Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
boris šprem

Komemoraciju i pogreb prenosit će HTV, pokop uz vojne počasti

'30.05.2012., Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Sprem, u dvorani  Ante Starcevica organizirao prijem za drzavne uglednike i diplomatski zbor .   Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
02.10.2012.
u 19:30

Lijes Borisa Šprema u četvrtak će od 7.30 do 11.30 sati biti izložen u mrtvačnici na Mirogoju, a u 12 sati bit će pokop

Posmrtni ostaci predsjednika Sabora Borisa Šprema danas će redovitim letom stići iz Houstona u Zagrebačku zračnu luku na Plesu, a s obzirom na to da je riječ o državničkom pokopu, Odbor za pokop organizirao je protokol do posljednjeg detalja. Njegova obitelj predlaže da se umjesto vijenaca i cvijeća uplate dobrovoljni prilozi u korist KBC-a Zagreb za Kliniku za pedijatriju, VIII. odjel – na žiroračun: Klinički bolnički centar Zagreb, 2360000-1101379818 poziv na broj: 3009

SRIJEDA

13 sati – slijetanje zrakoplova s posmrtnim ostacima Borisa Šprema. Ispred hangara će biti upriličen svečani doček na kojem će biti predsjednik RH Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko, potpredsjednici Sabora Milorad Batinić, Željko Reiner i Tomislav Čuljak, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, potpredsjednici Vlade Milanka Opačić, Neven Mimica i Branko Grčić, zastupnik Igor Dragovan, ministar rada i mirovinskog sustava te voditelj liječničkog konzilija predsjednika Sabora Mirando Mrsić te tajnik Sabora Slaven Hojski. Posmrtne ostatke, u pratnji najviših državnih dužnosnika i članova obitelji, kroz postrojeni dvored pripadnika Oružanih snaga RH, nosit će šestorica pripadnika Straže Sabora. Nakon smještanja posmrtnih ostataka u pogrebno vozilo, kolona vozila s posmrtnim ostacima predsjednika Sabora pod policijskom pratnjom kreće prema mrtvačnici na Gradskom groblju Mirogoj.

oko 15 sati – dolazak kolone vozila s pogrebnim vozilom ispred mrtvačnice gradskog groblja Mirogoj

17 sati – komemoracija u Saboru, koja će se uživo prenositi na HTV-u. Program, koji će trajati oko sat vremena, počinje minutom šutnje, nakon čega slijede obraćanja potpredsjednika Sabora Josipa Leke i predsjednika RH Ive Josipovića. Komemoracija završava glazbenom točkom u izvedbi Kvarteta Zagrebačke filharmonije.

20 sati – komemoracija u središnjici SDP-a

ČETVRTAK

7.30 – 11.30 sati – izlaganje posmrtnih ostataka. Uz zatvoreni lijes predsjednika Sabora bit će postavljene počasne straže koje se sastoje od šest osoba koje se izmjenjuju svakih pet minuta. Dolazak članova obitelji predviđen je za 11.30 sati, a dočekat će ih najviši državni dužnosnici.

12 sati – počinje ceremonija ispraćaja, koju će uživo prenositi HTV, a na kojoj će se sa Špremom oprostiti premijer Milanović i predsjednik Josipović, a moguće i netko od članova obitelji. Pomoćni biskup zagrebački msgr. Mijo Gorski vodit će crkveni obred ispraćaja, nakon čega pogrebna povorka uz pratnju pripadnika OS RH i MUP-a RH kreće do grobnice. Ceremonija ukopa posmrtnih ostataka bit će uz najviše vojne počasti te glazbenu pratnju Vojnog orkestra Hrvatske vojske

18 sati – U crkvi sv. Marka održat će se misa zadušnica koju predvodi msgr. Mijo Gorski.

>> Šprem se okrenuo vjeri i zaželio sprovod sa svećenikom

Komentara 21

DO
domagojb963
20:48 02.10.2012.

Sve OK,no vojne počasti ?

CH
chemica
20:49 02.10.2012.

Uistinu treba paziti kog biraš za predsjednika Sabora. Da HTV mora prenositi komemoraciju i pogreb uz vojne počasti jednog...Vladimira Šeksa...Jezovita pomisao. Grobar našeg pravosuđa da ima sve državničke počasti.

LE
Legavulin
20:00 02.10.2012.

Ipak bi to trebala biti privatna stvar a na pogreb nek idu svi i dat mu zadnji ispracaj Pocivao u Bozjem miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije