Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BIO JE POSVE TRANSPARENTAN'

Komisija odbacuje optužbe protiv Junckera u vezi porezne evazije

Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.01.2017.
u 21:41

"Nisam arhitekt" sustava, "ali sam politički odgovoran", priznao je i sam Juncker

Europska komisija ocijenila je u utorak da su optužbe u britanskom tisku da je njezin predsjednik Jean-Claude Juncker godinama, u vrijeme dok je bio luksemburški premijer, ometao borbu EU-a protiv porezne evazije "podgrijavanje hladne juhe".

"Tijekom božićnih praznika (...) razdoblja tradicionalno siromašnog vijestima, ljudi imaju običaj podgrijavati hladnu juhu", rekao je novinarima glasnogovornik EK Margaritis Schinas.

"Imaju običaj zanemariti intenzitet i uspješnost našeg rada za vrijeme Junckerove Komisije u borbi protiv porezne evazije", dodao je, istaknuvši da je Juncker uvijek bio "posve transparentan u pogledu tih pitanja".

Pozivajući se na njemačke diplomatske dokumente, britanski dnevnik The Guardian piše da je Juncker godinama, u vrijeme dok je bio luksemburški premijer, blokirao napore Europske unije u borbi protiv porezne evazije.

List navodi da je imao uvid u povjerljive njemačke diplomatske dokumente o djelovanju jednog odbora, formiranog kako bi se definirao kodeks ponašanja u pogledu fiskalne politike.

Odbor je formiran 1998., a zemlje članice su tada obećale da neće voditi nelojalno natjecanje u oporezivanju poduzeća. Povjerljivi dokumenti su u posjedu The Guardiana i Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara, koji je prošle godine otkrio aferu "Panamski dokumenti".

Britanski dnevnik piše da je dio zemalja članica zapravo blokirao napore na razini EU-a na suzbijanju utaje poreza, suprotno cilju s kojim je osnovan taj odbor, a Luksemburg je često bio predvodnik u ometanju postizanja konsenzusa.  

Tvrdi da je riječ o jednom od najtajanstvenijih bruxelleskih odbora, koji je formiran kako bi se izbjeglo da pod pritiskom sve moćnijih multinacionalnih kompanija zemlje članice budu izigrane tako da profit tih kompanija u najvećem dijelu izmakne poreznim škarama.

"Još jednom postalo je jasnije da većina zemalja nije zainteresirana za prave reforme... posebice luksemburški predstavnici su govorili da će se suprotstaviti tome da se njihovi argumenti izneseni na tom odboru javno objave", kaže se u jednoj bilješci na koju se poziva list.

Budući da taj odbor funkcionira na temelju konsenzusa, svaka od zemalja članica može blokirati ili razvodniti prijedloge koji im ne udu u prilog.

Juncker je bio luksemburški premijer od 1995. do 2013., a u tom razdoblju jedno vrijeme je obnašao i dužnost ministra financija.

Juncker je pretrpio velik udarac skandalom LuxLeaks razotkrivenim u studenome 2014. godine. Tada je otkrivena masovna porezna evazija u Luxembourgu, u vrijeme dok je Juncker bio premijer i ministar financija.

"Nisam arhitekt" sustava, "ali sam politički odgovoran", priznao je i sam Juncker u Europskom parlamentu.

Schinas je podsjetio novinare da je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager potkraj kolovoza naložila Irskoj da od Applea naplati 13 milijardi eura neplaćenih poreza.

Podsjetio je također da je 1. siječnja ove godine stupila na snagu obveza automatske razmjene podataka o svakom novom poreznom mišljenju s prekograničnim učinkom, što će se ostvariti uz pomoć središnjeg registra dostupnog svim članicama EU-a.

>> 'Iscurili' dokumenti o jednom od najtajanstvenijih odbora EU

Komentara 3

PI
pistaljka
21:42 06.01.2017.

Junckeru, kao čifutu i talmudistu, laž je temeljna vrijednost i tako se ponaša. Što može drugo talmudistička Komisija nego potvrđivati laži svog vođe? Jao onima koji slušaju i kojima je uzor ovaj uljez i neprijatelj Europljana, kao i sama institucija Eusranije koju ova spodoba predstavlja.

DU
Deleted user
09:03 06.01.2017.

Znaci Njemci lazu a Junckers govori istinu

DA
da-ano
11:46 20.01.2017.

najveci utajivac poreza i kriminalac u EU..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije