Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odobrila dokument

Komisija usvojila sporazum kojim daje 10,6 milijardi eura u Hrvatskoj

europska unija
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
30.10.2014.
u 16:34

Gotovo 200 milijuna eura rezervirano je za podizanje učinkovitosti javne uprave.

Europska komisija danas je odobrila dokument koji raspoređuje na što će točno biti potrošeno 10,67 milijardi eura iz strukturnih i investicijskih fondova EU u Hrvatskoj do 2020. godine. Takozvani Partnerski sporazum, primjerice, definira da će gotovo milijardu eura biti podijeljeno malim i srednjim poduzećima za podizanje njihove konkurentnosti ili da će 1,6 milijardi eura otići na velike infrastrukturne ekološke projekte poput pročistača otpadnih voda. Hrvatski ribari, koji su dosad iz fondova EU imali pravo na samo 8 milijuna eura pomoći, odjednom imaju na raspolaganju 252,6 milijuna eura.

Gotovo 200 milijuna eura rezervirano je za podizanje učinkovitosti javne uprave.

– Danas smo donijeli ključan plan ulaganja kojim će se u Hrvatskoj otvoriti put zapošljavanju i rastu u sljedećih 10 godina. Iz ovog Sporazuma o partnerstvu vidi se zajednička odlučnost Europske komisije i Hrvatske da se financijska sredstva EU-a najučinkovitije iskoriste – rekao je europski povjerenik Johannes Hahn. Iako je usvajanje ovog sporazuma ključan korak, ništa od obećanih 10,67 milijardi eura još se neće početi masovno slijevati iz fondova EU u Hrvatsku. Za to je potrebno da hrvatska Vlada popravi dva operativna programa, program ruralnog razvoja i program za ribarstvo, te da ih Komisija sve usvoji, što se ne očekuje prije početka sljedeće godine.

Iako je današnjim usvajanjem Partnerskog sporazuma ispunila ključan uvjet, daljnja procedura nije ništa manje komplicirana i zahtjevna, što znači da će novac iz fondova EU za 2014. godinu Hrvatska početi koristiti najranije na proljeće 2015. godine.

>>Iz Europskog fonda za prilagodbu 15,2 milijuna eura za otpuštene europske metalce

>>Jakovina potpisao ugovore vrijedne 712 mil. kn! Više od 70 % sufinancira EU

Komentara 14

TH
than
17:45 30.10.2014.

Nije to EU nama dala, vec imamo na raspolaganju. Bez projekata od toga nece biti nista. I nitko nikada u EU nije povukao sve pare koje je imao na raspolaganju, a mi smo tu tek podbacili do sada. Ovako to na papiru sve lijepo izgleda, ali u praksi u drzavi koju vode i u kojoj se zaposljava prema rodbinskim i partijskim vezama, umjesto prema sposobnostima, znanju i zelji za ucenjem i ne znaci puno.

KO
Komacero
17:50 30.10.2014.

sad ce lova iz eu preko tesline banke zavrsit u depovima obitelji pupoljak

RE
rennes
15:25 30.10.2014.

Ma sjajna vijest! Još samo kad bi znali kako ta sredstva i povući... što je za banana državu našeg profila ravno nemogućoj misiji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije