Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komisija ozbiljna shvaća izvješće o lošem postupanju policije prema migrantima

Očekuje se od hrvatskih vlasti da hitno djeluju po tom pitanju.
13. ožujka 2019. u 14:22 2 komentara 186 prikaza
migranti
Foto: Screenshot

Europska komisija (EK) vrlo ozbiljno shvaća shvaća navode Amnesty Internationala (AI) o lošem postupanju hrvatske policije prema migrantima i očekuje od hrvatskih vlasti da hitno djeluju po tom pitanju, izjavila je u srijedu glasnogovornica EK-a Mina Andreeva.

Migranti izletjeli iz kamiona kod Šibenika Balkanska ruta MUP odgovorio na optužbe Amnesty Internationala da policija zlostavlja migrante

"Vidjeli smo to izvješće i Komisija je kao i uvijek zabrinuta zbog izvješća o lošem postupanju prema migrantima i izbjeglicama i te navode uzima vrlo ozbiljno. Bilo kakav oblik nasilja ili zlouporaba migranata i izbjeglica neprihvatljivo je", rekla je Andreeva na konferenciji za novinare.

AI je u utorak objavio izvješće pod naslovom "Gurnuti do ruba: nasilje i zlostavljanje izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti" u kojem se navodi da europske vlade sudjeluju "sustavnim, nezakonitim i često nasilnim" odbijanjima i protjerivanjima tisuća tražitelja azila iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

migranti
1 / 6
policajci pomogli migrantu

Ta međunarodna organizacija optužuje hrvatsku policiju za nasilno djelovanje, da opremanje hrvatske policije financira EU te da za te svrhe daje više sredstava nego za humanitarnu pomoć.

"Komisija je u kontaktu s hrvatskim vlastima u vezi s implementacijom zajedničkog europskog sustava azila, uključujući i ove konkretne navode o lošem postupanju te o tome da se osobama koje nisu državljani EU-a uskraćuje pravo da podnesu zahtjev za azilom. Komisija očekuje od Hrvatske da hitno djeluje slijedom tih konkretnih navoda, a mi ćemo pozorno pratiti situaciju", dodala je Andreeva.

Glasnogovornica nije konkretno odgovorila na pitanje kako su migranti došli do hrvatske granice jer je nemoguće da to su to učinili a da prethodno nisu ušli u neku drugu članicu EU-a.

migranti UDALJEN IZ SLUŽBE Policajac tjerao migrante da viču 'Dinamo Zagreb' i 'Za dom spremni'

"Mi nadziremo sve rute i imamo načina za koordinaciju s našim zemljama članicama. Jednom na mjesec imamo video-konferencije za koordinaciju praćenja migrantskih kretanja, a sljedeća konferencija održat će se sutra", rekla je.

Komentirajući izvješće AI-a, hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u srijedu da Hrvatska štiti svoje granice poput svake zemlje na svijetu.

"Ako neka od europskih zemalja želi ilegalne migrante, mi možemo kao 2015. otvoriti koridor i propustiti ih. No znamo da to nije tako, da ih Njemačka ili Austrija primjerice ne žele, da su Slovenija i Mađarska podigle žice. Svaka država na svijetu štiti svoje granice pa tako i Hrvatska i nećemo dopustiti ilegalne migracije", kazao je Božinović Hrvatskom radiju.

policajci pomogli migrantu Odvezli ga u bolnicu Policajci pomogli migrantu pronađenom uz Koranu sa slomljenom nogom

On je prošli tjedna u Bruxellesu izjavio da raste migrantski pritisak na istočnomediteranskoj (ili zapadnobalkanskoj ruti) za oko 20 posto i na zapadnomediteranskoj za 130 posto, dok pada na srednjomediteranskoj ruti. "To govori da ovoga proljeća možemo očekivati veći migrantski pritisak", upozorio je Božinović.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • ing-12345:

    Hrvatska mora pod hitno donjeti zakon po kojem je ilegalni prelazak granice teroristički akt a zna se kako se postupa sa teroristima kada čine teroristički akt.

  • spica:

    seem se na komisiju