Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbačena molba - Komisija za pomilovanja odlučila da Hrvoje Petrač ostaje u zatvoru

Komisija odbila pomilovati Hrvoja Petrača

petrac
Arhiva VL/Boris Šćitar
Autor
Ivanka Toma
18.12.2009.
u 14:25

– Sada kad je i Komisija za pomilovanje iznijela svoj stav, mogu javno reći da je Ministarstvo pravosuđa u odnosu prema Hrvoju Petraču i njegovoj molbi za pomilovanje ocijenilo da joj ne bi trebalo udovoljiti – rekao je ministar Šimonović.

Komisija za pomilovanja predložila je predsjedniku Stjepanu Mesiću da Hrvoju Petraču odbije molbu za pomilovanje jer ne ispunjava uvjete. Četiri su ključna razloga zbog kojih Komisija smatra da Petrač nije zaslužio akt milosti. Prvi je način izvršenja djela.

Sporna biografija
Naime, Petrač je osuđen na šest godina zatvora zbog toga što je organizirao otmicu maloljetnog sina Vladimira Zagorcaod kojeg je potom zatražena otkupnina. Procijenilo se da ne zaslužuje pomilovanje i zato što je u svoju biografiju Petrač ubilježio prilično ustrajan bijeg od hrvatskog pravosuđa.

Pred hrvatskim se sudom pojavio tek nakon uhićenja u Grčkoj i ekstradicijskog postupka koji je ondje proveden. Treći je razlog za odbijenicu njegovo ponašanje za izvršenja zatvorske kazne. Dok je odsluživao zatvorsku kaznu u Lepoglavi, kao ni sada kad je premješten u zatvor u Puli, Petrač nije bio među uzornim zatvorenicima.

Četvrti i je konačni razlog zbog kojeg je Komisija odlučila dati negativno mišljenje predsjedniku Mesiću taj što u Petrača nema nikakvih novih okolnosti kao što je obiteljsko stanje, bolest člana obitelji ili bolest osuđenika. Budući da je Komisija samo savjetodavno tijelo, predsjednik ne treba slijediti njihov stav nego je posve autonoman u donošenju odluke, što znači da u konačnici može ipak pomilovati Petrača.

No teško je vjerovati da će Mesić to učiniti jer je nedavno poručio da će se prikloniti stavu Komisije. Odluka je u skladu sa stavom Ministarstva pravosuđa koje je navelo da smatra da Petrač ne zaslužuje pomilovanje. Taj stav ministarstva koji je već poznat javnosti danas je i službeno potvrdio i ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

– Sada kad je i Komisija za pomilovanje iznijela svoj stav, mogu javno reći kako je Ministarstvo pravosuđa u odnosu prema Hrvoju Petraču i njegovoj molbi za pomilovanje ocijenilo da joj ne bi trebalo udovoljiti – rekao je ministar navodeći da su dva ključna razloga za tu ocjenu.

Nelegalno uživanje
– Jedno su djela zbog kojih je Petrač u zatvoru. Riječ je o iznudi i otmici, a to su kaznena djela iz USKOK-ove nadležnosti, što znači da spadaju u najteža djela i smatram da tu nema prostora za oprost. Drugo je njegovo ponašanje za odsluženja kazne koje nipošto nije primjereno – rekao je ministar i dodao da je u vrijeme boravka u zatvoru u Lepoglavi Petrač nelegalno uživao određene pogodnosti, zbog čega su se protiv zaposlenika u zatvoru podnosile kaznene prijave i pokretali stegovni postupci.

Otvoreno pismo Petračeve supruge Alice Petrač poslano u medije uoči sjednice Komisije za pomilovanje, u kojem nekoliko novinara i izvršnu vlast (pri čemu je vrlo nedvosmisleno da misli na ministra Šimonovića) optužuje za pritisak na predsjednika države i Komisiju te okrivljuje ako Petrač ne bude pomilovan, ministar pravosuđa nije želio komentirati.

Neslužbeno se iz njegova kruga može čuti da je rekao kako se ne boji indirektnih prijetnji koje proizlaze iz pisma te da je posrijedi neuspjeli pokušaj pritiska. Bude li predsjednik Mesić, kao što je najavio, slijedio stav Komisije i odbio pomilovanje, Petrač će izići iz zatvora u ožujku 2013. godine kada mu istekne jedinstvena zatvorska kazna za otmicu Zagorčeva sina te za iznudu novomarofskoga poduzetnika.

Komentara 41

Avatar punkufer
punkufer
14:56 18.12.2009.

Sada bi bilo zanimljivo prisluškivati Mesićev i Petračev mobitel...

BT
bili-tartuf
16:44 18.12.2009.

drinetrnet,..dze ti ode ??....\"\"pa zar nismo svi isti pred pravom??\"\"

BT
bili-tartuf
18:47 18.12.2009.

kaco666,...pa tvoji udbasí....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije