Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komadina i Ostojić lome Bernardića da podnese ostavku

Da bi plan rušenja uspio, nužan je dogovor s “pučistima” koji bi trebali pristati da do euroizbora v. d. šefa stranke bude Komadina
10. rujna 2018. u 10:39 15 komentara 1409 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Razgovor s Davorom Bernardićem na kojem će ga se pokušati nagovoriti da odstupi s mjesta šefa stranke dogodit će se u utorak ili najkasnije u srijedu, vjerojatno u Zagrebu.

Pobuna u SDP-u: 'Ako Bernardić vidi da tako dalje ne ide, pa brate, reci 'Ne mogu više''

Kako doznajemo od izvora iz vrha stranke, na sastanak dolaze oba potpredsjednika SDP-a bez kojih Bernardić nikada ne bi postao šef stranke – Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, ali i još nekoliko članova vodstva te svi zajedno imaju zadatak Bernardića uvjeriti da je najbolje da odstupi s čelnog mjesta, i to što prije, odnosno do početka zasjedanja Sabora 19. rujna.

Zašto bi Bernardić na to pristao, odnosno što bi mu bilo ponuđeno zauzvrat, izvori ne otkrivaju, ali svi s kojima smo razgovarali tvrde da se problem mora ukloniti do iduće sjednice Predsjedništva SDP-a. U protivnome Bernardić bi se na tom tijelu mogao suočiti sa zahtjevom da ode pa mu je ovaj tjedan možda i posljednji za častan uzmak. Naime, dvoje članova vodstva koji su željeli ostati anonimni, a dosad su podržavali Bernardića, spremni su na prvoj idućoj sjednici Predsjedništva zatražiti da se šefu izglasa nepovjerenje, čime bi se ponovila situacija od prije godinu dana.

SDP Ivan Hrstić Plenković je uništio SDP, ali mu i dalje treba

Tada su Bernardiću povjerenje dali svi izuzev Peđe Grbina i Bojana Glavaševića koji su se izuzeli od glasanja. Danas je Grbin suspendiran, a Glavašević više nije član stranke. No ovakav scenarij ima i jednu kvaku zbog koje mnogi u SDP-u sumnjaju u njezinu provedbu. Naime, institucionalno rušenje šefa, u slučaju da odbije dati ostavku, znači i potvrđivanje odluke vodstva kasnije i na sjednici Glavnog odbora, a potom i na stranačkoj Konvenciji. Na sjednici Glavnog odbora odluka Predsjedništva trebala bi dobiti potporu dvije trećine članova, a kada bi odluka prošla i Konvenciju, automatski bi se odmah morali raspisati i novi unutarstranački izbori.

Kako ekipa oko Komadine i Ostojića to želi pošto poto izbjeći, za institucionalno bi rušenje trebalo prije postići dogovor s “pučistima”, odnosno svatko bi morao “malo” reterirati.

CRO DEMOSKOP 'Nitko' više nije najpopularniji političar, pretekla ga predsjednica

Točnije, pučisti bi trebali pristati da Komadina vodi stranku kao v. d šefa do euroizbora, što ta struja želi, a Komadina i Ostojić zauzvrat bi trebali srušiti Bernardića i poništiti odluke o suspenzijama Peđi Grbinu, Mihaelu Zmajloviću, Siniši Hajdašu Dončiću i Vedranu Babiću.

>> Pogledajte maketu prve hrvatske podmornice koja će se graditi

Dejan Lovren
KAKAV POKLON
Lovrenovu sinu Josipu (6) rođendan čestitali Ronaldo i Messi, pogledajte njihove poruke
Renault Captur E-TECH
VIKEND RIBIČIJA
Kako je mali auto spasio veliki problem
 • bombaatomska:

  Sdp Hirošima vas zove u 1945.Na sunčanje.

 • desnoispravno:

  Cijela partija ima mjesec dana staža tj plačanja poreza državi.Vrijeme je dangube idu raditi!Dosta je politike za vas,na bauštelu lijenčine.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Ne daj se Bero..ne daj se pučistima..moj Bero..drukčijim politikama.. jer još ti kabinet topao...Ne daj se Bero...