Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit u Istanbulu

Kolinda Grabar-Kitarović: Svijet je na prekretnici

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
19.11.2015.
u 11:56

"Trebamo prestati uzimati sigurnost zdravo za gotovo. Svijet se promijenio...", rekla je Grabar-Kitarović i naglasila kako su zemlje članice Europske unije jednoglasno podržale zahtjev Francuske da se prvi put aktivira članak 42. Ugovora Europske unije o uzajamnoj obrani i pomoći

– EU i svijet, suočeni s terorizmom i drugim prijetnjama,  nalaze se na prekretnici i moraju biti spremni na snažne odluke – rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na otvaranju energetskog i gospodarskog summita Atlantskog vijeća u Istanbulu.

– Ovo je  prekretnica za EU i globalnu zajednicu koje su suočene s terorizmom i drugim prijetnjama. Ne možemo se više pretvarati da je vrijeme mira i ujedinjeni se moramo se suočiti s realnošću – kazala je predsjednica u govoru na summitu koji je započeo odavanjem počasti žrtvama terorističkih napada, ne samo onima koji su stradali u  prošlotjednim napadima u Parizu nego svim žrtvama ekstremističkog nasilja u prošloj godini.

– Trebamo prestati uzimati sigurnost zdravo za gotovo. Svijet se promijenio – rekla je Grabar-Kitarović i naglasila kako su zemlje članice Europske unije jednoglasno podržale zahtjev Francuske da se prvi put aktivira članak 42. Ugovora Europske unije o uzajamnoj obrani i pomoći. 

– Tijekom najtežih vremena naše povijesti istinsko vodstvo uvijek je ovisilo o zajedničkom sveobuhvatnom pristupu koji se temelji na povjerenju, solidarnosti i hrabrosti da se donose snažne odluke – kazala je predsjednica i pozvala akciju i povezanost. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u svom je uvodnom govoru govorio o problemu izbjeglica s kojim se Turska dosad sama nosila, što joj predstavlja ogroman gospodarski teret.

Međutim, kazao je da njegova zemlja nije mogla zatvoriti vrata izbjeglicama.

Samo u Istanbulu je pola milijuna izbjeglica iz Sirije, izjavio je. – Međunarodna zajednica nema luksuz reći "Turska će to riješiti sama" – dodao je.

Teroristički napadi u Parizu doveli su svijet na "novo raskrižje i sada se možda bolje razumijemo", rekao je Erdogan. Pritom je spomenuo nedavno održani summit G20 kazavši da je na njemu usvojena posebna izjava o ujedinjenosti u borbi protiv terorizma. 

Erdogan je naglasio da vjera i nacionalnost nemaju ništa s terorizmom: – Ne možemo... osuđivati nijednu vjeru.

Pozvao je i islamske zemlje da se ujedine u borbi protiv takozvane Islamske države. – Cijeli svijet mora surađivati u borbi protiv terorizma, jedna ili dvije zemlje same ne mogu postići ništa –rekao je. 

Predsjednica Grabar-Kitarović govorila je i o neformalnoj inicijativi Jadran-Baltik-Crno more, čija je svrha jačanje srednjoeuropske suradnje na političkom, gospodarskom i sigurnosnom planu. Kazala je da je okupljanje zemalja s tog prostora "snažan temelj za oslobađanje punog gospodarskog potencijala". 

Rekavši da je dosad bilo jako zanemareno povezivanje sjevera i juga srednje Europe, istaknula je da se to sada mora ispraviti – Zajedno imamo ogromnu priliku osnažiti našu suradnju u korist cijele EU – kazala je.

Sedmi Energetski i gospodarski summit Atlantskog vijeća, neovisnog "think-tanka" sa sjedištem u Washingtonu, ove se godine održava u Istanbulu na temu "Izgradnja globalne stabilnosti i poslovna fleksibilnost u nestalnim vremenima".

Summit je okupio gotovo 600 predstavnika iz više od 40 zemalja, među kojima dvadesetak ministara iz resora vanjske politike, energetike i gospodarstva te predstavnika privatnog sektora i civilnog društva.

Skup je usredotočen na proučavanje poslovnih prilika, gospodarstvo i energetiku te na geopolitičke izazove u regiji. 

>> Tko je Abdelhamid Abaud? Belgijski džihadist mozak je pariških napada 

>> Washington Post: U policijskoj akciji ubijen organizator napada na Pariz!

Komentara 62

ZH
zlatko.harapin53
12:31 19.11.2015.

Svijet se itekako promijenio, gospođo Kolindo Grabar Kitarović, jer jedan posto (1%) super bogatih stanovnika Zemlje raspolaže sa osamdeset posto (80%) cjelokupnog bogatstva te iste Zemlje. Super bogati stanovnici Zemlje ne moraju brinuti za svoju sigurnost, jer globalni terorizam nije prijetnja njihovoj, već sigurnosti onih devedeset i devet posto (99%) super siromašnih stanovnika Zemlje, koji raspolažu sa preostalih dvadeset posto (20%) bogatstva na našem Lijepom i sve manje plavom planetu.

SU
SUBARU
15:28 19.11.2015.

A tko je tebe šta pitao?

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
13:44 19.11.2015.

svijet je takav kakvog MASONI zele..hahahahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije