Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neizvjesnost Izraelaca

Komandosi pred ključnom bitkom: Ovo je plan za uništenje Hamasovih tunela, ali rizik nikad nije bio veći

Gaza
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
15.11.2023.
u 09:08

Izraelci već dugo pokušavaju i ne uspijevaju uništiti golemu mrežu tunela koja je uspostavljena nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. godine. Ne samo da prolaze pod zemljom diljem Gaze već ih nekoliko doseže do izraelskog teritorija i dugo služe kao polazna točka za mnoge napade Hamasa

Izraelska vojska objavila je da su njihove snage pokrenule operaciju protiv Hamasa u bolnici Al Shifa u Gazi. Operaciju su opisali kao preciznu i ciljanu i unutar određenog područja ustanove, najveće bolnice u Gazi. IDF je pozvao sve članove militantne skupine prisutne u bolnici da se odmah predaju.

Izraelske snage spremne su za napad na labirint tunela za koji kažu da se nalazi ispod medicinskog centra u kojem je sjedište terorista Hamasa. Njihov cilj je ući u oko 500 kilometara dugu mrežu tunela koji se nalaze ispod bolnice Al-Shifa i grada Gaze i uništiti teroriste. Ali to nije lak zadatak. Podzemne borbe vrlo su rizične, a posebno kada se izraelski vojnici bore protiv teško naoružanih terorista koji imaju skrovišta i pristup zalihama raketa, granata i oružja.

Teroristi su godinama djelovali unutar složene mreže ojačanih tunela ispod civilnih zgrada. Svi ti tuneli mogli bi skrivati neku zasjedu, pa tako mogu biti i napunjeni eksplozivom.

To znači da će se izraelska vojska morati osloniti na razne tehnologije i oružja poput borbenih dronova, posebnih bombi i na pse za obranu i napad kako bi pomogli svojim vojnicima da unište teroriste duboko u tunelima, piše Daily Mail.

Prvi zadatak izraelskih snaga jest locirati gdje se točno nalaze tuneli.

GALERIJA Izraelci ušli u tajne Hamasove tunele

Gaza
1/12

Specijalizirani inženjeri Diamonda koristit će radar koji prodire u zemlju i sonar kako bi pronašli tunele duboko ispod zemlje. Čim inženjeri pronađu ulaze u tunele, brzo će raditi na tome da sve što se tamo nalazi onesposobe ili unište. Izraelske snage mogle bi upotrijebiti "bunker-buster" bombe, koje prodiru kroz zemlju prije nego što dođe do detonacije, ali to bi se pokazalo kobnim za civile koji traže utočište u zgradama iznad.

Izraelske trupe također bi mogle planirati onesposobiti Hamasove tunele i uhvatiti u zamku teroriste koji se skrivaju u njima korištenjem inovativnih ''spužvastih bombi'', iako IDF nije komentirao korištenje tog oružja. Spužvaste bombe sadrže kemikalije, stvaraju iznenadnu eksploziju guste, tamne pjene koja se brzo širi i stvrdnjava, zatvarajući rupe ili ulaze u tunele. To bi blokiralo tunele i potencijalno zarobilo teroriste, a time bi se dobilo dovoljno vremena za rušenje eksplozivom. Izraelski inženjeri također mogu koristiti spužvaste bombe u takozvanoj taktici ljubičaste kose, pri čemu se dimna granata baca u tunel prije nego što dimna bomba zatvori ulaz. Ako se vidi da dim izlazi iz obližnje zgrade, izraelske trupe će znati da postoji još jedan ulaz.

VEZANI ČLANCI:

Nakon što su tuneli onesposobljeni, podzemni komandosi zvani "Lasice" spustit će se u mračne tunele naoružani jurišnom puškom TAR-21 Tavor kako bi vratili taoce. Vojnici, opremljeni naočalama za noćno gledanje, metodično će se kretati kroz labirint tunela u kojima Hamasovi teroristi čekaju. Ali vojnici će u svom arsenalu imati tajno oružje, pse napadače i borbene dronove, koji će im pomoći pri ubijanju terorista i otkrivanju svih miniranih vrata i prolaza tunela prije spašavanja bilo kojeg taoca.

Video: Izrael nastavlja s razaranjem Gaze

Prije nego što vojnici krenu naprijed kroz tunele, poslat će borbene dronove da otkriju Hamasove teroriste. Na primjer, IRIS Throwbot, dron koji je dizajnirala tvrtka Roboteam iz Tel Aviva, može se brzo kretati kroz zamršenu mrežu tunela i dati vojnicima informacije gdje se teroristi skrivaju ili što je ispred njih. Dronovi mogu biti opremljeni oružjem, što znači da se mogu kretati ispred izraelskih komandosa i ubijati teroriste. Izraelske snage također će se oslanjati na robotski sustav Micro Tactical Ground, koji može navigirati stubama i zatvorenim prostorima, a istodobno može onesposobiti eksplozivne naprave.

Iza robota ubojica i bespilotnih letjelica bit će izraelski komandosi koji su obučeni za suočavanje s klaustrofobičnim stanjima – što je ključna vještina za navigaciju velikom mrežom tunela. Izvori obrane kažu da komandosi operativnih timova Weasel imaju sposobnost održavanja psihološke udaljenosti od situacije. Uz njih će biti posebno obučeni psi iz jedinice Oketz koji su već pomogli u eliminaciji Hamasovih terorista. Psi imaju svoje zadatke, a neki su obučeni da nanjuše eksploziv i ulaze u tunele, dok su drugi obučeni da pronađu teroriste.

Izraelska vojska godinama koristi visoko obučene belgijske ovčare malinoise, a sada se njihove vještine koriste na ulicama Gaze i u Hamasovim podzemnim tunelima koji su jedan od najsmrtonosnijih terena za vojnike. U nekim područjima vojnici ne mogu ustati ili vidjeti ispred sebe. Zato su psi korisno oružje. 

U videu koji je podijeljen na društvenim mrežama može se vidjeti kako jedan od službenih pasa ide kroz mračnu mrežu tunela, poput onih ispod Gaze. Kamera pričvršćena na životinju prati je kroz slabo osvijetljene prolaze dok ona slijedi trag. Pas pronalazi čovjeka odjevenog kao Hamasov terorist, napada ga i zadržava na mjestu.

Nadalje, kako piše Daily Mail, postoje strahovi da bi izraelske trupe mogle pronaći taoce u bombaškim prslucima ispod zemlje. Uz to, izraelski građani koje su zarobili Hamasovi teroristi vjerojatno će se suočiti s mogućnošću pogubljenja ako njihovi otmičari budu smatrali da ne mogu pobjeći.

VEZANI ČLANCI:

Bivši UN-ov viši savjetnik i jedan od najiskusnijih svjetskih pregovarača o taocima Scott Walker rekao je: "Razumljivo je i razumno da se IDF priprema za oružano spašavanje talaca, ali ove su operacije neke od najrizičnijih. Taoci će vjerojatno biti raspršeni i premješteni i bit će vrlo malo vjerojatno da bi izraelske snage mogle samo ući i osloboditi taoce jednim potezom bez značajnih gubitaka, bilo talaca ili vlastitih ljudi", rekao je. Vojni stručnjaci izrazili su zabrinutost da bi izraelske snage, unatoč svoj tehnologiji, mogle pretrpjeti velike gubitke ako napadnu terorističku mrežu tunela.

Snage Hamasa vjerojatno će djelovati poput gerilskih boraca, čije napredno poznavanje terena i razumijevanje tunela znači da bi mogle izvoditi iznenadne napade na izraelske snage odmah se povlačeći.  

Sam Cranny-Evans s instituta RUSI upozorio je da će Hamasovi borci vjerojatno minirati tunele i postaviti improvizirane eksplozivne naprave kako bi onesposobili IDF-ove trupe. Paul Beaver, vrhunski vojni povjesničar, rekao je: "U mojem 40-godišnjem iskustvu operacija u Gazi koja se sada odvija najveći je izazov s kojim se Izrael suočio."

Izraelci već dugo pokušavaju i ne uspijevaju uništiti ogromnu mrežu tunela koja je uspostavljena nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. godine. Ne samo da prolaze pod zemljom diljem Gaze već ih nekoliko doseže do izraelskog teritorija i već dugo služe kao polazna točka za mnoge napade Hamasa. Tuneli su bili Hamasova najučinkovitija prednost tijekom rata s Izraelom 2014., a militanti su ih koristili za premještanje oružja, ulazak u židovsku državu, postavljanje zasjede vojnicima IDF-a, a povremeno su se čak vraćali u Gazu kroz podzemne prolaze. Smatra se da je Hamas od tada znatno proširio mrežu, možda u pripremi za svoje napade 7. listopada. Prvi Hamasovi tuneli izgrađeni su 2007. između Pojasa Gaze i Egipta i bili su dizajnirani za krijumčarenje robe široke potrošnje kako bi se zaobišla izraelska blokada. Snimke iz unutrašnjosti nekih tunela pokazuju skučeni prostor, nedovoljno visok da borci mogu stajati uspravno. Ali drugi su dobro konstruirani, ojačani i dovoljno veliki da trupe mogu projuriti ili prenijeti krijumčarenu robu.

Komentara 18

RE
redalert
09:57 15.11.2023.

Ne znate vi s tim tunelima 20 godina. Od sada nakon ovakvih zvjerstava naklonost svijeta ste izgubili. Izrael se vise nema pravo pozivati na holokaust. Ovo sto Izrael radi je gore. U mjesec dana ubijeno je vise djece nego u Siriji i Libiji i Iraku! Koja borba protiv terorizma?

OL
olo
10:18 15.11.2023.

10.000 civila, 4.500 djece, sve to za 250 talaca? Koliko vrijedi čiji život? Nigdje nema slika ili video ubijenih Hamasovaca?

ED
edgar2
10:15 15.11.2023.

Hamas je vrlo lukavo svoju infrastrukturu izgradio unutar gusto naseljenih područja i civilnih objekata (bolnice, škole...) i na taj način praktički onemogućio borbu Izraelaca protiv njih...Zato su razaranja tako velika kao i broj poginulih civila...Da ne spominjemo kakav je loš propagandno- psihološki učinak to imalo na Izrael i njegovu reputaciju u svijetu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije