Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljednji oproštaj

Šprem se okrenuo vjeri i zaželio sprovod sa svećenikom

'30.05.2012., Zagreb - Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Sprem, u dvorani  Ante Starcevica organizirao prijem za drzavne uglednike i diplomatski zbor .   Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
01.10.2012.
u 16:01

Vlada je dan pokopa Borisa Šprema proglasila Danom žalosti. U četvrtak će, naime, biti pokopan uz državničke počasti

Pokojni predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem u četvrtak će biti pokopan uz državničke počasti. No kako će točno izgledati njegov sprovod, ne zna se jer ne postoji propisani protokol.

"Bili cvitak"

Čim se u nedjelju saznalo za Špremovu smrt, predsjedništvo Sabora donijelo je odluku o državnom pogrebu i osnovalo Odbor za pokop, čiji su članovi premijer Zoran Milanović, predstavnici Vlade, Sabora i stranačkih klubova. Odbor će propisati trajni protokol u slučaju smrti državnih dužnosnika i definirati kome pripada to pravo. Zasad je sigurno da će sutra u 17 sati biti komemoracija u Saboru, da će Špremov lijes biti izložen u četvrtak, na dan sprovoda, od 7.30 do 11.30 u mrtvačnici na Mirogoju te da će u 12 sati biti pokop. Sigurno je i da će u ceremonijalnoj povorci biti pripadnici oružanih snaga i policije koji će sanduk pokojnog Šprema pratiti od mrtvačnice do grobnog mjesta. Prije polaska povorke govore će održati predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i vjerojatno potpredsjednik Sabora Josip Leko.

Dužnosnici, Špremovi prijatelji i suradnici nisu informirali javnost gdje će točno biti položeno tijelo predsjednika Sabora, odnosno ima li njegova obitelj grobnicu ili se traži mjesto na Mirogoju. Prema posljednjoj Špremovoj želji bit će organiziran crkveni pokop. Iako se deklarirao kao ateist, pokojni predsjednik Sabora, koji je uvijek isticao da mu je majka vjernica, za vrijeme bolesti i sam se okrenuo vjeri te na samrti tražio ispovijed i posljednju pomast. Navodno je zaželio i pjesmu "Bili cvitak" Jure Stublića.

Postavilo se i pitanje zašto po njegovo tijelo u Houston nije otišao službeni Vladin zrakoplov, već će stići redovitim letom. Kako su nam objasnili u Saboru i Vladi, zrakoplov nema prtljažnik i ne mogu se izvući sjedala pa je prijevoz tehnički neizvediv.

Račan pokopan u tišini

Dosad su uz državničke počasti pokopani prvi predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak, političar i pisac Vlado Gotovac te bivši predsjednik Sabora Vlatko Pavletić. Državnički pokop nudio se i obitelji pokojnog premijera Ivice Račana, no njegova je obitelj to odbila pa je pokopan u tišini u najbližem obiteljskom krugu. Vlada je jučer dan pokopa Borisa Šprema proglasila Danom žalosti.

>> 'Dragi Boris, nikad neću zaboraviti tvoj optimizam i dobrodušnost'

Ključne riječi

Komentara 85

LI
Livi
17:51 01.10.2012.

Pokojnom Borisu pokoj dusi i laka mu bila hrvatska gruda. ...

ST
stefj
17:53 01.10.2012.

Bez obzira što je napravio, u trenutku smrti bio je državni dužnosnik i zaslužuje da ga se pokopa u miru. Ne treba veličati njegovo djelo, ne treba ga niti blatiti, dalje o tome trebaju raspravljati povjesničari za nekoliko godina. Ono što je interesantno da se na kraju ipak okrenuo vjeri i da će imati crkveni pokop.

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
16:16 01.10.2012.

S ovim sam računala. Imamo li slobodno ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije