Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINHENSKA SIGURNOSNA KONFERENCIJA

Kolinda Grabar-Kitarović: Reakcije na moj govor o stanju na jugoistoku Europe su sjajne, sve više se sada koristi taj izraz, a ne Balkan

kolinda
Foto: Twitter/@KolindaGK
1/6
19.02.2017.
u 12:23

- S Lavrovom sam razgovarala o pitanjima nekih hrvatskih tvrtki, obećao je riješiti neke od prijepore koji su utjecali čak na dionice naših tvrtki - otkrila je predsjednica

Predsjednica RH Kolinda Grabar je nakon susreta s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom i ministrom vanjskih poslova rusije Sergejom Lavrovom održala još niz sastanaka na Minhensko sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj. 

- Razgovarala sam s američkim kongresmenima s kojima sam razgovarala i večer ranije. Posebno sam detaljno razgovarala sa senatorima Johnom McCainom i Lindsey Grahamom i drugima o stanju jugoistočne Europe, kako zadržati stabilnost na ovom području. Kao i o odnosima Hrvatske i SAD-a - izjavima je predsjednica hrvatskim medijima.

>>Grabar-Kitarović: Pence me ugodno iznenadio otvorenim stavom, a Lavrov iznimno cijeni iskrenost

 

Novinari su predsjednici upitali je li joj žao što nije došlo do duljeg susreta s američkim potpredsjednikom:

- Naravno da bih bila voljela da smo uspjeli razgovarati dulje, ali apsolutno razumijem da u ovom trenutku neka druga pitanja i neke druge države imaju prioritet. I osobno sam jučer imala cijeli dan bilaterale - istaknula je predsjednica, te potom i pobliže prenijela o kojim je temama razgovarala sa stranim državnicima: 

- Doista sam zadovoljna postignutim, kao prvo, reakcije na moj govor o stanju na jugoistoku Europe su sjajne. I to sam čula s jako puno strana što znači da uspijevamo privlačiti tu pozornost. I kao što ste vidjeti sve više ljudi koristi taj izraz jugoistok Europe, a ne Balkan. Drugo, Hrvatska se ovdje pozicionira kao doista aktivan čimbenik koji želi sudjelovat u rješavanju otvorenih pitanja, posebno u našem susjedstvu, ali naravno i vrlo čvrsto u povezivanju dvije strane Atlantika u našem transatlantskom partnerstvu. Treće, imala sam jako puno sastanaka, jako puno bilaterala na kojima smo razgovarali o odnosima s tim državama, bilo je službeno 10 bilaterala i niz neslužbenih sastanaka. Jedna od bitnih tema bila je inicijativa Triju mora, projekti iz područja energetike, projekta prometnog povezivanja, a naravno i sigurnosnih pitanja. 

 

Na pitanje o rafineriji u Bosanskom Brodu o čemu je razgovarala s ruskim ministrom Grabar-Kitarović je odgovorila da su dogovorene i neke konkretne stvari: 

- Hrvatska je odlučila omogućiti konekciju na plin kako bi se to pitanje riješilo. Lavrov me uvjerava da vlasnici te rafinerije rade na tome. Konkretno o rokovima nismo razgovarali, ja ne mogu o tome razgovarati u ime Vlade. S Lavrovom sam razgovarala o pitanjima nekih hrvatskih tvrtki, obećao je riješiti neke od prijepore koji su utjecali čak na dionice naših tvrtki. I dogovarali smo i gospodarski forum - zaključila je predsjednica. 

>>Pence Europi: Trump vam šalje poruku, mi smo vam najveći saveznik. Lavrov: NATO je ostao u prošlosti

>>'EU i NATO izgubili su interes za regiju pa su oživjele nacionalističke vizije'

 

Komentara 66

Avatar bosanac1951
bosanac1951
12:30 19.02.2017.

Živjela ti nama predsjednice.

OD
odraneol
13:58 19.02.2017.

Blago onima koji i u ova vremena, kakva su danas u Hrvatskoj, uspijevaju živjeti u svom paralelnom svemiru, daleko od zbilje, daleko od realnosti, daleko od spoznaje vremena i prostora, daleko do spoznaje samoga sebe, daleko od briga, daleko od pameti, daleko od spoznaje vlastite važnosti i veličine ... Blago gospođi Kolindi Grabar- Kitarović.

TP
tugomir.pokas
14:50 19.02.2017.

Ispada da nitko nije znao za pojam- jugoistok Europe.To bi mogla biti tema doktorske dizertacije jer se radi o "velikom otkriću" i unapređenju zemljopisnih pojmova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije