Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o hrvatskom premijeru

Kolumnist FAZ-a: Milanović njeguje jedan elastičan odnos sa zakonima EU

zoran milanović, beli manastir
Foto: Ivica Galović/Pixsell
21.09.2015.
u 16:03

Milanović je žestoko kritizirao Mađarsku ("bodljikave žice u Europi u 21. stoljeću nisu odgovor, već prijetnja“), uvjeravajući da Hrvatska nikad neće podizati žičane ograde, da bi objavio da će jednostavno prosljeđivati izbjeglice Sloveniji i Austriji

Dominantna karakterna osobina hrvatskog premijera Zorana Milanovića je postojan optimizam, koji graniči s odbijanjem stvarnosti. Početkom ovog tjedna očekivao je da će izbjeglice, bez obzira na mađarsku graničnu ogradu, u budućnosti nastaviti preko Mađarske u Njemačku. Hrvatsku će zapasti najviše „par tisuća ljudi“ što je ništa u usporedbi s pola milijuna ljudi, koje je primila za vrijeme za vrijeme rata u Jugoslaviji. Milanović je žestoko kritizirao Mađarsku ("bodljikave žice u Europi u 21. stoljeću nisu odgovor, već prijetnja“), uvjeravajući da Hrvatska nikad neće podizati žičane ograde, da bi objavio da će jednostavno prosljeđivati izbjeglice Sloveniji i Austriji. Vlada je imala situaciju u potpunosti pod kontrolom.
 
Od četvrtka prevladavaju kaotični uvjeti. Plan otvaranja puta sjeverno preko „koridora“ je propao. Slovenija i Austrija su podsjetile na obvezu Hrvatske – registrirati i primiti azilante. Milanović je zatvorio granične prijelaze sa Srbijom. Preko vikenda tisuće ljudi je pješačilo iz Srbije preko Hrvatske na sjever i tisuće se približavalo. Prijedlog predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se postave vojnici na zelenoj granici – Milanović je odbio.
 
Prije dvije godine kad je Hrvatska ulazila u EU, došlo je do kontroverze jer je Zagreb zanemario zakone EU. Sabor je tada poništio europski uhidbeni nalog kako bi zaštitili od izručenja optuženog komunističkog agenta za ubojstvo u Njemačkoj. Nakon snažnog pritiska Europske komisije, Milanović je kapitulirao i agent je bio izručen. Od tada je poznato da socijaldemokrat Milanović njeguje jedan elastičan odnos sa zakonima EU.  
 
Zoran Milanović rođen je 30. listopada 1966. u Zagrebu, dolazi iz obitelji nomenklature, otac mu je bio tajnik Partije. Pohađao je elitnu školu za djecu crvenog establišmenta i studirao pravo u Zagrebu. Od svog političkog podrijetla nije se nikad distancirao, ne krije da mu je draži Tito od utemeljitelja Hrvatske Franje Tuđmana. Diplomatsku službu započeo je 1993. godine.
 
Priključio se SDP-u 1999. čija je stečevina bila u hrvatskom komunizmu. Tadašnji predsjednik stranke Ivica Račan izabrao ga je u Središnji odbor. Nakon njegove smrti, Milanović je postao predsjednik stranke, a postoje ozbiljne sumnje na njegove kvalitete upravljanja. Kad je korupcijski skandal potresao konzervativnu vladu, HDZ je 2011. izgubio izbore i lijeva koalicija je pobijedila sa 53 posto, a Milanović je postao premijer. Obećao je ozbiljne, ali bezbolne reforme. Najesen su ponovno izbori.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Granični prijelaz Bregana opet zatvoren! Milanović razgovarao s austrijskim premijerom o krizi. Ostojić: Šest izbjeglica zatražilo je azil

Komentara 31

FN
Fr@njo
16:51 21.09.2015.

i njegov idol, stammvater , drug kasapin Tito, imao je isto elasticnost prema zakonima... kako je onoglasila izreka Zokinog idola..da se ne treba cega drzati.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
16:43 21.09.2015.

A kad ste vi vidjeli da jedan orao njeguje plastičan odnos prema zakonima? Nema vam kod nas orlova zakona, ni granica, ni carina, ni kontrola, ni nadzora, mi samo letimo okolo po planu 21, planu A, planu B, nebitno sada, i dolje kakamo po narodu.

OL
olrajt
16:54 21.09.2015.

..toplo se nadam da je narod prepoznao i pročitao drugove kojima je jedini sadržaj komunikacije uvreda,kleveta ,laž,podmetanje i ruganje te da če dotične drugove poslati u ropotarnicu povijesti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije