Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavko Goldstein

Komemoracija bi se trebala odvijati drugdje, a ne u Bleiburgu

Slavko Goldstein
Tatjana Tadić/PIXSELL
10.04.2012.
u 23:47

Po Goldsteinu osim zakona sporan je i datum obilježavanja komemoracije u Bleiburgu

Inicijator prijedloga da obilježavanju Bleiburga više ne bude pokrovitelj Sabor, Danijel Ivin, zbog zdravstvenih problema nije se pojavio u večerašnjoj emisiji Otvorenog te je poslao starijeg brata povjesničara Slavka Goldsteina da govori u njegovo ime. Sabor bi trebao idući tjedan odlučiti o eventualnom prestanku pokroviteljstva, povodom čega je Goldstain komentirao kako je sporan zakon i datum obilježavanja obljetnice te da predlaže da se dogovori neko drugo mjesto obilježavanja stradanja.

- Čini mi se da je riječ o novoj modi za ovu sezonu. Bitno je da ova zemlja bude svjesna svega što se dogodilo u 20. stoljeću - kazao je Ivo Banac, a povjesničar Igor Graovac smatra kako je najbolje da se mjesto obilježavanja promjeni i da bude na teritoriju Hrvatske te smatra da Sabor treba financirati obilježavanje.

Slaven Letica tvrdi da je rasprava apsurdna te kako je iniciator Danijel Ivin marginalac.

- Počima se rasprava o nepostojećoj temi - kazao je.

U anketi provedenoj u tijeku emisije od tri tisuće i sedamsto ljudi koliko se javilo 73 posto je glasovalo da Sabor i dalje ostane pokrovitelj komemoraciji Bleiburga, dok je 27 posto za ukidanje pokroviteljstva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije