Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova krupna riba u poreznoj mreži EU

McDonald’s utajio 500 mil. dolara dok je Luksemburg vodio Juncker

mcdonalds
Foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL
20.09.2016.
u 11:07

Porezni aranžmani dopustili su da tvrtka sa sjedištem u Luksemburgu ne plaća porez na franšizne prihode restorana u Europi i Rusiji

Europska komisija (EK) mogla bi McDonald’su odrediti da Luksemburgu duguje 500 milijuna dolara zbog nedopuštenih poreznih aranžmana, izračunali su analitičari Financial Timesa. Nakon što je Apple prošlog mjeseca kažnjen s 13 milijardi eura koje treba uplatiti u irski proračun za porezni dug, na redu u EK još su dvije američke multinacionalke – čuveni lanac brze hrane i internetski trgovac Amazon.

Praktički oslobođeni

Bruxelles istražuje porezne aranžmane McDonald’sove europske strukture koja je omogućila da u praksi ne plaća porez na dobit od franšiznih prihoda restorana po Europi. Kompanija i luksemburška vlada odbacuju nepravilnosti u aranžmanima sklopljenima kada je na čelu vlade bio sadašnji predsjednik EK Jean-Claude Juncker.

Istraga je počela lani u prosincu, nakon što je afera “Luxleaks” otkrila na stotine tajnih sporazuma luksemburške vlade i multinacionalki. Prema Financial Timesu, McDonald’s je u Luksemburgu, gdje je europsko sjedište ponajvećeg svjetskog lanca brze hrane, plaćao u prosjeku 1,49 posto poreza na dobit na prihod od 1,8 milijardi dolara od 2009.

No, kada bi se na prihode primjenjivala standardna stopa od 29,2 posto, duguje Luksemburgu pola milijarde dolara neplaćenog poreza. Istraga Europske komisije dosad je utvrdila da je 2009. Luksemburg izdao McDonald’su dva porezna rješenja koja objašnjavaju obveze u Velikom Vojvodstvu. Oba su osigurala tvrtki McDonald’s Europe Franchising praktički oslobađanje od poreza na dobit. Ta tvrtka dobiva prihode od rojaliteta na “know-how” i brendove od restorana koji imaju McDonald’sovu franšizu u Europi i Rusiji.

Dvostruko neoporezivanje

U prvom poreznom rješenju stoji da je McDonald’s izuzet od plaćanja jer se “njegov prihod prijavljuje u SAD-u i pod nadležnošću je tamošnje porezne uprave”, piše FT. No ti prihodi nisu oporezivani ni u SAD-u. Kada je povjerenica za tržišno natjecanje EU Margrethe Vestager pokrenula istragu, naglasila je da rješenje koje je odobrilo McDonald’su neplaćanje poreza na prihode u Luksemburgu, ali i u SAD-u treba biti pažljivo promatrano u okviru europske regulative o državnoj pomoći.

– Svrha sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između država jest izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, a ne da opravda dvostruko neoporezivanje – slikovito je istaknula Vestager.

Iz lanca poručuju da su platili sve poreze koje su bili dužni te da nisu imali povlašten status. McDonald’s ističe da je od 2011. do 2015. u cijelom EU platio više od 2,5 milijardi dolara samo poreza na dobit, a da je prosječna stopa oporezivanja dosezala 27%. Datum službene odluke EK u slučaju McDonald’s još nije poznat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije