiste vozila javnog prijevoza, trgovine i radna mjesta.

Kontrole na granicama unutar EU-a trebaju se ukidati na koordiniran način, dok se ukidanje  kontrola na vanjskim granicama treba provesti uzimajući u ozbir širenje zaraze izvan EU-a. Komisija preporučuje da se svi zaposleni ne vraćaju na posao u isto vrijeme, da se okupljanje ljudi postupno dopušta sukladno epidemiološkoj situaciji.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Ćičruk Okrim Ami NImda
Ćičruk Okrim Ami NImda
13:44 15.04.2020.

Cijeli dan tražim ali ne mogu nikako naći spada li intimno druženje četiri odrasla muškarca kod mene doma u nedozvoljeno okupljanje. Svi bi imali kondome i maske. Zna li tko?

Avatar najbolji13
najbolji13
13:48 15.04.2020.

eu se pokazala po svojoj solidarnosti i medusobnoj pomoci..

WI
wimneiainneia
13:59 15.04.2020.

Do sada smo slusali onu nacistu iz Berlina sto je pljackala tudje suverene drzave i narode, i dizala logore sa teroristima po tudjim drzavama. A od sada cemo slusati ovu nacistu sto ce nas pratiti i uhoditi, sa svojih sedam nacista sto je okotila, i trpati u logore, zigosati, cijepiti, odredjivati tko je ispravan za radni logor, a tko neispravan i bolestan za smaknuti. Kao i kolega joj '40-ih sto je radio dok ga svijet nije skratio za glavu, kao i sto ce ove naciste uskoro skratiti ako se ne skinu civilizaciji sa grbace. Ima li bolesnijih spodoba na kugli Zemaljskoj od ovih bolesnih nacista, sta se vama cini dragi gradjani?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije