Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP traži:

'Komemoraciju preseliti s Bleiburškog polja u Sabor'

bleiburg
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
28.04.2018.
u 19:38

Komemoracija u Saboru bila bi najdostojanstveniji način da se oda počast pogubljenima bez suđenja, smatra Furio Radin

SDP namjerava od Predsjedništva Sabora zatražiti da ukine pokroviteljstvo nad komemoracijom žrtvama Bleiburga i Križnog puta sve dok se ona održava na Bleiburškom polju.

– Mi ne sporimo komemoraciju žrtvama niti tražimo da se ukine saborsko pokroviteljstvo nad komemoracijom, nego sporimo mjesto održavanja te komemoracije. Ovo što sada imamo hommage je propaloj državi. Tražimo primjerenu komemoraciju ili u Saboru ili negdje u Hrvatskoj i zbog toga – objasnio nam je šef Kluba SDP-ovih zastupnika Arsen Bauk.

Kako diše oporba

Za svoju inicijativu SDP-ovci traže podršku i drugih oporbenih stranaka, a zasad ih je podržao klub Glasa i HSU-a, dok u HSS-u još uvijek nisu načisto hoće li podržati tu inicijativu. Iako izuzetno važna, podrška klubova ipak nije presudna za odluke koje donosi saborsko Predsjedništvo jer pravo glasa tamo imaju samo predsjednik Sabora Gordan Jandroković i petorica potpredsjednika Sabora, HDZ-ovi Milijan Brkić i Željko Reiner, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, zastupnik talijanske manjine Furio Radin i Božo Petrov iz Mosta. HDZ-ovci su se već izjasnili da Sabor treba zadržati pokroviteljstvo nad Bleiburgom, no njihov koalicijski partner Radin ne dijeli taj stav.

– Vi znate moj stav, najdostojanstvenije bi bilo da se žrtvama Bleiburga i Križnog puta, onima koji su pogubljeni bez suđenja ili u montiranim procesima, Sabor počast oda na vlastitoj komemoraciji, umjesto da u Austriju dovlačimo “Čavoglave”. Ako oporbena inicijativa bude išla u tom smjeru, ja ne vidim razlog da je ne potpišem – kaže Radin.

Nejasna procedura

U SDP-u kažu kako će inicijativu ponuditi i Petrovu, a kada bi je i on podržao, Predsjedništvo bi se podijelilo popola pa ne bi moglo donijeti nikakvu odluku, pa ni onu o pokroviteljstvu nad komemoracijom na Bleiburškom polju.

Nejasno je, međutim, odlučuje li Predsjedništvo o pokroviteljstvu svake godine ili se primjenjuje odluka iz 2016. kojom je Sabor ponovno postao pokrovitelj komemoracije. Naime, ako se primjenjuje ista odluka, onda većinu u Predsjedništvu ne treba osigurati HDZ, nego SDP, kojemu će za ukidanje pokroviteljstva trebati četiri ruke. Kakva je točno procedura, jučer nismo uspjeli doznati. U Jandrokovićevu uredu kazali su nam da na to pitanje ne mogu odgovoriti prije ponedjeljka, a odluke se Predsjedništva ne objavljuju u pisanom obliku.

SDP-u ovo nije prvi put da traži ukidanje saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom na Bleiburškom polju. Parlamentarna većina predvođena SDP-om pokroviteljstvo nad tom komemoracijom ukinula je 2012. kada je na čelu Sabora bio Boris Šprem. Obrazloženje je bilo da Sabor ne bi trebao nametati mišljenja o događajima na Bleiburškom polju i Križnom putu. Pokroviteljstvo je vraćeno u vrijeme predsjednikovanja Željka Reinera, a sadašnje vodstvo poručilo je kako će Sabor, unatoč pritiscima iz Austrije, ostati pokroviteljem nad komemoracijom.

Komentara 122

GU
Gustirna
19:55 28.04.2018.

Ma nije moguce...a okot antifa ljudozdera nikada nije predlozio da se u sabor preslili dernek laznog ustaskog jasenovca...nego danima naricu nad praznim i laznim grobnicama po jasenovcu,jadnovu,saranovoj jami..i natjecu se u antihrvatskim govorima sa svojim cetnickim saveznicima....gubitnici domovinskog rata sve vise dizu zlocinacke glave...

PA
Pajdo
20:10 28.04.2018.

Zasto Jasenovac ne presele u Kragujevac

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
19:53 28.04.2018.

kmečite, kmečite komunjare..Nismo zaboravili vase očeve ubojice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije